Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Чепеларското село Забърдо възпя брака на Уилям и Кейт в родопска песен под съпровода на гайда

Кметът на чепеларското село Забърдо ще покани принц Уилям и съпругата му Кейт Мидълтън да посетят селото след сватбата си, съобщи за радио „Фокус”-Смолян кметът Валентин Черпоков. За целта в селото са изготвили специална телеграма, с която освен, че честитят брака на принца, го канят заедно със съпругата му, да посетят селото и да се качат на прочутото Забърдовско колело. От години младите семейства в селото сключват брак при колелото-въртележка, като задължително след подписването на брачното свидетелство се качват на него, за да може бракът да е дълъг и щастлив. Традицията е на няколкостотин години, като няма разтрогнат брак, сключен при колелото. Телеграмата бе изпратена официално в 12.30 часа с концерт в центъра на селото. Местният самодеен състав „Евробаби” е написал специална песен за брака на принца и избраницата му, която се изпълнява под съпровод на родопска каба гайда. Младоженците ще получат като послание част от песента, създадена специално за събитието. Черпоков припомни, че е поканил и френския президент Никола Саркози да гостува заедно със съпругата му Карла Бруни, но той не е уважил поканата.

Още от категорията

Прогноза за времето на 11 януари

Над страната ще бъде предимно слънчево. Тихо ще се задържи по долината Струма и в източните райони на Горнотракийската низина, където на места ще има мъгла, която до обяд на всякъде ще се разсее. Над останалата, по-голяма част от страната, ще духа слаб вятър..

публикувано на 10.01.14 в 16:39

Кристиан Вигенин: България подкрепя Македония за ЕС, но проблемите трябва да се решат

Министърът на външните работи Кристиан Вигенин заяви днес в Скопие, че София подкрепя европейския път на Македония, но проблемите със съседните страни, по-конкретно с Гърция и България, трябва да бъдат решени. Вигенин подчерта, че преговорите по договора за..

публикувано на 10.01.14 в 16:35

Законодателната дейност на парламента през новия сезон ще подкрепя правителствената програма

През новата парламентарна сесия законодателната дейност на парламента ще бъде насочена към подкрепа на правителствената програма, социалната политика, борбата с нелоялната конкуренция и злоупотребата с монополно положение. Това съобщи на среща с журналисти..

публикувано на 10.01.14 в 12:46