Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво прави българите щастливи?

Какво означава да си щастлив? Някой може да каже, че е щастлив, защото живее уединено в малка къща високо в планината, заобиколен единствено от хармонията на природата. Други обаче се чувстват щастливи само сред шума на големия град и общуването с много приятели. Психологията е наука, която често се занимава с въпросите за щастието. Особено през последните десетилетия се появиха много социологически изследвания, които се опитват да обобщават доколко хората, живеещи в дадена държава, се чувстват по-щастливи или по-нещастни, в сравнение с населението на друга. Обикновено резултатите за България не са от най-положителните. Често в такива международни проучвания ние, българите, се подреждаме на някое от последните места по самоопределението за щастливи хора. Една от вероятните причини за тези резултати според психолога Маргарита Бакрачева е, че в световните изследвания се поставят „затворени въпроси”. Т. е. – дадени са няколко различни отговора за това „какво е щастие” и запитаният трябва да избере един от тях:

„Може би, ако попитаме един българин „щастлив ли си?”, първата му мисъл е да каже „не, не съм щастлив”, защото живеем наистина в трудна действителност – изказва своето предположение г-жа Бакрачева. – Но, ако му бъде предоставено свободно пространство, в което той да отговори със свои думи какво го прави щастлив, а едва след това му се зададе въпрос дали е щастлив, тогава се получава нещо по-различно. В такъв случай човек се замисля какво наистина го прави щастлив. Дали наистина само парите и материалните ценности или има и някои други неща.”

Резултатите от последното изследване, което проведоха през тази пролет Маргарита Бакрачева и колегите й от Института по психология към Българската академия на науките, хвърля малко по-различна светлина върху това какво за българите означава щастие. В рамките на проучването са анкетирани над двеста човека на възраст между 20 и 60 години:

„Най-често използваните думи от самите хора, когато определят щастието за себе си, са „любов”, „здраве”, „семейство”, „приятели” – изброява г-жа Бакрачева данни от изследването. – Това са все хубави и емоционално наситени неща, които правят хората щастливи. Когато ги запитахме какво им дава удовлетвореност от живота, отново се споменаваше „семейството”, но тук вече бяха използвани и думите „цели”, „постигнати успехи”, „работа”. Много интересно според мен е, че когато говорим за психично благополучие и как самите хора определят какво ги кара да се чувстват психически благополучно, едва тогава се появяват отговори като „пари” и „финанси”, които осигуряват такава стабилност”, коментира Маргарита Бакрачева.

И така, оказва се, че дори и когато са неудовлетворени от постигнатото в професионалното си битие или от финансовото си състояние, българите могат да се чувстват щастливи. Това усещане им носят любовта, семейството, хармонията. В изследване на чуждестранна компания се констатира, че в днешно време високите технологии помагат на хората да се чувстват щастливи:

„Това е една от последните линии на изследване на психичното благополучие – коментира Маргарита Бакрачева. – Изследванията, с които съм запозната, посочват, че технологиите оказват много добро, позитивно влияние върху начина, по който се чувстват хората, особено в по-зряла възраст. Те са по-малко активни и нямат толкова богат кръг от социални контакти. Новите технически средства са идеална форма за повишаване на психичното благополучие и отварят възможности за по-лесно общуване. А социалните контакти, приятелствата, чувството за общност, това са неща, от които всеки човек, независимо от възрастта си, има потребност. Новите технологии и средства за комуникация улесняват контактите с повече хора със сходни интереси и дават възможност на по-голям кръг от хора да се почувстват свързани.” 

По публикацията работи: Лина Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Говорителката на руската дипломация обвини България, че преформатира 9 май

Управляващият режим в България се опитва да преформатира "Деня на победата" в "Ден на Европа“ и пренебрегва задълженията за опазване на културните и мемориалните обекти. Това посочи в коментар официалният представител на руското външно министерство..

публикувано на 17.05.24 в 09:09

Тежка катастрофа с кола на НСО в Аксаково

Автомобил на Националната служба за охрана (НСО) катастрофира на 17 май в 17:30 ч. на влизане в град Аксаково. С колата на НСО е пътувал съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков, съобщи БТА.  При удара има един загинал.  Той е..

публикувано на 17.05.24 в 08:54

Конституционният съд потвърди прекратената концесия на терминал "Росенец"

Конституционният съд отхвърли искането на президента Румен Радев да установи, че прекратяването на концесията на петролния терминал "Росенец" противоречи на Основния закон. Решението на магистратите е взето единодушно от участвалите 10 съдии, посочва..

публикувано на 17.05.24 в 08:52