Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да изучиш детето си в чужбина не е привилегия само на заможните

Оксфордският университет
Снимка: wikipedia.org
Доброто образование на детето винаги е било сред най-важните приоритети на българина. Дори и да няма нужните средства, той е готов да понася редица лишения само и само да му осигури качествено обучение във възможно най-доброто училище. Приемането на страната ни в Европейския съюз улесни значително достъпа на българските младежи до европейско образование.

Според Ирина Христова, координатор на проекта „Световно образование” и управител на агенция за езиково обучение и консултации за образование в чужбина, все повече българи желаят да изпратят децата си да учат в различни страни от Европейския съюз. „Всяка година около 9000 души получават информация в рамките на проекта „Световно образование” и изложенията, които организираме по този проект – разказва тя. – От тях около 3000 души преминават през безплатни индивидуални консултации в офисите ни в цялата страна. След това около половината от тях заминават още същата година, през която са преминали през безплатната консултация. Дестинациите най-често са Великобритания, Холандия и Дания, това са англоезичните програми за висше образование. В момента проект „Световно образование” осигурява безплатно образование в Дания и Швеция, като там е нужно да се покрият само разноските по престоя. В Холандия таксата е около 1600 евро на година, почти същата сума е и в Германия. Във Великобритания таксите са над 3000 британски лири. И в трите държави има възможност да се ползват както студентско кредитиране, така и държавни заеми, които студентите изплащат, след като завършат образованието си.”

За разлика от висшето образование средното остава все още луксозен продукт, от който не могат да се възползват голям брой българи. По думите на Ирина Христова от България заминават около 50 ученици годишно. „Това показва, че всъщност има хора, които могат да си го позволят – коментира тя. – В областта на висшето образование обаче възможностите са по-големи, затова и заминаващите са много повече. Всяка година български младежи и девойки избират да продължат висшето си образование за степен бакалавър или магистър в Европа. Техният брой годишно е над 5000, ако включим Германия, Франция и другите дестинации в Европа. Интересно е, че през годините българите заминаваха да учат във висши учебни заведения в държавите, където то беше по-евтино или безплатно и Германия беше една от топ дестинациите. Много голяма част от нашите клиенти избираха лятна езикова ваканция в Германия, за да може детето им да се подготви за следване в тази държава. След като европейските държави започнаха да предлагат повече възможности за обучение на английски език, голям брой българи избират децата им да учат в други държави в Европа с английски език.”

Засега Великобритания е основната дестинация за български студенти, към Холандия, Дания, Швеция също има интерес. Според Ирина Христова проектът „Световно образование”, стартирал преди осем години, предоставя богата информация за възможностите за обучение в чужбина. „Проектът отпуска през последните три години стипендия от 1200 евро, която отива при един кандидат, който заминава да учи в чужбина за първи път – обяснява Ирина Христова. – Тя се отпуска при спечелен конкурс за есе, свързан с тематиката около избора за обучение в чужбина. Винаги даваме и поощрителни стипендии, защото децата притежават наистина много интересен начин да изкажат своите мотиви да учат в чужбина. Освен тази стипендия по проекта предоставяме информация и за други стипендии за висше образование в чужбина. След броени дни ще се проведе конкурс за стипендия в престижен университет в Англия, в който кандидатстват над сто българи всяка година.”
По публикацията работи: Дарина Григорова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хоротека на открито в Банско с Оркестъра за народна музика на БНР

Хорà от Пиринския край и всички фолклорни области ще се играят на 26 и 27 април в Комплекса за събития "Бяла сцена" в планинския курорт Банско. Хоротеката ще премине със съпровод на живо от зурни и солисти от Оркестъра за народна музика на..

публикувано на 26.04.24 в 07:35
Георги Стоев

От България огласяват доклад на ОИСР за уменията на учениците

Днес България е домакин на глобално събитие на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. От София ще бъдат обявени резултатите от глобалния доклад на организацията за социално-емоционалните умения сред 15-годишни ученици от цял..

публикувано на 26.04.24 в 06:20

Премиерът: Търсим възможности за освобождаване на българските моряци от Galaxy Leader

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader. Главчев увери, че постоянно се търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 20:25