Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Необикновената съдба на Антон Колев

 

Висок, синеок и достолепен мъж на средна възраст, усмихнат и леко накуцващ – така случайният минувач би описал 49-годишния Антон Колев, по–известен сред близките, познатите и приятелите си като Тони Доктора. Този прякор се „лепва” за името на родения в град Харманли мъж, след като съдбата му поднася тежък житейски урок. Иначе по образование Антон е педагог. Работил е като начален учител в родния си град, където среща и първата си съпруга. Ражда им се дъщеря, но парите не стигат, двамата живеят под наем, а разходите на семейството нарастват. Антон решил да замине за столицата и да изкара курсове за монтажник в металургичния комбинат Кремиковци. По онова време това е била единствената реална за него алтернатива да изкарва по-добри пари от тези на учител. Планирал впоследствие да замине на гурбет в бившия СССР и така да припечели за собствено жилище. Вместо това обаче няколко месеца след като започва работа в металургичния комбинат се случва трагедия, която преобръща живота му: „Трагедията се разигра на 23 февруари 1984 г.”, спомня си Антон и разказва : „Началниците ме бяха помолили да се кача на крана, приблизително на 20 метра височина, но нямаше парапет и платформата бе покрита с лед. Подхлъзнах се и полетях надолу с вик. Носех две кофи, пълни със строителни материали, метални и тежки, които се разхвърчаха. Късмет е, че не са ме ударили по главата. Само си мислех, докато падах: „Боже, спаси ме, имам дете”. Вярно е, че в такива моменти човек сякаш вижда на лента целия си живот. После съм надал страшен вик. И съм тупнал на земята. Равносметката: седем счупени прешлена и два потрошени крака. Свестих се в „Пирогов”. Край леглото ми имаше група млади хора с бели престилки, готвеха ме за операция. Помня, че повтарях, че искам да се върна на работа, изобщо не можех да разбера какво се е случило. Стажантите обаче ми обясниха, че съм паднал от 20 метра. После един по-възрастен доктор ми каза какви травми имам, но аз не можех да се успокоя и все напирах да ставам от леглото. Исках да видя в какво състояние е тялото ми, но лекарят ме предупреди, че ако ми покажат, ще припадна отново. Попитах лекаря дали ще живея. Той каза: „Да, ще живеете!”. Една година след операцията Антон трябвало да лежи на дървено легло, за да може гърбът му да се изправи. Болките при всяко вдишване и при най-малкото движение били ужасни. „Родителите ме обслужваха като малко дете. Обръщаха ме в леглото, хранеха ме – разказва Антон. – То си беше чисто възкръсване, не оживяване! Но това не беше цялата трагедия…”: „Съпругата ми ме беше напуснала. Всъщност тя го направи още, докато бях в болницата – спомня си Антон. – Тя поиска развод и го получи. Дъщеричката ни беше на годинка. Водихме дела и тя остана при мен. Съдът реши, че човек с толкова нисък морал, който е способен да изостави болен съпруг, не е достоен да бъде родител. Останах самотен баща.”

След като напуска болницата, Антон заживява при родителите си в Харманли заедно с малката си дъщеря. Животът му за дълго време е белязан от обиколки по болници и санаториуми. Следват нови и нови операции, докато в един момент лекарите се предават. Не и Антон. Макар и силно отслабнал физически, той не пада духом. Надеждата му за изцеление го отвежда при прочутата, вече покойна, българска пророчица Ванга. „Внесоха ме на ръце при нея” – спомня си Антон и цитира думите й: „Ти си оцелял, защото си Божи човек, защото си на високо духовно ниво и си искал да живееш, заради детето си. Зареден си с много силни биотокове, ще се излекуваш с масажи и биоенерготерапия. И когато разбереш, че си нужен на хората, твоята дарба да цериш и другите, ще те поведе по нов път! Повече няма да учителстваш. Ще помагаш на хората!” Така и става: „Явно вярата ми ме е направила силен - казва Антон. - Вярата в Бог, в собствените сили и в близките ми - моите родители и приятелите ми, в онези, истинските, които не отвърнаха лицето си пред бедата. Също и желанието ми да живея, заради детето. Станах на крака, оцелях. Спомням си как на един 8-ми март дъщеря ми заяви: „Татко, ти си моята майка и моят баща” и ми подари собственоръчно направена картичка. Разплаках се, но приех тази мисия. Бях и жената и мъжът вкъщи. Перях, готвех, чистех, ходех на работа...”

Антон започва да прави лечебни масажи. Помага на много хора в родния си град и печели все повече популярност. Хората му помагат кой с каквото може - с храна, дрехи, по-заможните – със средства. „Занимавал съм се с търговия, бил съм и барман по хотелите по морето, работник в кухня, екскурзовод с руски език, администратор в хотел. Не натрупах материални богатства, всичко раздадох и продължавам да давам. Спечелих обаче любов и уважение, а те не се купуват с пари”, казва Антон Колев, който вече е горд дядо на 49 години. Внучката му София го боготвори, радва се на любовта и уважението на дъщеря си и зет си. Нещо повече, въпреки болката от постъпката на жена си, Тони не намразва жените, даже напротив не спира да търси любовта през всички години на самота и я открива: „ Всеки търси голямата си любов и никой не знае къде и как ще я намери. Както казват, Бог е любов и любовта е в сърцето. И в един момент, когато се появи правилният човек, то дава някакви импулси. Срещнахме се в трамвая, запознахме се и се заклехме във вечна вярност. Вече десет години сме заедно и всеки момент от животът ми вече е белязан от любовта. Живеем заедно на квартира в София, разбираме се много. Както се казва, беше любов от пръв поглед. У нея открих всичко онова, което съм търсил винаги у хората като цяло. Контактувал съм с най-различни хора през живота си – и с много образовани, и с по-обикновени хора, и с бедни, и с богати и съм се убедил, че най-общо казано, жените търсят няколко неща – апартаменти, коли, банкови сметки, екскурзии. Мария-Магдалена обаче видя у мен човека, поиска любовта ми, да й бъда приятел, любим, опора. Тя е всичко за мен.”

По публикацията работи: Диана Христакиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30