Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чепеларското село Забърдо възпя брака на Уилям и Кейт в родопска песен под съпровода на гайда

Кметът на чепеларското село Забърдо ще покани принц Уилям и съпругата му Кейт Мидълтън да посетят селото след сватбата си, съобщи за радио „Фокус”-Смолян кметът Валентин Черпоков. За целта в селото са изготвили специална телеграма, с която освен, че честитят брака на принца, го канят заедно със съпругата му, да посетят селото и да се качат на прочутото Забърдовско колело. От години младите семейства в селото сключват брак при колелото-въртележка, като задължително след подписването на брачното свидетелство се качват на него, за да може бракът да е дълъг и щастлив. Традицията е на няколкостотин години, като няма разтрогнат брак, сключен при колелото. Телеграмата бе изпратена официално в 12.30 часа с концерт в центъра на селото. Местният самодеен състав „Евробаби” е написал специална песен за брака на принца и избраницата му, която се изпълнява под съпровод на родопска каба гайда. Младоженците ще получат като послание част от песента, създадена специално за събитието. Черпоков припомни, че е поканил и френския президент Никола Саркози да гостува заедно със съпругата му Карла Бруни, но той не е уважил поканата.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код отново заради мъгли в 24 области

Жълт код е обявен за 9 януари в почти цялата страна заради гъсти мъгли. Кодът е в сила за 24 области от общо 28. По данни на Изпълнителната агенция за опазване на околната среда, заради продължаващите мъгли и използването на печки на твърдо гориво в някои..

публикувано на 09.01.14 в 09:02

Български офицери ще участват в операции срещу пиратството в Сомалия

Офицери от военноморските поделения в Бургас и във Варна ще бъдат включени и тази година в състава на командването на две операции за борба с пиратството в района на Сомалия. Това съобщи командирът на Военноморската база в Бургас комодор Митко Петев. Той..

публикувано на 08.01.14 в 16:18

Летище София е обслужило над 3,5 милиона пътници през 2013 година

От Летище София отбелязват приключването на 2013 година с рекорден брой от 3 504 326 обслужени пътници, с 1,1 на сто повече от предходната година. Терминал 1 е посрещнал и изпратил над 1 милион пътници. Това се случва за първи път от 2007 г. насам, когато..

публикувано на 08.01.14 в 15:14