Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Старт на новата учебна година в условия на реформа

Първокласниците посрещат с най-голямо вълнение първия учебен ден.
Снимка: Диана Христакиева

Около 60 000 първокласници прекрачиха днес за първи път училищния праг. По традиция новата учебна година се открива на 15 септември в 9 ч. сутринта в училищата в цялата страна. Това става под звуците на националния химн и с издигане на националния флаг. Част от церемонията е и посрещането на училищното знаме.

Образованието в България е задължително за децата от 7 до 16 годишна възраст, но има случаи когато родителите изпращат децата си на училище още на 6 години. От тази учебна година се въвежда целодневното обучение за първокласниците в държавните и общински училища. За целта правителството осигури 7,5 млн. лв., с които ще се покрият разходите за заплати на възпитателите в занималните. И досега в много училища в страната съществуваха занимални за учениците от началния курс на обучение, но те бяха платени. Силно разбуни обаче духовете предвиденото в законопроекта за училищното образование изискване задължителната предучилищна подготовка да започва от 5–годишна възраст, което е в съответствие с европейските практики. Сред основните аргументи на противниците на идеята е, че в големите градове поради недостиг на места в детските градини, липсва подходяща материална база и децата ще се уморяват бързо. Засега половината от общините в страната са декларирали готовност да посрещнат 5-годишните малчугани. На останалите ще бъде даден гратисен период от 2 години.

Този път учебната година стартира спокойно, без сътресения. Всички учебници от 1 до 7 клас, които са безплатни, са доставени навреме в училищата, приключили са и ремонтите на училищните сгради. Освен това наблюдаваният доскоро проблем с недостиг на учители, тази година е преодолян. По данни на регионалните инспекторати по образованието се регистрира повишен интерес към учителската професия. Обяснението на специалистите е, че в условията на криза, когато много хора губят работата си, учителската професия се възражда. Интерес към нея проявяват хора, които са я напуснали преди години, но и такива, които не са я практикували. Тя е атрактивна заради голямата ваканция и възможността заплатата да достигне до 700 лв., малко над средната.
 
През последните години страната ни полага сериозни усилия да модернизира образователната система. В края на 2004 г. стартира мащабен проект за въвеждане на информационните и комуникационни технологии в българското образование под името „i-Клас”. Досега държавата е инвестирала над 100 млн. лв. в процеса на компютъризация на училищата и обучението на преподавателите. Отделно 39 милиона лв. са осигурени за миналата и тази година по европейските оперативни програми. България беше определена от Световната банка като лидер в образованието в Югоизточна Европа. В тазгодишния си доклад тя дава и добра оценка за извършените промени във финансирането на училищата по времето на предишния министър на образованието Даниел Вълчев. Той въведе делегираните бюджети във всички училища и диференцираното заплащане на учителите. Преди три години държавата предприе и политика по оптимизиране на училищната мрежа, закривайки училища с малък брой паралелки. Това обаче доведе до проблеми сред най-уязвимите групи и предизвика сериозен ръст на отпадащите ученици. Сред причините за това са финансовите затруднения на семействата и проблемите, които среща държавата с осигуряването на транспорт до по-далечни училища. В доклада на Световната банка се отчита, че от 2006 до 2008 г. заплатите на учителите у нас са били увеличени с 46 на сто. В същото време обаче издръжката на един български ученик е под европейската. От банката изтъкват, че въпреки постигнатата ефективност на промените в образованието, все още има проблем с неговото качество и отчетността на системата.

Според сегашния министър на образованието и науката Сергей Игнатов реформата ще продължи в посока на придобиване на по-голяма автономия от училищата и детските градини. До края на годината трябва да бъде приет и новият закон за училищното образование. С цел постигане на по-голяма прозрачност и ефективност проектозаконът предвижда реално включване на родителите и общините при взимането на решения. Другата готвена промяна е в етапите на училищното образование. Според тях основното образование вече ще приключва след 7 клас, а не след 8, както е в момента. Гимназиалният етап ще бъде разделен на две степени. Новост ще бъде и въвеждането на оценката за поведение.

Още от категорията

Гърция връща суми от орязани пенсии, включително на българи

От днес в Гърция връщат пари на пенсионерите след решението на Върховния съд, че орязването на пенсиите по време на икономическата криза е в нарушение на конституцията. Въпросът засяга и българите с гръцки пенсии или техните наследници. Гръцкото..

публикувано на 23.10.20 в 12:20

Актуално за чужденците със съмнения за Covid-19 в България

Ако чужди граждани, временно пребиваващи у нас, почувстват симптоми, наподобяващи на коронавирусна инфекция, те ще получат незабавна медицинска помощ , уверяват от столичната Регионална здравна инспекция. Хората с подобно неразположение могат да се..

публикувано на 23.10.20 в 11:45

По съседски...

Гърция и Албания приеха международен арбитраж за морската им граница Гърция и Албания се съгласиха да се обърнат към Международния съд в Хага за делимитирането на морската им граница, съгласно морското право. Това обяви гръцкият външен..

публикувано на 23.10.20 в 11:06