Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Елена Поптодорова за посещението на заместник-държавния секретар на САЩ Джеймс Стайнберг в София

Джеймс Стайнберг беше ясен в оценката си за конструктивния принос на България за по-бързото приобщаване на Западните Балкани към НАТО и ЕС.
Снимка: БГНЕС

Заместник-държавният секретар на САЩ Джеймс Стайнберг бе на работно посещение в София, след като присъства на срещата ЕС – Западни Балкани в Сараево. В специално интервю за Радио България посланик Елена Поптодорова – директор на дирекция „Политика за сигурност” в Министерството на външните работи подчерта, че тази визита от най-висок ранг е естествен знак за създадените много добри отношения с министъра на външните работи Николай Младенов. Двамата работят отлично по цялата проблематика на Югоизточна Европа и Западните Балкани и големите въпроси на сигурността. Това посещение доказва водеща роля на България в региона и нейното значение като партньор на САЩ, както и важното място на Западните Балкани в американската външна политика.

Елена Поптодорова участва в разговорите на заместник-държавния секретар Джеймс Стайнберг с премиера Бойко Борисов, с министъра на външните работи Николай Младенов и с министъра на отбраната Аню Ангелов. Ето един от важните акценти по време на разговорите:

„Западните Балкани – било като продължение на срещата в Сараево, било като една постоянна и важна тема в дневния ред на трансатлантическите отношения, бяха обсъдени на тези срещи. Най-радващото за мен е, че се води прагматичен разговор,т. е. вече се обсъждат похватите как най-добре с общи усилия да се постъпи, за да имаме бърза и пълна интеграция на Западните Балкани и на цяла Югоизточна Европа в Алианса и съответно в общия контекст на трансатлантическите отношения, заяви Елена Поптодорова. България многократно получава признание не просто за своята експертиза, каквато без съмнение ние притежаваме, но и за активността си. Като национална политика и национална дипломация, ние не искаме да бъдем само наблюдатели на случващото се в нашия собствен регион. Това се вижда във всяко едно посещение тук, във всеки кръг разговори, които се водят по темата. Само припомням, че преди броени дни тук беше генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, с когото се обсъждаха подобни въпроси и отново беше оценена ролята на България и признат нейният опит в региона. Джеймс Стайнберг беше много ясен в оценката си за конструктивния принос на България за по-бързото приобщаване на Западните Балкани към НАТО и, разбира се, към ЕС.”

Противоракетната отбрана на НАТО също бе в дневния ред на разговорите, продължи посланик Поптодорова:

„И отново беше потвърдено едно споделено виждане, наричам го споделено, защото по еднакъв начин мислим и ние като България, и САЩ, и най-високия представител но НАТО Андерс Фог Расмусен . Противоракетната отбрана ще бъде най-добре реализирана като обща колективна и неделима отбрана на НАТО. Това беше потвърдено отново на тези срещи, каза посланик Поптодорова. Афганистан беше тема от гледна точка на българския принос, до колко темата се обсъжда редовно в контекста на ISAF, на международния контингент. Отново беше оценена не просто трайна линия на участие, но и заявеното неотдавна, че България въпреки финансовите си затруднения ще увеличи участието си в тази операция.”
По думите на Елена Поптодорова, независимо, че заместник-държавният секретар Джеймс Стайнберг отговаря по общите политически въпроси в Държавния департамент, е било отделено място и за двустранните отношения по време на проведените разговори. „Тъй като говорихме за сигурността, да, там имаме едно много отчетливо сътрудничество със САЩ, но бяха споменати въпроси като икономическото сътрудничество, необходимостта от по-голям обем инвестиции у нас. Разбира се, стана въпрос за безвизовото пътуване със САЩ, следващо развитие на договорно-правната база – има идеи и предложения за някои споразумения, които очевидно ще се случват в бъдеще . Така че и двустранният дял от отношенията, а не само съюзническия в рамките на Алианса беше предмет на тези разговори.”, заяви в специалното интервю за Радио България посланик Елена Поптодорова.

По публикацията работи: Илиана Райчева

Още от категорията

Министър Генчовска се поклони пред мощите на Свети Кирил

Министърът на външните работи Теодора Генчовска, заедно с официалната българска делегация, водена от министър-председателя Кирил Петков в Рим участва в честванията по случай Деня на светите братя Кирил и Методий, 24 май. В базиликата „Сан..

публикувано на 23.05.22 в 18:44

На 24 май ще е топло, слънчево с краткотрайни превалявания

Във вторник  минималните температури ще са от 11 до 14°, в столицата 12°. През деня ще е слънчево. От запад на изток ще има временни увеличения на облачността с локални кратки превалявания. Максималните температури ще са между 24° и 29°, за София 27°...

публикувано на 23.05.22 в 18:05

Новозаразените с Covid са близо два пъти повече от излекуваните

96 са новите случаи на  Covid-19  в страната за последните 24 часа или с 4 случая повече спрямо ден по-рано. Под 60% от новозаразените не са ваксинирани. Положителни са 3,18% от направените 3021 теста, сочи порталът coronavirus.bg.  Регистрираните..

публикувано на 23.05.22 в 09:09