Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меглена Кунева: Недоверчивостта на българските потребители ги отдалечава от европейските

Според Меглена Кунева, българските потребители все още не защитават правата си, както останалите европейци.
Снимка: архив
„Запознайте се с правата си! Възползвайте се от правата си!” – под това мото България отбелязва Световния ден на потребителите. Първият български еврокомисар Меглена Кунева, която отговаряше за защитата на европейските потребители (2007-2009) е на мнение, че българските потребители все още не защитават правата си, както останалите европейци. В сравнение с предишни години сме малко по-добре, споделя Меглена Кунева: „50 на сто от хората, които са изразили недоволство, са получили разрешение на техните проблеми, но станалите 50 на сто са недоволни и това е достатъчно тревожен факт. 2/3 от българите не вярват на търговците. На нашия пазар трайно се е настанило недоверието. Това е лош сигнал за гражданския оборот, за здравето на пазара и за здравето на обществото. Защото картината се допълва и от това, че няма доверие и в институциите, които решават споровете със защита на потребителските права.”

Наградите „Комисар на годината” и „Европеец на годината”, които Меглена Кунева получи през 2008 г., бяха резултат от нейните усилия да гарантира правата на 500 млн. европейски потребители в условията на online търговията и да превърне политиката за защита правата на потребителите в част от всички политики на ЕС. С днешна дата тя констатира, че в България „търговията през интернет е десет пъти по-ниска, отколкото във Великобритания, в Германия, във Франция. Обща тенденция в ЕС е, че трансграничната електронна търговия е много ниска, което е лоша индикация за целия европейски пазар. Едва 5 на сто от българите пазаруват през интернет, което е много малко. Преброяването доказа, че има широк достъп до интернет и е възможно това да се използва като търговски канал. Когато не вярваш на пазара и търговците, това недоверие се мултиплицира буквално, след като става дума за стока, която не можеш да пипнеш и видиш. Това е една от причините за ниското разпространение на електронната търговия в България”.
По публикацията работи: Илиана Райчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът: Политиците, които искат ескалация, да декларират, че ако се наложи, ще воюват за България

"Всички държави-членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени във войната в Украйна - чрез предоставяне на разузнавателна информация, целеуказване, оръжия, муниции, подготовка. Няма значение дали нашето Народно събрание ще вземе решение (за..

публикувано на 27.05.24 в 16:37

Не е обсъждано изпращането на български войници в Украйна

Никога не е обсъждано изпращането на български войници в Украйна, заяви служебният премиер Димитър Главчев след среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в София. "За мен това е типичен пример за хибридна атака и дезинформация. Нека..

публикувано на 27.05.24 в 15:22
Новият сливенски митрополит Арсений

Сливенска епархия има нов митрополит, пред Синода го посрещнаха с възгласи "Недостоен"

В многовековната ни църковна традиция миряните винаги са посрещали новия свещенослужител или владика с възгласи "Достоен". Така те показват уважението си, с надеждата той мъдро да води паството към духовно спасение. Не така обаче беше посрещнат от..

публикувано на 27.05.24 в 15:15