Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варна си намери побратим в Индонезия

Част от делегацията на град Сураная с посланика на Индонезия в София – от дясно на ляво Н. П. посланикът Имануел Роберт Инкириванг, с когото е основно интервюто и до него е асистентът на кмета Мухлаз Удин.
Снимка: Ивелина Ватова
През 2008 г. търговският стокообмен между България и Индонезия е нараснал със 78, 6 на сто в сравнение с предходната 2007 г. През 2009 г. двете страни подписаха споразумения за двустранни консултации по политически и икономически въпроси. Българите и индонезийците все повече търсят мостове помежду си. А в това глобално време и разстоянията дори вече не са препятствие – от Джакарта до София (и обратно, разбира се) можеш да прелетиш само за 17 часа.

Толкова време бе нужно на делегацията от втория по големина индонезийски град Сурабая (Surabaya), за да кацне на българска земя. След още час кметът на Варна Кирил Йорданов разговаряше с колегата си Бамбанг Дви Хартоно, преди да подпишат Писмо за намерения. Този документ е първа стъпка към предстоящия Меморандум за разбирателство, или накратко споразумение между двата града. Сферите, в които побратимите имат намерение най-активно да си сътрудничат, са промишленост, търговия и туризъм, образование и култура.
Така Варна стана първият източноевропейски град, с който от индонезийска страна се подписва подобен документ, и втори след Марсилия, Франция в Стария континент изобщо.

С три милиона и половина население Сурабая е „вторият по големина град в Индонезия след Джакарта и столица на провинция Източна Ява", обясни на българските журналисти Мухлаз Удин (Muhlas Udin), асистент на кмета по развитието и икономическите въпроси. „Той е силно развит търговски и пристанищен център. Има и много частни и държавни университети. Спечелил си е слава и на мултиетническа общност, в която има и две международни болници, и международни училища. Тук работят хора с най-различни професии, но като че ли най-ценени са инженерите, лекарите, преподавателите, бизнесмените и консултантите."

Всъщност идеята за „моста Варна-Сурабая" принадлежи на посланика на Индонезия в София Н. П. Имануел Роберт Инкириванг. Така се развиват не само междудържавните отношения, но започват да се опознават и двете тъй различни култури. В специално интервю за сайта на Радио България той заяви:

Индонезия обръща изключително голямо внимание на България. За нас е важно стратегическото място на страната ви на Балканите и в Източна Европа. Нашите стоки могат да влязат по-бързо не само на вашия пазар, но по-бързо да стигнат и до потребителите от съседните за вас държави, а и по-бързо да поемат пътя към единния европейски пазар. Затуй за нас България е нашият вход към Европа. По традиция маршрута към европейските потребители от векове минава през Амстердам. Сега той може да се скъси много. Отчитаме и значението на река Дунав. Тя е голямо предимство за всички, които живеят по бреговете й.

Какви ще са конкретните измерения на деловото партньорство между Варна и Сурабая?

Желанието и на двамата кметове е Меморандумът да не остане обикновен протокол или къс хартия, а да е истински план за действие. На първо място тяхното намерение е варненското и сурабайското пристанище действително да поддържат всекидневни връзки. И двете са международни пътнически и търговски портове. Втората основна област е висшето образование и научните изследвания. В Медицинския университет на Варна установихме много пресечни точки. Вашата морска медицина е на много високо равнище, можете да ни научите как да се справяме с различни подобни болести. Индонезия на свой ред е известна с изследванията и практиката си в областта на тропическите болести. Ректорът на МУ-Варна спомена колко са важни те за вас, тъй като градът е черноморски туристически център и от тропическите области при вас идват доста туристи.

Какви са очакванията Ви от предстоящата среща в Сурабая?

Двамата кметове се договориха окончателният Меморандум между Варна и Сурабая и съпровождащите го конкретни споразумения да се подпишат догодина на 31 май в Индонезия. Тогава е Денят на нашата Сурабая. От стари времена се празнува, а целият месец май е изпълнен с най-различни фестивали, които го предшестват. В нашата културна традиция се смята, че да ни дойдат гости отдалеч на този ден, е изключително важен позитивен знак. Освен това очакваме заедно с кмета г-н Йорданов да пристигнат и представители на Варненската търговска камара, на хотелиерите, на културните среди, да се сключат и плановете за конкретни съвместни действия между двете пристанища и университетите на двата града. 
По публикацията работи: Ивелина Ватова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В събота и неделя ще има пролетно слънце, в планините ще вали

В събота, 27 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Сутринта ще е слънчево. По обяд над Западна България, а след обяд и над Централна, ще се заоблачи в планините ще превали и прегърми. На изток ще е слънчево...

публикувано на 26.04.24 в 19:30

България днес - 26 април 2024 г.

В края на седмицата Слънцето ни се усмихна с усещане, че чудото предстои. Тази събота православните християни отбелязват Лазаровден, а в неделя - Цветница. Специално за Радио България богословът Александра Карамихалева ще ни припомни духовния..

публикувано на 26.04.24 в 19:00

Засилени мерки и дронове за дербито "ЦСКА-София" - "Левски" на 27 април

Засилено полицейско присъствие в столицата планират от МВР за последното за сезона дерби ПФК "ЦСКА - София" -  ПФК "Левски", което ще се проведе на 27 април на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат използвани и дронове по..

публикувано на 26.04.24 в 16:01