Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Академик Николай Кауфман на 85 години

Сем. Кауфман заедно с организатори и участници в концерта от поредицата VIVA LA MUSICA /отдясно наляво Лилия Тошева, проф. Димитрина Кауфман, акад. Николай Кауфман, Венеция Караманова и Таня Никлева-Владева/
Снимка: предоставена от Таня Никлева
 Автор на основополагащи научни трудове, записал над 40 000 народни песни, акад. Николай Кауфман продължава да работи активно. През 2010 той посреща своята 85-та годишнина – събитие, което отбелязват колеги, приятели, изпълнители на богатото му творчество. Преди дни в Националната галерия за чуждестранно изкуство се състоя концерт от поредицата "VIVA LA MUSICA" изцяло с творби на акад. Николай Кауфман. Участваха певиците от Ансамбъл "Пирин", Елена Божкова и Полина Паунова, Перкусионен състав с ръководител Йордан Владев и др. Като специален поздрав прозвуча част от проекта "Диви гласове" на Мария Кауфман, Алекс Нушев и проф. Димитрина Кауфман. Проектът е за флейта, две народни певици, електрическа китара, перкусиии, мъжка вокална група и програминг. Инспириран е от творби на Николай Кауфман.

Няколко седмици по-рано, в рамките на фестивала Нова българска музика, фолклорна формация с диригент Катя Барулова също представи програма, в която бяха включени авторски песни и обработки на акад. Кауфман. "Много интересни, но и много трудни произведения." – сподели за Радио България г-жа Барулова. И още: "Обичам преливането на теоретичните познания на учения в тъканта на песните. Толкова са стилни, запазили своята автентичност, едновременно с това, носещи съвременност. Получихме много висока оценка от акад. Кауфман, имаме от него и много дарени ноти. Младите изпълнители го харесват като автор. Това е най-важното."

"Стремил съм се животът ми да върви спокойно и гладко, за да съм полезен на семейството си и науката – разказва акад. Кауфман. Най-голяма радост са ми доставяли моите деца – имам цели четири, всички са музиканти. Мисля, че най-големият ми принос са песните, които съм записвал – десетки хиляди. Голяма част от тях излязоха в капитални сборници. От издателството на БАН току-що ми съобщиха, че е готов един сборник с 1 600 песни от Тракия. В последно време преглеждам стари неща, подреждам архива си. Аз се занимавах активно с композиторска дейност, както и с организационна – дълги години бях в Управителния съвет на СБК, на Съюза на музикалните и танцови дейци. Животът ми вървеше много интензивно, но някак спокойно. Имал съм две основни теми в събирането и изследването – на първо място българската песен. И на второ – песните на българските евреи. И майка ми, и баща ми бяха евреи. Аз съм единственият изследовател на тази музика у нас. Искам да оставя не толкова теоретични изследвания, колкото песни, които да влязат в репертоара на хоровите формации. Имам може би около 300-400 хорови песни върху еврейски мелодии. Излязоха два диска, сега подготвяме трети, който ще излезе в САЩ. Тази ми дейност в известен смисъл е и благодарност към моите родители, които бяха много бедни хора и правеха всичко, за да мога да завърша гимназия, после консерватория.

Преди години имах и много тесни контакти с БНР. Правех поредица от предавания, посветени на българския фолклор. Тази работа ми доставяше голяма радост."

Сред не особено известните факти от творческата биография на акад. Кауфман е работата му върху музикалния фолклор на малцинствата у нас. Записал е и стотици песни на компактни групи от българи, преселили се в извън родината. В момента се извършва предпечатната подготовка на изключително интересен и цèнен труд – песните на т.нар. "казаци-некрасовци", преселили се у нас от поречието на река Дон преди два века. Акад. Кауфман продължава и да композира. "Голяма радост е да чуеш песен, която е топлила душата ти, как топли душите на изпълнители и публика." – казва той.
По публикацията работи: Албена Безовска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10

"Душата ми" – ново откровение от Белослава

Белослава посреща лятото с няколко събития – нова песен, Е.Р., лятно турне и нова плоча. В песента със заглавие "Душата ми", певицата разказва за пътуването в любовта. "Текстът в "Душата ми" е за пътя с моя съпруг Евгени и е посветена на него...

публикувано на 05.06.24 в 10:15