Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодосий Спасов: Музиката е синтез от чувства

Теодосий Спасов и общо 64 музиканти от 15 европейски страни ще участват в единствения фестивал по вода в Европа. Те ще свирят на кораб, който ще плава по Дунав от 20 март до 1 април. В единствения фестивал по вода в Европа "Срещу течението" 64 музиканти от 15 страни ще се качват, свирят и напускат кораба по предварителен график по време на неговото музикално пътешествие. На кораба всеки музикант ще трябва да разкаже история. Тази година ще се представя с квинтет от традиционни инструменти типични за България - кавал, гъдулка, гайда, тамбура и тъпан. Програмата включва автентични български мелодии, хора и песни, авторска музика, композирана на базата на българската народна музика. Като изненада ще изсвирим и няколко джаз стандарти, сподели Теодосий Спасов. В този фестивал участват музиканти от различни жанрове. Идеята е да се направи интеграция между участниците от фестивала и да се роди нова музика, спонтанна от именно тези музиканти, които за първи път се срещат. Музиката съдържа в себе си преживяното от музиканта. Тя е нещо като синтез от чувства, вид фотография на времето и винаги носи забава на ума, сподели още той.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ерсин Мустафов от JEREMY? със самостоятелен проект – "Не може вечно да вали"

Сякаш в тон с дъждовната пролет навън, Ерсин Мустафов ни отправя ведрото послание "Не може вечно да вали" с едноименната си песен. Тъй като досега го познаваме като фронтмен на JEREMY?, с интерес посрещаме първия му самостоятелен проект –..

публикувано на 03.06.24 в 10:15

Соня Йончева спечели приза “Музикант на годината 2023”

Световноизвестната оперна певица Соня Йончева беше избрана за “Музикант на годината 2023” в националната анкета на предаването за класическа музика “Алегро виваче” на програма “Хоризонт” на Българското национално радио. Тя не успя да пристигне за..

публикувано на 01.06.24 в 09:11

"Здравей"– нещо ново от Мери Бойс Бенд

Шест години след излизането на последния засега албум на Мери Бойс Бенд, озаглавен "Щастливи дни", групата ни казва "Здравей", завръщайки се с едноименната нова песен. За този период самата Мери – Мария Мутафчиева – издаде своя първи..

публикувано на 31.05.24 в 10:15