Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската нация е сред десетте най-застаряващи

Снимка: БГНЕС
От последния доклад на ООН става ясно, че светът се изправя пред голямо предизвикателство и това е застаряването на населението. То засяга всички части на света, но най-силно се отразява на развитите държави. По данни на организацията България е на пето място по застаряване на населението с 24.2 процента българи над 60-годишна възраст. Преди нас са Япония, Италия, Германия и Швеция. Средната възраст на населението у нас е 41.5 години, като по този показател България се нарежда на седмо място. Проучването на ООН показва, че Европа е сред най-застаряващите региони в света. Само преди столетие в Европа са живели 15 на сто от световното население, а днес – едва 7 процента. Защо България попада в десятката на най-застаряващите нации?
„Причината е форсираната индустриализация, която се осъществява веднага след т. нар. социалистическа революция през 1944 година – коментира тенденциите Мира Радева, директор на социологическата агенция МБМД. – До този момент България е страна с дребна и средна земеделска собственост, със сравнително слабо развита индустрия. Добре знаем, че селският начин на живот е свързан с необходимост от по-широко възпроизводство, защото децата още от най-ранна възраст се превръщат в работници на полето. Така че до 1944 година българските семейства имат средно 4, 5 и повече деца. С колективизацията селяните загубват собствеността си и нямат друг избор освен да отидат да работят първоначално на големите структурни индустриални обекти, а след това направо се преселват в градовете. Натикани в малки жилищни площи, това веднага води до рязко намаляване на раждаемостта”
За разлика от западноевропейските държави, които компенсират загубата на население след Втората световна война с т. нар. „бейби бум” поколение, раждаемостта в България намалява като се стига до отрицателен прираст. По данни на МБМД средностатистическият българин днес е извън репродуктивна възраст и е на 43 г. Същевременно България се гордее със своите дълголетници...
„Проблемът за дълголетието няма отношение към проблема за възпроизводството – отговаря Мира Радева. – Много хубаво е да имаме дълголетници, защото това означава, че цялостно стандартът на нацията е добър. Но изключително важно е делът на възрастните хора, да речем от 60 години нагоре, да не надвишава чувствително дела на най-младата възрастова група. Защото тогава, от чисто психологическа гледна точка, мисленето на нацията става като мислене на стар човек.”
Пазарите на труда в България и в Източна Европа имат сериозен проблем. Това е недостигът на млади, добре образовани хора, които предпочитат да заминат на Запад заради по-добрите условия на живот и по-високите заплати. А без работна ръка тези страни няма да могат да поддържат високия икономически растеж от последните години. По данни на БАН, след промените през 1989 г. когато населението у нас е било близо 9 млн. души, повече от един милион българи са потърсили работа в чужбина. Ако тази тенденция се задържи, през 2050 г. България ще има едва 5.5 млн. жители. Какви стимули и мерки трябва да се предприемат, възможно ли е обръщане на тренда?
„Нищо не може да ни помогне, освен внос на млади хора от чужбина – категорична е Мира Радева. – Казвам го с цялото съзнание на човек, който много добре познава ситуацията и работи с тези данни години наред. Какво означава внос на млади хора? Това са съседните на нас нации, които са много близки етнически до нас като македонци, украинци, молдовци, руснаци, арменци и т. н. Просто трябва да им се създаде облекчен режим за заселване в страната. Казвам го с цялата сериозност и отговорност на проблема”.
Подобни са намеренията и на други страни от ЕС, изправени пред безпрецедентна демографска промяна. ЕП ще търси отговор на тази тенденция чрез насърчаване на младите семейства, създаване на стимули за по-възрастното поколение да участва в пазара на труда и провеждане на балансирана имиграционна политика.
По публикацията работи: Таня Харизанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хоротека на открито в Банско с Оркестъра за народна музика на БНР

Хорà от Пиринския край и всички фолклорни области ще се играят на 26 и 27 април в Комплекса за събития "Бяла сцена" в планинския курорт Банско. Хоротеката ще премине със съпровод на живо от зурни и солисти от Оркестъра за народна музика на..

публикувано на 26.04.24 в 07:35
Георги Стоев

От България огласяват доклад на ОИСР за уменията на учениците

Днес България е домакин на глобално събитие на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. От София ще бъдат обявени резултатите от глобалния доклад на организацията за социално-емоционалните умения сред 15-годишни ученици от цял..

публикувано на 26.04.24 в 06:20

Премиерът: Търсим възможности за освобождаване на българските моряци от Galaxy Leader

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader. Главчев увери, че постоянно се търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 20:25