Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеят на мозайките в Девня с Ден на отворените врати по повод своя годишнина

В Деня на отворените врати – 15 юни, за пръв път пред посетителите на Музея на мозайките в Девня ще бъдат представени и реставрираните находки, открити през 2023 година. Става въпрос за глинени съдове и лампи, изработени в стила на майсторите от Марцианопол. Повод за инициативата е навършването на 38 години от откриването на културния институт.


Музеят в Девня е построен по проект на архитект Камен Горанов върху останките на голяма късноримска сграда с мозайки. В древността сградата е заемала площта на цял квартал. Вътрешният двор е настлан с каменни плочи, със зидан кладенец по средата и заобиколен от три страни с покрита галерия с варовикова колонада. Там са били разположени 21 жилищни, стопански и складови помещения с обща площ от 1 402 кв. метра.


В музея в Девня могат да се видят едни от най-добрите образци на римското мозаечно изкуство, открити в България. Най-впечатляващата сред тях е мозайка, която представя щита на богиня Атина Палада с отрязаната глава на Горгона Медуза.


Вижте още:

Снимки: devnyamuseum.com, БТА, БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

The Independent: Слънчев бряг предлага повече за по-малко от Мармарис

Слънчев бряг е изпреварил турския курорт Мармарис като най-достъпната дестинация за семейни почивки. Проучване на The Independent сравнява цените на 10 основни артикула, включително ястия, напитки и слънцезащитни продукти и установява, че черноморският ни..

публикувано на 23.07.24 в 13:00

ТОП 7 на най-красивите и загадъчни пещери в България

България е осеяна с над 5 хиляди пещери, коя от коя по-тайнствени и недостъпни, всяка със своята история, завладяваща красота и загадки. Част от тези истински подземни съкровищници са благоустроени и посрещат туристи. Ето някои от..

публикувано на 17.07.24 в 09:35

Фестивали, знойни плажове и планинска прохлада – защо да изберете Царево за лятната си почивка

Над 60-километрова крайбрежна ивица с 21 плажа, голямо разнообразие от хотели, къщи за гости, стаи под наем, къмпинги, заведения, спортни съоръжения и най-вече – красивата природа на Странджа!  Царево е магнит за туристи и една от най-населените ни..

публикувано на 15.07.24 в 06:55