Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските земеделци настояват за равни субсидии в ЕС

Българските земеделци получават едва 40 на сто от размера на селскостопанските субсидии, които се отпускат на по-старите страни-членки на ЕС.
Снимка: БГНЕС
Инициативен комитет, с представители на браншови земеделски организации в България, инициира подписка за провеждане на национален референдум с въпроса „Да поиска ли българското правителство предоговаряне на земеделските субсидии в Европейския съюз”. Идеята е това да стане при договаряне на новата рамка за общата селскостопанска политика на ЕС за периода 2014 - 2020 г., която се обсъжда в момента. На 8 септември т.г. те връчиха уведомление на председателя на българския парламент Цецка Цачева, с което подписката стартира. Инициаторите се надяват да бъдат подкрепени от всички партии, организации и обикновени хора от цялата страна и в срок от 3 месеца до 8 декември 2010 г. да съберат необходимите за провеждането на референдума 500 хиляди гласа. Те вече имат подкрепата и на земеделския министър Мирослав Найденов.

Според представителите на Инициативния комитет, ако значително не се увеличат целевите субсидии за България, земеделието ни може да рухне. Това е особено важно сега в условията на кризата, смятат те. В момента България и Румъния, които последни се присъединиха към ЕС през 2007 г., получават едва 40 на сто от размера на селскостопанските субсидии, които се отпускат за старите страни-членки като Германия, Франция и други. Изравняването на субсидиите на 100 %, съгласно договора на двете страни за членство в ЕС, трябва да стане чак през 2016 г.

Според Стефан Личев, председател на Български земеделски съюз, в момента в България се внасят селскостопански стоки от ЕС на по-ниски цени от тези на българските производители. Вносът на мляко, например е неизбежен, защото в годините на прехода производството му непрекъснато намаляваше. Бяха закрити стотици ферми, дребните животновъди продадоха животните си. Това е само един от примерите за задълбочаване на кризата в отрасъла. И по-конкретно:

„При 7 милионно население, в България се произвеждат годишно по около 100 кг. мляко на човек. Това е около 20 килограма бяло саламурено сирене – посочи като пример председателят на Браншовия съюз на животновъдите в България Господин Господинов. – За останалите млечни продукти внасяме суровини от ЕС. И така – останалите малко производители в България са в неравностойно положение на пазара, защото са силно конкурирани от по-евтините млечни произведения от старите страни – членки на ЕС. Върху този факт оказва съществено влияние разликата в субсидиите на млякото. Само един пример – за тон мляко в ЕС производителите вземат 230 евро, а в България около 90. Това е неравнопоставеност. В този й вид общата селскостопанска политика генерира нелоялна конкуренция между нас и старите страни от ЕС.”

Според Радослав Христов от Националната асоциация на зърнопроизводителите, разликата в субсидирането води до следните резултати: „В цифри за 2010 г. би трябвало да получим около 18 лв./ 9 евро/ на декар площ, засята със зърно. Във Франция и Германия , които са най-големите консуматори на субсидии в ЕС, субсидиите достигат до 40 евро. Т.е. – разликата е почти 4 пъти. Средните разходи за производство на пшеница у нас, заедно с наемите за земята и парите за амортизация възлизат на около 60 евро. Ако получим поне средната за ЕС субсидия от 30 евро, половината от разходите ни ще се покрият и така ще можем да произвеждаме по-евтино и да бъдем конкурентни на колегите ни от старите страни-членки.”

До края на този месец ще бъде създаден обществен съвет за референдума. Вече са заявили участие в подписката и други браншови организации. Ще се създадат също и пунктове във всяко село и община в цялата страна, така че информацията за подписката да стигне до всеки българин.
По публикацията работи: Татяна Обретенова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Говорителката на руската дипломация обвини България, че преформатира 9 май

Управляващият режим в България се опитва да преформатира "Деня на победата" в "Ден на Европа“ и пренебрегва задълженията за опазване на културните и мемориалните обекти. Това посочи в коментар официалният представител на руското външно министерство..

публикувано на 17.05.24 в 09:09

Тежка катастрофа с кола на НСО в Аксаково

Автомобил на Националната служба за охрана (НСО) катастрофира на 17 май в 17:30 ч. на влизане в град Аксаково. С колата на НСО е пътувал съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков, съобщи БТА.  При удара има един загинал.  Той е..

публикувано на 17.05.24 в 08:54

Конституционният съд потвърди прекратената концесия на терминал "Росенец"

Конституционният съд отхвърли искането на президента Румен Радев да установи, че прекратяването на концесията на петролния терминал "Росенец" противоречи на Основния закон. Решението на магистратите е взето единодушно от участвалите 10 съдии, посочва..

публикувано на 17.05.24 в 08:52