Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

„Народната песен е мисията на моя живот” – 85 години от рождението на Йовчо Караиванов

Йовчо Караиванов – един живот, отдаден на народната песен
Снимка: архив
Йовчо Караиванов (1926-1996), един от най-ярките представители на тракийската певческа школа, е роден в село Селиминово, Сливенско, в семейство на потомствени певци и свирачи. Завършва Юридическия факултет на Софийския университет, но музикалната дарба и богатият му репертоар го отвеждат през годините в ансамбъл „Филип Кутев”, после в Концертна дирекция, където създава и ръководи група „Българска песен”. Слушат го в бившия Съветски съюз (1954), Монголия, Китай (1955), Швейцария, Франция (1958). Много от песните му са станали част от репертоара на българските ансамбли и са школа за младите певци. „Отивайки към народната песен, съм вървял към себе си. Тя е мисията на моя живот!” – споделя певецът приживе. Сред най-вълнуващите му изпълнения е песента „Съмна бульо”, която разказва за красотата на девойка.

Редакция „Народна музика” на БНР привлича Йовчо Караиванов като сътрудник, а после и като музикален редактор. Още с първите си изпълнения по Радиото той печели хиляди почитатели. Пленени от певческото му майсторство, те го поставят между първите в съзвездието народни певци, редом с Мита Стойчева и Борис Машалов.

Днес фонотеката на БНР наброява близо 250 негови записа. По-известни заглавия от тях са „Ах, мари, запяло е”, „Забрави си Марко аленото конче”, „През гора вървяха”, „Зажени се Янка” и др.

Йовчо Караиванов отдава силите си за запазването на народната музика. Години от живота си посвещава и на педагогическа дейност. Във фолклорното училище в Котел възпитава талантливи последователи – Тодор Кожухаров, Бинка Добрева, Данислав Кехайов… На 31 март 1996 г. в НДК с голям фолклорен концерт отбелязва 70-годишния си юбилей. Поздрави отправят негови колеги и ученици. Часове след концерта той напусна този свят.

Още от категорията

Оперният бас Славин Пеев: Нека български творби звучат по-често в залите

Камерен концерт, озаглавен “Българска рапсодия”, с произведения само на български популярни композитори ще представят в Пловдив трима изявени класически музиканти. Концертът е в зала “Съединение” на 16 май и е по повод Празника на българската просвета..

публикувано на 13.05.22 в 10:56

Ще има закон за повече българска музика в държавните медии

Популяризирането на българската музика в обществените медии обсъди парламентарната комисия по култура и медии. Партия "Възраждане" предлага със закон да се задължат БНР и БНТ 50 % от музиката в ефира им да е българска. Генералният директор на БНР..

публикувано на 13.05.22 в 10:04

“Усеща се сила“ – новото видео на Любо Киров

Преди по-малко от месец Любо Киров представи своя трети студиен албум ˮЦелуни ме“, в който са включени 11 песни. Сред тях са едноименната ˮЦелуни ме”, ˮКъдето няма време (със Стенли и Христо Мутафчиев), ˮПриятели завинаги (с Графа и Орлин Павлов),..

публикувано на 13.05.22 в 09:55