Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодора Бързакова, студентка по журналистика в Англия

Снимка: Диана Христакиева
Тя е усмихната, ведра и спокойна. Изпълнена е с ентусиазъм и оптимистично отношение към света. Името и е Теодора Бързакова, а поводът да я поканим на гости в Радио България, е желанието да научим „от първа ръка” как се справят нашите студенти зад граница, с какви трудности се сблъскват, какви планове за бъдеща кариера кроят... Теодора е студент по журналистика в Бирмингам, Англия. Срещнах се с нея през лятото в София, беше дошла да „пообиколи столичните медии”, както се изрази, да се види със стари познати и разбира се да замине после на море с компанията. Сподели, че София и приятелите й липсват и желанието й е след като завърши, понатрупа стаж и се поогледа, да се завърне и да работи тук.

Ето какво разказа Теодора Бързакова за студентството си в Англия:
„В Англия животът е много хубав за студентите, казва Теодора. Всичко е добре организирано така, че максимално да улеснява обучаващите се. Аз завърших немска гимназия в София и по време на последната година от обучението си реших да не заминавам за Гермния, а да замина за Англия. Вече твърдо бях решила, че искам да пътувам и да уча зад граница. Така, че кандидатствах едновременно в няколко университета и бях приета. Заминах за Бирмингам, защото тамошният университет и специалността, която предлагаше ми допаднаха най-много. Откъм трудности – те са еднакви навсякъде за един студент, който живее сам. Как да си намериш квартира, да си намериш някаква почасова работа, така че да ти стигат парите. Това са основните трудности. Налага ми се да си помагам финансово. Работих в кафене като сервитьор, като барман… Работата не е много натоварваща, а парите определено са необходими и за учебни помагала и за лични разходи.”

„Най-мъчително беше усещането в началото, че си на съвсем чуждо място с различни хора, нрави, обичаи. Всичко това беше малко стряскащо, но и много вълнуващо!” – спомня си Теодора. Постепенно нещата влизат в релси и сега тя е организирала така деня си, че да отговаря на „пулса„ на университетския живот в Бирмингам. Предиобедът й е зает от занимания и лекции в университета, следват посещения в библиотеки и подготовка за семинарите и упражненията за следващия ден. Вечерта е или на купон с приятели, или на работа. „Бирмингам е вторият по население град в Англия – индустриален и бизнес център на Централна Англия, обяснява Теодора. – Макар и втори по големина, градът е по-малък от София и не е пренаселен. Има много хубави заведения и места за приятно прекарване на свободното време, а река Тайм и каналите, които го прорязват, са идеални за романтични разходки с корабче”, казва Теодора и допълва :

„България вече много се доближава като атмосфера до повечето европейски столици и градове. Нещата не са особено различни. Но там социалния живот като че ли е доста по-улеснен. Някак си нещата са организирани така, че да улесняват в максимална степен хората. Става въпрос както за елементарни битови нужди, така и за инфраструктура и архитектура, градски транспорт… Аз живея в студентски град, който е много близо до университета, в който уча, само че там всички живеем в къщи и е много приятно. Първата година живях в общежитие, което беше много добре поддържано и със съквартиранти от всякакви народности. По-късно се преместих на квартира – в къща, където живея с още пет човека. Имаме кухня, хол, градина дори и там е много приятно.”

За времето, откакто е в Бирмингам, Теодора е намерила много нови приятели. Някои от тях – българи, англичани, и други чуждестранни студенти избрали да учат в Англия.” Отношението към чужденците е много толерантно. Организират се безплатни курсове по английски, помощни лекции, тематични вечери. Постоянно се печатат помощни материали със съвети за чуждестранните студенти. Бирмингам принципно се води градът с най-много азиатски имигранти. И наистина е пълно с хора от Близкия изток. Те са може би единствените, към които може да се забележи някаква дискриминация, но доста рядко.

Иначе в университетска среда всеки е интересен по свой начин и предразсъдъци отсъстват – важното е да се забавляваме”, казва Теодора и допълва нещо интересно за погледа на английските студенти към българите там: „Голяма част от тях нямат информация за България. Има два вида хора - такива, които реагират с интерес и искат да научат нещо ново и намират това, че си чужденец за нещо интересно и хубаво, а има и хора, които пък реагират негативно, с нежелание да общуват, дори с известен страх и пренебрежение. Всичко зависи обаче и от това, как човек се представя, как намира общ език, от желанието му да общува. Имам колеги, които през цялото време не спират да обясняват колко сме зле в България и как условията за живот са непоносими и те са избягали. Аз никога не правя така. Винаги обяснявам, че България е много приятно място има красива природа и отзивчиви, сърцати хора. Да имаме проблеми – от чисто икономически и социален план, но това не е повод да посипваме главата си с пепел и да почерняме всичко хубаво, което имаме и сме постигнали като нация и в исторически и културен план.”
По публикацията работи: Диана Христакиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хоротека на открито в Банско с Оркестъра за народна музика на БНР

Хорà от Пиринския край и всички фолклорни области ще се играят на 26 и 27 април в Комплекса за събития "Бяла сцена" в планинския курорт Банско. Хоротеката ще премине със съпровод на живо от зурни и солисти от Оркестъра за народна музика на..

публикувано на 26.04.24 в 07:35
Георги Стоев

От България огласяват доклад на ОИСР за уменията на учениците

Днес България е домакин на глобално събитие на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. От София ще бъдат обявени резултатите от глобалния доклад на организацията за социално-емоционалните умения сред 15-годишни ученици от цял..

публикувано на 26.04.24 в 06:20

Премиерът: Търсим възможности за освобождаване на българските моряци от Galaxy Leader

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader. Главчев увери, че постоянно се търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 20:25