Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Зелена светлина” за газопровода „Набуко”

Споразумението между България, Австрия, Унгария, Румъния и Турция, подписано на 13 юли м. г. в Анкара, бе ратифицирано от българския парламент миналата седмица.
Снимка: БГНЕС

България направи решителна политическа крачка към енергийната си независимост. Миналата седмица българският парламент ратифицира споразумението между България, Австрия, Унгария, Румъния и Турция, подписано на 13 юли м. г., за изграждане на газопровода „Набуко”. Проектът е един от приоритетните за енергийната политика на ЕС, защото ще свърже пазарите на Централна Европа със страните-производителки от Черноморско-Каспийския регион и Централна Азия. България стана втората страна след Унгария, която официално одобри „Набуко”. Тази политическата рамка трябва да придвижи напред реализацията на подкрепяния от ЕС проект.

Каква е ролята на газопровода?

Очаква се „Набуко” да даде възможност за диверсификация на газовите доставки както за Европа, така и за България. Така ЕС и основно България ще намалят зависимостта си от руската суровина и ще повишат енергийната си независимост. „България, която беше единствената страна в ЕС с доставки само от едно място и само по един маршрут, ще има алтернатива”, каза министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков след подписване на междуправителственото споразумение. Това „едно място” и „един маршрут” е сто процентовата зависимост на страната в момента от руския газ. Всички помним студения януари на м. г., когато породената от спорове между Русия и Украйна газова криза остави България и половин Европа без отопление, а икономиките претърпяха огромни загуби. Това беше сигнална червена лампа за политическия елит в страната и в ЕС да се активизира в търсенето на алтернативни доставки на синьо гориво.

Какво представлява газопроводът „Набуко”?

Той ще бъде с дължина 3.3 хил. км. и трасето му ще преминава от Турция през България, Румъния и Унгария до австрийски разпределителен център. Акционери в проекта са български, австрийски, унгарски, румънски, турски и германски енергийни компании. Изграждането на газопровода ще струва около 9 млрд. евро, като ще се транзитират 15 млрд. куб. м. газ годишно. Предвижда се проектът „Набуко” да стартира през 2015 г. и да доставя каспийски, ирански и египетски газ за ЕС.

Какви са проблемите пред проекта, подкрепян от ЕС като част от стратегията на Брюксел за намаляване на зависимостта от руския газ?

Основният проблем остава осигуряването на необходимия газ за транспортиране. Акционерите разчитат до средата на годината да сключат първия договор за доставка на газ с Азербайджан. Въпросът с ресурсната база обаче засега остава отворен, поради влиянието на Русия в страните от Средна Азия. Решението за стартиране на „Набуко” ще зависи и от пазара за синьо гориво това лято, когато ще бъдат предложени договорите за продажба на газ. Проучване на акционерите в проекта показва, че търсенето ще надвиши до три пъти капацитета на газопровода. Това означава, че проектът „Набуко” ще бъде рентабилен.
„Газопроводът „Набуко” е важен енергиен проект за ЕС, защото ще намали зависимостта на Европа от Русия и Брюксел трябва да вземе решение за реализирането му още тази година”, каза комисарят по енергетиката в ЕК Гюнтер Йотингер. Програмата за икономическо възстановяване на ЕС за 2010-a предвижда 200 млн. евро да бъдат отделени за изграждането на газопровода. Финансиране по тази линия ще получат България, Австрия, Германия, Румъния и Унгария. По време на срещата на лидерите на страните-членки на ЕС в четвъртък /11.02./ ще има извънредна точка, посветена на „Набуко”. Премиерът Бойко Борисов ще иска потвърждение, дали газопроводът е приоритетен за Брюксел. ”България ратифицира договора за „Набуко”, Турция има пълна готовност, САЩ и Великобритания твърдо стоят зад този проект. Искаме да чеум какво мислят нашите европейски партньори.”

По публикацията работи: Таня Харизанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Засилени мерки и дронове за дербито "ЦСКА-София" - "Левски" на 27 април

Засилено полицейско присъствие в столицата планират от МВР за последното за сезона дерби ПФК "ЦСКА - София" -  ПФК "Левски", което ще се проведе на 27 април на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат използвани и дронове по..

публикувано на 26.04.24 в 16:01

Тревожни данни на ООН за употребата на алкохол и цигари сред учениците

13% от момчетата и 11% момичетата на 11-годишна възраст в България са пушили поне една цигара за последните 30 дни, съобщи БГНЕС, като се позова на доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст. 17% от момчетата до 13 години..

публикувано на 26.04.24 в 14:27

Бежанците – малка, но важна част от търсещите работа в България

Съществува Директива, според която граждани от трети държави, получили хуманитарен или бежански статут у нас (или на територията на ЕС), могат да бъдат наети на работа без никакви други разрешителни. Само с този документ за статут, получен от..

публикувано на 26.04.24 в 12:15