Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чонг Тиен Джин: „Българите са много приятелски настроен народ, в България съм като у дома си”

Чонг Тиен Джин помага на хората с метода на упражнения за енергийно балансиране и кристалотерапия.
Снимка: Искра Стефанова
Малайзийският енергиен лечител Мяо Конг Чонг Тиен Джин е отскоро в България, за да преподава Минг Чи йога. Мяо Конг е духовна титла към името му. Той е на 44 години. Обича много да пътува и да научава нови неща в реалния и в духовния свят, да се запознава с нови хора и култури, но преди всичко да помага на хората с метода на упражнения за енергийно балансиране и кристалотерапия. Чонг Тиен Джин е ученик и довереник на основателя на „Университета по енергийна медицина” в Малайзия Йоги Тан, който демострира новия вид йога-терапия през септември 2010 г. у нас. По негова идея ученикът му Чонг Тиен Джин започна неотдавна в София първия тримесечен курс по Минг Чи йога и кристалотерапия, които се преподават в университета на Йоги Тан.

„Дойдох в България с мисията да предам на българите учението на моя учител и гуру Йоги Тан за Минг Чи йога, за да водят здравословен начин на живот, в мир и хармония със себе си и заобикалящия ги свят” – каза в интервю за Радио България Чонг Тиен Джин:

„Минг Чи йога е философия за телесна кондиция и здравословен начин на живот – допълни той. – Тя осигурява на хората усещане за телесна и духова хармония, за да се чувстват всеки ден здрави и бодри, емоционално, умствено и духовно добре. Това става чрез Минг Чи йога упражнения и медитация, както и с Минг Чи кристалотерапия, която също действа много добре на здравето.”

Чонг Тиен Джин избира България, заради големия интерес на българите след демонстрациите на неговия учител Йоги Тан. „В България съм за първи път, но не се чувствам като чужденец” – казва той.

„Българите са много приятелски настроен народ – добавя Чонг Тиен Джин. – Аз много харесвам хората и страната ви. Обичам да се разхождам в София, особено в центъра на града. Усещанието ми е за любов. Всичко – и природа, и хора, е ново за мен, но аз вече съм много влюбен в тях. Преди да дойда в България, прочетох за страната ви в интернет. Но сега вече знам много повече за българите. Мога да кажа от първите ми срещи и реални впечатления от тук, че България е наистина една чудесна страна.”

Във връзка с курса му по енергийна терапия Чонг Тиен Джин добавя:

„Българите, които участват в йога практиките ми, не са все още много на брой, но това е може би, защото се прави за първи път тук. Смятам обаче и виждам, че те са много любознателни, обичат да научават нови неща и техники като Минг Чи йога, защото тази терапия им помага да са здрави. Още сме в самото начало, но аз мисля, че все повече българи ще идват да я практикуват. Освен в Малайзия, Минг Чи йога е много популярна и на остров Бали и много други страни в Азия. В Европа обаче България е първата страна, където се преподава тази нова дисциплина.”

Кристалотерапията е част от терапията Минг Чи йога. Тя е нов начин за енергийно балансиране на човека чрез използването на енергията на различните кристали, която да се влее в телесната енергия и да направи тялото на човека по-силно и здраво, обяснява Чонг Тиен Джин. На азиатския континент, твърди той, всеки знае как да използва кристалите, за да е по-здрав. По думите му, макар с различни култури, българите и малайзийците не се различават съществено.

„Не смятам, че има разлика между тях – убеден е Чонг Тиен Джин. – За мен българите са много добри и старателни ученици. Те са много отворени за новото, много духовни. В сравнение с азиатците, българите не познават и не практикуват много духовните терапевтични практики, но питат, искат да научат много за тях, любопитни са към азиатската култура. Чувствам се много добре сред българите, в България съм като у дома” – категоричен е Чонг Тиен Джин.
По публикацията работи: Татяна Обретенова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В събота и неделя ще има пролетно слънце, в планините ще вали

В събота, 27 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Сутринта ще е слънчево. По обяд над Западна България, а след обяд и над Централна, ще се заоблачи в планините ще превали и прегърми. На изток ще е слънчево...

публикувано на 26.04.24 в 19:30

България днес - 26 април 2024 г.

В края на седмицата Слънцето ни се усмихна с усещане, че чудото предстои. Тази събота православните християни отбелязват Лазаровден, а в неделя - Цветница. Специално за Радио България богословът Александра Карамихалева ще ни припомни духовния..

публикувано на 26.04.24 в 19:00

Засилени мерки и дронове за дербито "ЦСКА-София" - "Левски" на 27 април

Засилено полицейско присъствие в столицата планират от МВР за последното за сезона дерби ПФК "ЦСКА - София" -  ПФК "Левски", което ще се проведе на 27 април на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат използвани и дронове по..

публикувано на 26.04.24 в 16:01