Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

София залага на развитието на електротранспорта

Българската столица София, в която живеят и работят над 2 млн. души, се превръща все повече в заложник на бурно разрастващия се автомобилен парк и съпровождащото го замърсяване на въздуха и шум. За туширане на този проблем столицата се ориентира към развитие с предимство на електрическия транспорт. При него екологичното замърсяване е минимално. За разлика от други големи градове в Европа, които през втората половина на миналия век замениха тромавите според тогавашните представи трамваи и тролеи с по-маневрения автобусен транспорт, София запази своите. Затова днес трябва само да обнови съществуващата доста гъста мрежа от трамваи и тролейбуси. Вече е в ход заедно с прокарването на нова линия на метрото. Градът се подготвя и за въвеждането на електромобилите.

„По отношение на инвестициите в градския транспорт слагаме ударението върху електротранспорта – казва кметицата на София Йорданка Фандъкова. – Продължаването на столичното метро е безспорният ни приоритет с изграждането на т. нар. втори метродиаметър, който ще бъде готов през 2012 г. Само след година още двеста хил. души дневно ще ползват този екологичен транспорт. Новият проект за модернизация на градския транспорт също акцентира върху електротранспорта. Той предвижда доставка на 50 нови тролейбуса, с което почти ще подновим тролейбусния парк. А също реконструкция на съществуващите и изграждане на нова трамвайна линия.”

София има и амбицията да бъде сред първите европейски градове, въвели използването на електрически автомобили. За тази цел вече се взимат редица законодателни и практически мерки. Една от тях е облекченият режим за паркиране на този екологичен транспорт, залегнал в проекта за наредба на общината по отношение на паркирането в центъра на града.

„Електромобилите ще могат да паркират безплатно в централните зони за платено паркиране в столицата - пояснява г-жа Фандъкова. – Едновременно с това вече имаме подписан меморандум с електроразпределителното дружество за сътрудничество при изграждането на необходимата инфраструктура за зареждане на електромобили. Разбира се, ние подкрепяме горещо и стимулите, които държавата може да даде за използването на електрически автомобили. Най-добрата новина от днес е, че първите два частни електромобила вече се движат по улиците на София. Очевидно, че има перспектива, затова ние бихме искали да сме в челните редици на този процес. Имаме готовност да разработим пилотен проект за стимулиране на използването на електромобилите в София. По примера на Милано, самата столична община би могла да използва като служебни автомобили именно този вид екологичен транспорт.”

През миналата седмица, когато в София се проведе голяма международна конференция, посветена на производството и използването на електрически автомобили, се заговори и за още един автомобил на бъдещето – водородния. Роди се идеята в София да бъде създаден Балкански водороден изследователски център.

„Това наистина бе седмицата на иновациите и то в сферата на екологията и чистия транспорт – заяви за Радио България кметицата. – Имах среща с председателя на Българското водородно общество и с президента на Европейския изследователски консорциум по водородна енергетика. Те ме запознаха с идеята за създаване на Балкански водороден център на територията на Столична община. Използването на водородни автомобили е все още екзотична идея за нас. Но това не означава да чакаме, както се случи с електромобилите, и затова ние трябва да се готвим и за тях. Обсъжда се бъдещият Балкански изследователски водороден център да бъде на територията на БАН. С каквото можем, ще съдействаме.”
По публикацията работи: Мария Димитрова

Още от категорията

Новият подвариант на Омикрон вече и у нас

В страната ни вече циркулира подвариант на Омикрон ВА.5, обявен от Световната здравна организация за "будещ безпокойство", съобщиха от здравното министерство. Той носи мутация, която прави коронавируса по-заразен и може да му помогне частично да избегне..

публикувано на 29.06.22 в 18:12

Горещо време без превалявания над цялата страна

В четвъртък ще е предимно слънчево. Температурите ще се повишат и максималните ще са между 31 и 36°, в София - около 31°.  По Черноморието ще е предимно слънчево. Максималните температури ще са 27-30°. Температурата на морската вода е 23-25°...

публикувано на 29.06.22 в 18:05

Русия може да провокира НАТО от Калининград, предупреждава Гари Каспаров

Според петкратния световен шампион по шахмат и руски дисидент Гари Каспаров няма вероятност Русия да пренесе своята агресия към България. Пред кореспондента на БНР в Брюксел Ангелина Пискова той предупреждава, че Москва търси начин да провокира НАТО..

публикувано на 29.06.22 в 10:37