Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Амбицията на България е до края на 2010 година да покрие изцяло критериите за членство в Шенген

Министерството на вътрешните работи и Институт „Отворено общество” сключиха споразумение за осъществяване на гражданско наблюдение върху подготовката на България за присъединяване към Шенген. Амбицията на държавата ни е да стане част от шенгенското пространство от догодина. За да се случи обаче това, тя трябва да покрие всички необходими критерии за членство. Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов изрази увереност, че с подкрепата на правителството тези изисквания ще бъдат изпълнени, така че българските граждани да могат да усетят тази привилегия от членството ни в ЕС. Той изтъкна също, че страната ни е успяла да навакса изоставането в усвояването на средствата, отпуснати от ЕК за подготовката ни за присъединяване към Шенген. Доклад на Сметната палата, който беше публикуван преди около месец, констатира, че към септември 2009 г. страната ни е оползотворила малко над 20 процента от всички предвидени средства.

„С решението на ЕК за удължаването на срока с три месеца до 31 март 2010 г. и организацията, която беше създадена, ние сме усвоили 100 процента от парите, отпуснати от ЕК по Шенген – посочи министър Цветанов. – С решение на Министерския съвет във връзка с ангажимента, който имаме като национална политика, бяха отпуснати 56 млн. лв. национално финансиране по Шенген. Всички тези пари ще бъдат достатъчни, за да можем до края на 2010 г. да покрием изцяло критериите за членство в Шенген. Подписването на този меморандум съвпада с предпоследната проверка, която стартира. Тя е за сухопътната граница. Благодарение на това, което успяхме да направим последните няколко месеца, смятам, че проверката ще бъде удовлетворителна. Предприели сме действия да ползваме и добрите практики на страни от ЕС, които осъществяват необходимия контрол по линия на Шенген. Ще бъде тествана система, която е от словашкото правителство. Тя е предназначена за локализиране и залавяне на нелегално преминаващи лица, укрити в ТИР-ове или микробуси, което дава още една възможност да гарантираме, че пропускателният режим през граничния пункт Капитан Андреево ще бъде обезпечен 100 процента за недопускане на подобни лица.”

Последната проверка за готовността на България за влизане в Шенген ще е в края на годината и ще е свързана с общата информационна система, уточни МВР шефът. Той посочи като добър пример въведеното обслужване на гражданите на едно гише на два гранични пункта с южната ни съседка Гърция – при Златоград и при Кулата. Министър Цветанов изтъкна също като положителен резултат постигнатото партньорство с колегите им от Министерството на вътрешните работи на Румъния. Създадена е организация на експертно ниво служители от румънската и българската „Гранична полиция” да обменят добри практики и съвместно да отстраняват слабостите.

Според изпълнителния директор на Институт „Отворено общество” Георги Стойчев, голямото предизвикателство е в кратките срокове от една година и в условията на икономическа криза, българските институции да усвоят по достатъчно ефективен начин средствата, така че България да изпълни критериите за влизане в шенгенското пространство. Процесът е изправен пред вътрешен и външен риск, смята още той. Вътрешният риск е страната ни да не успее да изпълни критериите, а външният се свежда до това, че страната ни дори и да покрие изискванията, членството й да бъде отложено. В някои страни от ЕС се води дебат в момента не кой да се включи, а кой да се изключи, аргументира се Георги Стойчев. Ето какво още каза той:

„Изискванията в момента са се повишили, поради най-различни обстоятелства. Затова българското правителство и българските институции трябва не просто да изпълнят критериите и да спечелят доверието на проверяващите органи на отсрещната страна, но да спечелят доверието на гражданите и широката общественост, както в България, така и в останалите страни-членки. Ние вярваме, че осъществяването на независимо гражданско наблюдение върху процеса ще действа стимулиращо на публичните институции максимално ефективно да осъществяват своята работа по този процес и би довело до повишаване на информираността на обществото за проблемите и за напред. По този начин би се повишило доверието към процеса на присъединяване към шенгенското пространство. Искам да обърна внимание на един трети риск и той е свързан с това, че България върви по пътя за Шенген ръка за ръка с Румъния. Има пакетно придвижване, т. е. изоставането на една от страните може да доведе до забавяне на членството на другата. По тази причина от Институт „Отворено общество” ще подкрепим сродни румънски граждански организации, които да осъществят подобен тип наблюдение и в Румъния.” 
По публикацията работи: Румяна Цветкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хоротека на открито в Банско с Оркестъра за народна музика на БНР

Хорà от Пиринския край и всички фолклорни области ще се играят на 26 и 27 април в Комплекса за събития "Бяла сцена" в планинския курорт Банско. Хоротеката ще премине със съпровод на живо от зурни и солисти от Оркестъра за народна музика на..

публикувано на 26.04.24 в 07:35
Георги Стоев

От България огласяват доклад на ОИСР за уменията на учениците

Днес България е домакин на глобално събитие на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. От София ще бъдат обявени резултатите от глобалния доклад на организацията за социално-емоционалните умения сред 15-годишни ученици от цял..

публикувано на 26.04.24 в 06:20

Премиерът: Търсим възможности за освобождаване на българските моряци от Galaxy Leader

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader. Главчев увери, че постоянно се търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 20:25