Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един уикенд в София

Снимка: архив

Едва ли за един уикенд може да се опознае толкова богат на забележителности град като София. Със сигурност обаче е достатъчно време, за да накара човек да се върне отново в него. За много от чуждестранните гости на България столицата й обикновено е място, откъдето в зависимост от сезона ще се запътят към някой от летните или зимни курорти на страната. Но дори и за хората, родени в него или свързани трайно с този град, една двудневна туристическа обиколка може да разкрие непознато до този момент лице. Едно от очарованията на всяка туристическа разходка е откривателството. Взимате картата на града или пък просто заставате на някое от централните му места и поемате в случайно избрана посока. Със сигурност едно такова преживяване ще накара всекиго да се почувства културен завоевател. Ако пък се доверите на опита на професионалния гид, подробностите за най-забележителните места в София ще ви бъдат поднесени като необикновен подарък.

© Снимка: imagesfrombulgaria.com

Някогашният царски дворец, в чиито зали днес се намират Националната художествена галерия и Етнографският музей.

Екскурзоводът Мария Тютюнджиева от години води български групи из големите европейски столици, а на чуждите туристи в България с удоволствие показва нашата. Според нея за един уикенд в София човек може да намери всичко, което отговаря на интересите му. Да се запознае с архитектурата, която съчетава модерност и класическа западноевропейска школа от края на XIX век. Могат да се разгледат много от софийските музеи, да се усети духа на културния живот с посещение на театрално или оперно представление. А можете да отделите време и за винаги актуалния шопинг. За да бъде първото ни докосване до София свързано с историческа атмосфера, Мария Тютюнджиева предлага да застанем пред една от най-старите църкви не само в България, но и в Европа. Строена е в началото на 4 век от н.е.

© Снимка: imagesfrombulgaria.com

Ротондата Св. Георги.

„Това е ротондата Св. Георги, която се намира във вътрешен двор между сградите на Президенството и хотел Шератон – разказва нашият гид. – След близо двайсетгодишна реставрация православният храм е с обновен външен вид. Вътрешността му обаче е впечатляваща с много добре запазените и реставрирани фрагменти от фрески. Посетителите могат да открият няколко исторически пласта от различните култури, които са оставили своя отпечатък по нашите земи. Друг интересен християнски паметник е катедралният храм „Св. Александър Невски”. Той е петият по големина в Европа. Изпълнен е в неовизантийски стил. За строителството му са използвани над 30 вида мрамор, а цялата вътрешност е изпълнена с фрески. От дванайсетте камбани най-голямата е с тегло 10 тона, а най-малката е едва 7 кг. Когато забият всички заедно, звукът може да се чуе надалече.”

© Снимка: imagesfrombulgaria.com

Катедралният храм „Св. Александър Невски”.

Някогашният царски дворец, в чиито зали днес се намират Националната художествена галерия и Етнографският музей, Галерията за чуждестранно изкуство, Археологическия музей са само част от културните покани, на които може да се отзоват гостите на София. Вечерта би могла да донесе любопитно преживяване с някое от многобройните театрални представления, спектакъл на Софийската опера или пък танцова феерия на световноизвестния балетен ансамбъл „Арабеск”.

© Снимка: БГНЕС

Сградата на софийската опера и балет.

Една разходка по ул. „Раковска”, наричана закачливо от артистичната бохема „Софийски Бродуей”, със сигурност ще Ви прикани да влезете в един от салоните на столичните театри, разположени по нея. След толкова пълна културна програма ще Ви се прииска да се запознаете и с нощния живот на столицата. И тук изборът е голям – от ресторанти с българска традиционна кухня и фолклорни атракции, до избор от кулинарни изкушения от различни страни в света. А защо не и джаз клуб с изпълнение на жива музика? Чудесен завършек на първата вечер от уикенда ви в София. Следващият ден ви очаква с нова богата програма. Изборът не е никак лесен. Ако обичате планината, Витоша е на не повече от половин час път от центъра на града. Спускания по ски пистите през зимата и летни разходки сред природата – това са сред големите предимства на живота в София. Но ето и друго предложение от Мария Тютюнджиева за втория ден от уикенда.

© Снимка: архив

Боянската църква.

„Интересен паметник с дълга и интересна история е и Боянската църква – казва Мария. – Тук стенописите предхождат ерата на световноизвестния художник Джото. Годината на тяхното изписване е 1259, а това е десет години преди раждането на големия майстор на италианския Ренесанс. Можем да кажем, че неизвестният иконограф, оставил отпечатъка на своя талант върху стените на Боянската църква, е предвестник на Ренесанса в Европа. Разглеждането на църквата може да се съчетае и с разходка в парка, заобикалящ постройката, за да се насладите на тишината и чистия въздух в полите на планината Витоша” – предлага ни екскурзоводът.

© Снимка: архив

Националният исторически музей.

В покрайнините на София се намира и Националният исторически музей, в който се съхраняват едни от най-ценните съкровища, открити сред пластовете в българските земи. За да привлече интереса на любителите на природата, Мария Тютюнджиева предлага посещение и на Ботаническата градина в центъра на София. Не е много голяма, но пък има много интересни растителни видове. От толкова много възможности за натрупване на културни впечатления дали ще ви остане време и за традиционния туристически шопинг? Сега поне това не е толкова трудно. Няколко часа, отделени в някои от най-новите софийски търговски центрове, ще са достатъчни да отнесете оттук нещо за спомен. Да си изберете книга за път и да си тръгнете, отнасяйки заедно с вкуса на изпитото кафе частица от духа на София. И да поискате да се върнете отново… за повече от един уикенд.

По публикацията работи: Лина Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Басейн, джакузи и батут за детето – българинът вече иска лукс и екстри за лятната почивка

И тази година сезонът на Черноморието ни ще започне в началото на юли месец, а пикът ще е през август. Затова пък юни се очертава като слаб месец за почивки у нас. Може би защото все повече сънародници предпочитат в началото на лятото да..

публикувано на 20.06.24 в 10:30

Музеят на мозайките в Девня с Ден на отворените врати по повод своя годишнина

В Деня на отворените врати – 15 юни, за пръв път пред посетителите на Музея на мозайките в Девня ще бъдат представени и реставрираните находки, открити през 2023 година. Става въпрос за глинени съдове и лампи, изработени в стила на майсторите от..

публикувано на 15.06.24 в 08:15

Фестивал на цацата дава старт на летния сезон в Кранево

Любимият на малки и големи Фестивал на цацата поставя началото на морските приключения в курортното селце Кранево! Атрактивна програма, много музика, танци, игри и богата кулинарна селекция очакват гостите край северния ни черноморски бряг от 14..

публикувано на 14.06.24 в 11:10