Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Балканите през 2009 година

Снимка: bg.wikipedia.org
В региона на Балканите България е водила винаги активна политика. През първата половина на 2009-а тя бе дело на тристранната коалиция на лявата Социалистическа партия с либералните формации НДСВ и ДПС, а през втората – на правителството на малцинството на дясноцентристката партия ГЕРБ. Смяната на изпълнителната власт не продиктува промени в целите за добросъседство, сигурност, стабилност и по-бързо интегриране на страните от региона в европейските и евроатлантическите структури. Тези цели София преследва от години насам, а това прави регионалната й политика във висока степен предвидима.
България продължи да настоява, като член и на ЕС и НАТО, те по-бързо да интегрират в структурите си страните от Западните Балкани. През 2009 г. обаче се наложи София да напомни, че тази подкрепа не е безусловна. Заради изблици на антибългарска кампания в пресата на Македония и някои спорни изказвания на нейни политици правителствата на Сергей Станишев и на Бойко Борисов предупредиха, че шансовете за приемане в ЕС и НАТО зависят от спазването на критериите за това. Пред македонския си колега Никола Груевски премиерът Борисов прецизира изискванията на София към Скопие така – “не на езика на омразата, нетолерантност спрямо групи в България, които създават проблеми, и недопускане на насаждане на омраза към съседни страни от страна на държавните медии”. Въпреки епизодичните напрежения, подкрепата на София за Скопие остана неизменна. Подкрепа България продължи да оказва и на процеса на европейската интеграция на Сърбия. Отиващата си година ще се запомни и с това, че президентът на тази страна - Борис Тадич депозира в Стокхолм молбата й за членство в Европейския съюз. Кандидатурата на Сърбия за членство в ЕС е предпоставка за още по-активен политически диалог и сътрудничество между София и Белград. Възникнаха предпоставки и за по-интензивни отношения с Черна гора и Албания, които през годината също напреднаха в процеса на европейска интеграция предавайки на Европейската комисия отговорите си на въпросниците, които им бяха изпратени с оглед на бъдещото тяхно членство. По отношение на Турция България продължи да е в групата на страните, които подкрепят нейната кауза за присъединяване към ЕС, а в този контекст приветства нормализирането на отношенията между нея и Армения и остана в очакване на положително развитие по спора за Кипър. Отношенията на България с Гърция и Румъния вече се определят преди всичко от общите цели, които трите страни споделят в рамките на ЕС. В този контекст, най-значимите моменти през изтичащата година бяха предприетите стъпки за свързване на националните системи за пренос на газ с оглед на по-висока енергийна сигурност. Най-печеливша страна в проекта е България, предвид обстоятелството, че с него се премахва изключителната й зависимост от доставките на руски газ през Украйна, които напоследък са твърде проблемни заради сложните отношения между Киев и Москва.
Проблемни през 2009-а, но заради световната икономическа и финансова криза, бяха и търговско - икономическите отношения в региона. Предварителните данни на Националния статистически институт сочат, че годината ще приключи със сериозен спад на търговския обмен с основните балкански партньори. Надежда за изход от това положение дават съобщенията, че големите търговски партньори на региона в Европа вече излизат от кризата, както и прогнозите за съвземане на самите балкански икономики. Влияние за по-скорошен изход от трудната икономическа ситуация вероятно ще окаже и либерализирането на визовия режим на ЕС за гражданите на Македония, Сърбия и Черна гора, влязло в сила на 19 декември. Очаква се тази мярка, която някои определят като историческа, да даде силен тласък за интеграцията на страните от Западните Балкани в ЕС, да улесни деловия, културен и човешки обмен в региона, а от там и да повиши измеренията на икономическото сътрудничество.
Така, 2009-а си отива оставяйки на Балканите проблеми, но и надежди за по-добри времена.
По публикацията работи: Стоимен Павлов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хоротека на открито в Банско с Оркестъра за народна музика на БНР

Хорà от Пиринския край и всички фолклорни области ще се играят на 26 и 27 април в Комплекса за събития "Бяла сцена" в планинския курорт Банско. Хоротеката ще премине със съпровод на живо от зурни и солисти от Оркестъра за народна музика на..

публикувано на 26.04.24 в 07:35
Георги Стоев

От България огласяват доклад на ОИСР за уменията на учениците

Днес България е домакин на глобално събитие на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. От София ще бъдат обявени резултатите от глобалния доклад на организацията за социално-емоционалните умения сред 15-годишни ученици от цял..

публикувано на 26.04.24 в 06:20

Премиерът: Търсим възможности за освобождаване на българските моряци от Galaxy Leader

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader. Главчев увери, че постоянно се търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 20:25