Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоян Дуков: Всеки трябва да има своя акция в борбата срещу духовния тероризъм…

Снимка: Архив

Художник – аниматор, режисьор и сценарист, Стоян Дуков е сериозно име в класиката на жанра. В повече от 50 анимационни филма, в милион карикатури, илюстрации и шаржове, ученикът на класика Тодор Динов снима и рисува явните или “дискретните” картинки от нашия живот. С главните герои – Ти, Той или Тя, НИЕ. Творческото му его е в непрекъсната стартова позиция срещу дребнотемието в делника и в душата. Стоян Дуков се шегува с хора и животни, рисува живота такъв, какъвто е – смешен като карикатура, досаден като реклама, или тъжен като онзи филм, на който всички плачат… Неговите филми “Къщи - крепости”, “Това е животът” /Се ла ви/, “Февруари” /вдъхновен от “Януари” на Радичков/, “Ромео и Жулиета”, “Га” са примери по учебник за непреходна популярност, поука и мъдрост. Стоян Дуков събира пълна колекция от награди и отличия за своето изкуство – от Лондон и Загреб, от Габрово и Монреал, от Прага и Берлин, София и Брюксел, от Москва и Токио / другите – виж в атласа на света/.

Творецът е с чувствителна антена за фалшивите трептения в живота, за хаоса на днешните ценности. Продължава като последен мохикан да се бунтува заради така наречения от него “атентат срещу себе си и срещу страната“. Затова държи на отговорностите на всеки един да има своя лична “акция” в борбата срещу духовния тероризъм.

В своите визуални жанрове без думи, художникът и аниматорът се цели точно в десетката на недъзите и недъгавите души. За да се видим с усмивка или ирония какви сме и накъде вървим. За да останем главните действащи лица в шоуто, наречено живот, в който искаме да ни се случват добри и хубави неща. Защото няма добри и лоши времена, има времена, каквито си ги направим и музика, каквато си поръчаме. Слушайте каква е поръчката на един сериозен автор на смешни рисунки – художника Стоян Дуков.

 

Карикатурите са предоставени от автора.

По публикацията работи: Лучия Синигерска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37