Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на раждаемостта през изминалата 2010 година

Последното бебе на България за 2010 година – момченцето на име Георги – се появи на бял свят в АГ-комплекса в Русе. Второто дете на 28-годишната Алина Савова се роди 35 минути преди полунощ на 1 януари.
Снимка: БГНЕС
След бума на ражданията през 2009 година през 2010 година вече се наблюдава лек спад. Това заяви главният редактор на списание „9 месеца” д-р Антония Григорова в края на 12-ата кампания за бебета, родени в края на изминалата и началото на Новата година. По данни на списанието броят на родените бебета през 2010 година може да бъде сравнен с този от 2007 и 2008 година. Сравнено с 2009 година, родените бебета са с около 3 100 по-малко. Тази тенденция се усеща не само в малките градове, но и в големите. Болниците рекордьори с най-много раждания са в София, като най-много новородени са проплакали в болница „Шейново” , след нея се нареждат „Майчин дом” и „Света София”. Въпреки това, и там ражданията са с около 1000 по-малко, в сравнение с 2009 година.

“Това не е официална статистика, а предварителни данни, с които начертаваме тенденцията, която се потвърждава по-късно и от Националния статистически институт – обяснява д-р Антония Григорова. - Тази година нямаше надпревара за първото бебе на 2011 г., което се избира в последните минути преди настъпването на Новата година. Претендентът е един и се казва Габриел. Той се е родил във втората минута на 1.1.2011 в „Майчин дом” в София с тегло 3 100 гр. и ръст 51 сантиметра. По отношение на последното бебе за 2010 година също не се стигна до теглене на жребий. В 23.25 ч. в крайдунавския град Русе се е родило момченцето Георги Савов.“

Освен наблюдавания спад на раждаемостта притеснение буди и тенденцията за увеличаване на средната възраст за раждане на първо дете – около 29 години. По данни на “9 месеца” в София тя е най-висока, а най-ниска е в югоизточна България. Расте и броят на родените близнаци, тризнаци и др. Обикновено това се наблюдава при метода “ин витро”.

“Това са едни много очаквани деца, родени от жени в напреднала възраст с много допълнителни заболявания, които на всяка цена искат да родят живо и здраво дете – обяснява д-р Валентина Григорова – зам.-директор на първа специализирана АГ болница „Света София”. - Жените, които раждат в по-напреднала възраст, изискват много по-голямо внимание и грижи. Това, което отличава нашата болница от останалите, е раждането във вана. Напоследък към него има голям интерес особено от пациентките, които желаят задължително да родят по естествен начин. Значително се увеличава и броят на тези, които не желаят никаква помощ от страна на акушер-гинеколозите. Те дори не ни дават възможност да разберем кога трябва да се намесим.”

През 2011 година ще стартира проект, който вече е договорен с министъра на здравеопазването Стефан Константинов за създаването на електронен национален онлайн регистър. В него, в реално време ще се регистрират всички раждания. “Такъв регистър имат голяма част от европейските страни – обяснява д-р Иван Костов, изпълнителен директор на втора специализирана АГ болница „Шейново”. - Със сигурност това е един проект, който ще помогне да се направи статистически анализ с достоверни данни за това колко и какви деца се раждат в държавата. Негов собственик ще бъде министерството на здравеопазването. Ще има и връзка и със здравната каса. Идеята е лекарят, който води раждането, да въведе данните на новороденото и на майката. Моите очаквания са, че най-късно до средата на 2011 година този регистър ще бъде въведен на територията на цялата страна”.
По публикацията работи: Дарина Григорова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В събота и неделя ще има пролетно слънце, в планините ще вали

В събота, 27 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Сутринта ще е слънчево. По обяд над Западна България, а след обяд и над Централна, ще се заоблачи в планините ще превали и прегърми. На изток ще е слънчево...

публикувано на 26.04.24 в 19:30

България днес - 26 април 2024 г.

В края на седмицата Слънцето ни се усмихна с усещане, че чудото предстои. Тази събота православните християни отбелязват Лазаровден, а в неделя - Цветница. Специално за Радио България богословът Александра Карамихалева ще ни припомни духовния..

публикувано на 26.04.24 в 19:00

Засилени мерки и дронове за дербито "ЦСКА-София" - "Левски" на 27 април

Засилено полицейско присъствие в столицата планират от МВР за последното за сезона дерби ПФК "ЦСКА - София" -  ПФК "Левски", което ще се проведе на 27 април на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат използвани и дронове по..

публикувано на 26.04.24 в 16:01