Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК даде висока оценка на програмата за развитие на България

Европейската комисия даде положителна оценка на мерките за стабилизиране на българската икономика, включени в програмата на правителството за икономическо развитие на страната и плановете за фискална политика до 2012 г. Това пише в доклад на комисията, който прави оценка на програмите за бюджетна стабилизация в 14 страни от ЕС.

България и Естония са единствените държави в рамките на ЕС, които са  заложили в своите програми бюджетен дефицит под три процента. Положителната оценка на ЕК засилва шансовете на страната за влизане в „чакалнята на еврозоната”, още повече, че самата програма и нейните параметри са направени с основна цел присъединяване към еврозоната. Тази оценка показва, че България е в много по-добра позиция в това отношение от много други държави в ЕС.

Защо тази оценка е важна за България? Защото един от основните критерии  за влизане във валутния механизъм ЕРМ-2 е условието бюджетният дефицит на страната да бъде под три процента. В своята оценка ЕК обръща внимание на целите на българската програма за поддържане на разумна бюджетна политика. Положителните тенденции ще подкрепим с факти. Миналата година страната завърши с дефицит от 1.9 от БВП. Правителството предвижда бюджета за тази година да бъде балансиран, т.е. разходите да не надхвърлят приходите. Очаква се през следващите две години вече да има излишък от 0.1 на сто. И понеже говорим за икономика и финанси, не може да не цитираме още една положителна тенденция, отбелязана от Брюксел. В програмата на България е заложен икономически ръст от 0.3 на сто през тази година и повече от 4 процента през 2011 и 2012 г.

Прогнозите на европейските експерти за финансовата политика в България са, че през тази година коланите ще се затягат, през следващата се очаква неутрална позиция, а през 2012 г. ще отпуснем няколко дупки от колана и ще ни стане по-комфортно. ЕК отчита и амбициозните структурни реформи, които целят да засилят публичните финанси  и да помогнат за по-бързото възстановяване на българската икономика от кризата.

По отношение на  публичните финанси Европейската комисия постави България в категорията на нискорисковите държави. Става дума за дългосрочна перспектива  за финансова стабилност у нас. В тази категория са България, Естония, Дания, Швеция и Финландия.

Освен положителните оценки, от ЕК предупреждават България и за опасности. Има риск очакваните  приходи в хазната да се окажат по-малко от заложените във финансовия план, като основната причина ще бъде по-слабото възстановяване на българската икономика. ЕК се надява, че приетите мерки и категоричната политическа подкрепа за фискална дисциплина ще компенсират този риск за икономиката ни. Комисията препоръчва на страната ни да продължи стриктната фискална политика като задържа растежа на заплатите в публичния сектор. Освен това е необходимо да продължат реформите в публичната администрация, здравеопазването, образованието и пенсионната система.

Европейските експерти смятат, че в повечето от страните-членки, очакванията за растеж на икономиките са твърде оптимистични, а бюджетните прогнози може да се окажат по-лоши от очакваното. Подчертава се необходимостта всички страни в ЕС да засилят бюджетните икономии и да не се поддават на излишен оптимизъм след забелязаните положителни тенденции за икономически растеж.

По публикацията работи: Таня Харизанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хоротека на открито в Банско с Оркестъра за народна музика на БНР

Хорà от Пиринския край и всички фолклорни области ще се играят на 26 и 27 април в Комплекса за събития "Бяла сцена" в планинския курорт Банско. Хоротеката ще премине със съпровод на живо от зурни и солисти от Оркестъра за народна музика на..

публикувано на 26.04.24 в 07:35
Георги Стоев

От България огласяват доклад на ОИСР за уменията на учениците

Днес България е домакин на глобално събитие на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. От София ще бъдат обявени резултатите от глобалния доклад на организацията за социално-емоционалните умения сред 15-годишни ученици от цял..

публикувано на 26.04.24 в 06:20

Премиерът: Търсим възможности за освобождаване на българските моряци от Galaxy Leader

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader. Главчев увери, че постоянно се търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 20:25