Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнесът и университетските кариерни центрове с общи усилия за подготовката на квалифицирани специалисти

Снимка: Архив
Проблемите, пред които най-често се изправят инвеститорите у нас, са не толкова бюрократични, колкото липсата на квалифицирани кадри. Това показват резултатите от проучване, проведено преди пет години от Фондация на бизнеса за образованието по проект, финансиран от Американската агенция за международно развитие. „Това ни накара да стартираме инициативата за изграждане на университетски кариерни центрове, чрез които да подпомогнем бизнеса по-лесно да намира квалифицирани кадри и да комуникира с висшите училища”, обяснява Гергана Раковска от Фондация на бизнеса за образованието. Оттогава са изградени над 30 такива кариерни центъра, които на местно ниво са създали контакти и различни партньорства с инвеститорите. Фондацията също е получила правата да сертифицира кариерни консултанти по международната програма Global Career Developer Facilitator. Самите консултанти от своя страна са обучили над 1000 педагогически съветници да предлагат кариерно консултиране в училищата. Около 40 процента от българските студенти са запознати с кариерните центрове, а около 20 на сто са се възползвали от предлаганите от тях услуги, показват отново проучвания на Фондация на бизнеса за образованието.

„Кариерните центрове предлагат много форми за допълнително обучение – обяснява Гергана Раковска. – Дори обикновено са безплатни, защото са поръчвани от работодателите. Има големи компании, които предлагат на заинтересованите студенти обучения за формиране на лидерски умения, за презентация, за работа в екип. Кариерният център освен че е място, където човек може да научи как да подготви мотивационно писмо или автобиография, е и място, където би могъл да получи допълнително образование, както и стаж и работа. Голяма част от тях имат и добре развити сайтове, където публикуват обявите за работа.”

В Университета за национално и световно стопанство се намира единственият у нас Междууниверситетски център за развитие на кариерата, който работи със студенти от всички университети. Той има сключени споразумения за партньорство с всички водещи международни и български компании. Повече за интереса на младите хора към дейността на центъра и предлаганите от него услуги разказва кариерният консултант Атанас Димитров:

„Интересът е доста голям. Активните млади хора се интересуват, търсят възможности, които ние им предоставяме. Ние сме посредник и осъществяваме контакта между работодателите, било те правителствени, неправителствени организации, бизнеса като цяло и самите студенти. Съвместно с Българския форум на бизнес лидерите в рамките на 10 дни организираме майсторски бизнес класове на различни теми например финанси, банково дело, туризъм. Това са специализирани класове, в които водещи специалисти и експерти в дадената област обясняват на студентите нещата от практиката. Това е изключително добра наша дългогодишна инициатива. Предлагаме също различни стипендиантски програми, стажантски програми с различни компании. Организираме Дни на отворените врати. Кариерният център има 4 основни дейности – информационна, консултантска, връзки и сътрудничество и регионално EURODESK звено, където предоставяме информация за различни младежки европейски програми.”

В първото издание на „България и светът” за 2011-а ви предлагаме да научите повече за Международния образователен проект ИДиаЛ. Какво се крие зад тази абревиатура, към кого е насочен проектът и какво е участието на България в него, ще чуете в програмата ни днес.
По публикацията работи: Румяна Цветкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В събота и неделя ще има пролетно слънце, в планините ще вали

В събота, 27 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Сутринта ще е слънчево. По обяд над Западна България, а след обяд и над Централна, ще се заоблачи в планините ще превали и прегърми. На изток ще е слънчево...

публикувано на 26.04.24 в 19:30

България днес - 26 април 2024 г.

В края на седмицата Слънцето ни се усмихна с усещане, че чудото предстои. Тази събота православните християни отбелязват Лазаровден, а в неделя - Цветница. Специално за Радио България богословът Александра Карамихалева ще ни припомни духовния..

публикувано на 26.04.24 в 19:00

Засилени мерки и дронове за дербито "ЦСКА-София" - "Левски" на 27 април

Засилено полицейско присъствие в столицата планират от МВР за последното за сезона дерби ПФК "ЦСКА - София" -  ПФК "Левски", което ще се проведе на 27 април на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат използвани и дронове по..

публикувано на 26.04.24 в 16:01