Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един уикенд в София

Снимка: архив

Едва ли за един уикенд може да се опознае толкова богат на забележителности град като София. Със сигурност обаче е достатъчно време, за да накара човек да се върне отново в него. За много от чуждестранните гости на България столицата й обикновено е място, откъдето в зависимост от сезона ще се запътят към някой от летните или зимни курорти на страната. Но дори и за хората, родени в него или свързани трайно с този град, една двудневна туристическа обиколка може да разкрие непознато до този момент лице. Едно от очарованията на всяка туристическа разходка е откривателството. Взимате картата на града или пък просто заставате на някое от централните му места и поемате в случайно избрана посока. Със сигурност едно такова преживяване ще накара всекиго да се почувства културен завоевател. Ако пък се доверите на опита на професионалния гид, подробностите за най-забележителните места в София ще ви бъдат поднесени като необикновен подарък.

© Снимка: imagesfrombulgaria.com

Някогашният царски дворец, в чиито зали днес се намират Националната художествена галерия и Етнографският музей.

Екскурзоводът Мария Тютюнджиева от години води български групи из големите европейски столици, а на чуждите туристи в България с удоволствие показва нашата. Според нея за един уикенд в София човек може да намери всичко, което отговаря на интересите му. Да се запознае с архитектурата, която съчетава модерност и класическа западноевропейска школа от края на XIX век. Могат да се разгледат много от софийските музеи, да се усети духа на културния живот с посещение на театрално или оперно представление. А можете да отделите време и за винаги актуалния шопинг. За да бъде първото ни докосване до София свързано с историческа атмосфера, Мария Тютюнджиева предлага да застанем пред една от най-старите църкви не само в България, но и в Европа. Строена е в началото на 4 век от н.е.

© Снимка: imagesfrombulgaria.com

Ротондата Св. Георги.

„Това е ротондата Св. Георги, която се намира във вътрешен двор между сградите на Президенството и хотел Шератон – разказва нашият гид. – След близо двайсетгодишна реставрация православният храм е с обновен външен вид. Вътрешността му обаче е впечатляваща с много добре запазените и реставрирани фрагменти от фрески. Посетителите могат да открият няколко исторически пласта от различните култури, които са оставили своя отпечатък по нашите земи. Друг интересен християнски паметник е катедралният храм „Св. Александър Невски”. Той е петият по големина в Европа. Изпълнен е в неовизантийски стил. За строителството му са използвани над 30 вида мрамор, а цялата вътрешност е изпълнена с фрески. От дванайсетте камбани най-голямата е с тегло 10 тона, а най-малката е едва 7 кг. Когато забият всички заедно, звукът може да се чуе надалече.”

© Снимка: imagesfrombulgaria.com

Катедралният храм „Св. Александър Невски”.

Някогашният царски дворец, в чиито зали днес се намират Националната художествена галерия и Етнографският музей, Галерията за чуждестранно изкуство, Археологическия музей са само част от културните покани, на които може да се отзоват гостите на София. Вечерта би могла да донесе любопитно преживяване с някое от многобройните театрални представления, спектакъл на Софийската опера или пък танцова феерия на световноизвестния балетен ансамбъл „Арабеск”.

© Снимка: БГНЕС

Сградата на софийската опера и балет.

Една разходка по ул. „Раковска”, наричана закачливо от артистичната бохема „Софийски Бродуей”, със сигурност ще Ви прикани да влезете в един от салоните на столичните театри, разположени по нея. След толкова пълна културна програма ще Ви се прииска да се запознаете и с нощния живот на столицата. И тук изборът е голям – от ресторанти с българска традиционна кухня и фолклорни атракции, до избор от кулинарни изкушения от различни страни в света. А защо не и джаз клуб с изпълнение на жива музика? Чудесен завършек на първата вечер от уикенда ви в София. Следващият ден ви очаква с нова богата програма. Изборът не е никак лесен. Ако обичате планината, Витоша е на не повече от половин час път от центъра на града. Спускания по ски пистите през зимата и летни разходки сред природата – това са сред големите предимства на живота в София. Но ето и друго предложение от Мария Тютюнджиева за втория ден от уикенда.

© Снимка: архив

Боянската църква.

„Интересен паметник с дълга и интересна история е и Боянската църква – казва Мария. – Тук стенописите предхождат ерата на световноизвестния художник Джото. Годината на тяхното изписване е 1259, а това е десет години преди раждането на големия майстор на италианския Ренесанс. Можем да кажем, че неизвестният иконограф, оставил отпечатъка на своя талант върху стените на Боянската църква, е предвестник на Ренесанса в Европа. Разглеждането на църквата може да се съчетае и с разходка в парка, заобикалящ постройката, за да се насладите на тишината и чистия въздух в полите на планината Витоша” – предлага ни екскурзоводът.

© Снимка: архив

Националният исторически музей.

В покрайнините на София се намира и Националният исторически музей, в който се съхраняват едни от най-ценните съкровища, открити сред пластовете в българските земи. За да привлече интереса на любителите на природата, Мария Тютюнджиева предлага посещение и на Ботаническата градина в центъра на София. Не е много голяма, но пък има много интересни растителни видове. От толкова много възможности за натрупване на културни впечатления дали ще ви остане време и за традиционния туристически шопинг? Сега поне това не е толкова трудно. Няколко часа, отделени в някои от най-новите софийски търговски центрове, ще са достатъчни да отнесете оттук нещо за спомен. Да си изберете книга за път и да си тръгнете, отнасяйки заедно с вкуса на изпитото кафе частица от духа на София. И да поискате да се върнете отново… за повече от един уикенд.

По публикацията работи: Лина Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31