Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турнето на Бароковия оркестър на Европейския съюз завърши в България

Снимка: личен архив

Наричат Бароковият оркестър на Европейския съюз консерватория за осъвършенстване на млади таланти. От създаването си през 1985 година този състав изнася концерти в над 100 държави. Част от тях са в такива горещи точки на света като ивицата Газа, Рамала, Бейрут, Ботсвана. Всяка година с конкурс се избират 25 млади музиканти от страни на Европейския съюз като в момента оркестрантите са от 9 държави. Сред тях са и българските цигулари Зефира Вълова и Иван Илиев.

Зефира е студентка в Консерваторията в Амстердам, където изучава изкуството на Барока. Тя получи специална покана да бъде втори солист и концертмайстор на четвъртото турне на Бароковия оркестър, което завърши с концерти в България. Ето какво разказа младата талантлива циуларка за слушателите на Радио България: „Поредният тур на Европейския бароков оркестър започна в Германия в център за изучаване на старинна музика близо до Берлин. Турнето включваше концерти в Германия, Люксенбург, Португалия и България. По-голяма част от нашите програми бяха в рамките на барокови фестивали, както бе и у нас – в градовете София и Русе.”
 Диригент и солист на концертите в турнето на Бароковия европейски оркестър под надслов „Хармония на природата” бе Петра Мюлеянс. Тя преподава барокова цигулка в Фрайбургската консерватория и е професор във Висшето училище за музика и изящни изкуства в Франкфурт на Майн.

Петра Мюлеянс„Петра Мюлеянс е изключително опитен концертмайстор с повече от 25-годишна кариера като лидер на Фрайбургски бароков оркестър съвместно с Готфрид фон дер Голдс. Тя дава невероятна сигурност на сцената не само на мен като солист, а и на всички оркестранти, разказва Зефира. Мюлеянс е не само бароков цигулар. В дискографията й има записи на сонати за цигулка и пиано от Моцарт както и на много класически творби. А на сцена тя с удоволствие свири танго, чардаш и други доста различни от бароковата музика жанрове.”
Публиката в столичната зала „България” възторжено посрещна изпълненията на Бароковия оркестър на Европейския съюз и солистите Зефира Вълова и Петра Мюлеянс.

По публикацията работи: Маргарита Събева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Рокаджиите от D2 празнуват 25 години на сцената с концерт в НДК

25 години музика, 25 години история, 25 години движеща сила в българската музикална индустрия – всичко това празнуват днес музикантите от D2 с концерт на сцената на Зала 1 на НДК. Групата е създадена в края на 1998 г. от Димитър Кърнев. Вторият..

публикувано на 10.05.24 в 10:15

"Светоглас" представят България на вокалния фестивал "Акапела-Лайпциг"

Мъжката формация "Светоглас" е тазгодишният представител на страната ни в един от най-големите и престижни вокални фестивали в света – Acappella-Leipzig . Те ще изпълнят програма от български фолклор и църковни песнопения, които са неизменна част..

публикувано на 09.05.24 в 10:26

ОСТАВА с "Тест" за света ни днес и любовта

"Светът е тест за нас. Светът е стес и грях…" – пее фронтменът на група ОСТАВА Свилен Ноев в песента "Тест", с която изследват променения ни до неузнаваемост свят и подвластната му любов . Наскоро музикантите представиха и видеото към последния..

публикувано на 08.05.24 в 10:15