Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Присъединяването към зоната Шенген в очакване на политическо решение през септември

В зала "Александър" на хотел Радисън се проведе международната конференция на тема: "Членството на България и Румъния в Шенген: между техническите критерии и промените в европейския и международния контекст".
Снимка: БГНЕС
Преди седмица Европарламентът даде зелена светлина за присъединяване на България и Румъния към Шенген. Според приетия от евродепутатите с голямо мнозинство доклад двете страни са изпълнили всички критерии за членство в безвизовата зона и са технически напълно готови да влязат в нея. Въпреки препоръката на ЕП обаче, съветът на вътрешните министри на ЕС от 9 юни т. г. отложи определянето на датата за присъединяването към зоната за заседанието си през септември, заради несъгласие на някои страни-членки като Холандия, Дания, Франция, Германия. В очакване на окончателното политическо решение, което се взима с пълен консенсус от Съвета на ЕС, вътрешните министри на България и Румъния заявиха вчера в София, че двете страни са достойни да влязат в зоната и обсъдиха план с конкретни стъпки за сътрудничество по опазването на външните граници на ЕС. Те ще представят този план на предстоящото Залцбургско заседание на Съвета на вътрешните министри. Идеята е да се създаде съвместен механизъм за контрол на границите ни като последващи мерки след присъединяването на двете страни към безвизовата зона. За Радио България българският вътрешен министър Цветан Цветанов каза още, че България ще предприеме и политически совалки, за да докаже, че страната може да опази външните границите на ЕС, не по-зле от страните – членки на зоната Шенген.

„Предстои ми посещение в Германия. Ще бъда в Мюнхен, ще имам срещи с депутати в Баварския парламент и вътрешния министър на Германия, а вероятно и посещение в Бундестага в Берлин. Правим всичко възможно немският вътрешен министър да посети България. Надявам се това да стане не по-късно от септември. Трябва да ви кажа, че съм горд от позицията на френския му колега, който първи се изказа на последния Съвет на вътрешните министри на ЕС и оценката му за България и Румъния, след визитата му по-рано в София и Букурещ.”

Според изследване на Институт „Отворено общество” от февруари-март тази година, представено вчера на международен форум за присъединяване на България и Румъния в зоната Шенген, 1/3 от българите заявяват, че решението за присъединяването на България към безвизовата зона би повлияло на това как те ще гласуват на предстоящите избори за президент и местна власт в страната. Данните от проучването сочат, че една четвърт от българите очакват присъединяването на България към зоната Шенген да стане до края на годината, а 38 на сто биха одобрили евентуално отлагане, ако е свързано с липса на реформи в съдебната система. Според министър Цветанов политическото решение на Съвета на министрите на вътрешните работи на ЕС през септември няма да повлияе на вота на българските гласоподаватели. Той е убеден в това на базата на оценката и на посланиците на водещите страни от ЕС у нас.

Според министър Цветанов важното е, че Съветът на министрите на вътрешните работи на ЕС е потвърдил положителните оценки на ЕК за техническата готовност на България и Румъния за влизане в зоната Шенген за съответните области – морска, въздушна, сухоземна, Шенгенската информационна система и т. н. Нещо повече, че вече прилагаме добрите практики на страните от зоната и даже имаме надграждащи механизми. По думите му отлагането на политическото решение за присъединяването на двете страни от юни за септември, е повлияно и от събитията в Северна Африка и засиления натиск на имигрантски поток към ЕС. В тази връзка Цветанов посочи, че в момента у нас има над 4000 души, които не трябва да са в Шенгенското пространство. Но тъй като България все още не е член на безвизовата зона, те няма как да бъдат спрени на границите ни. Българският вътрешен министър е убеден още, че тазгодишният юлски доклад на ЕК за напредъка на страната в борбата с организираната престъпност и корупцията по Механизма за сътрудничество и проверка в областта „Правосъдие и вътрешен ред” също ще допринесе за по-бързото вземане на окончателното политическо решение за присъединяването на България към зоната без граници Шенген.
По публикацията работи: Татяна Обретенова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хоротека на открито в Банско с Оркестъра за народна музика на БНР

Хорà от Пиринския край и всички фолклорни области ще се играят на 26 и 27 април в Комплекса за събития "Бяла сцена" в планинския курорт Банско. Хоротеката ще премине със съпровод на живо от зурни и солисти от Оркестъра за народна музика на..

публикувано на 26.04.24 в 07:35
Георги Стоев

От България огласяват доклад на ОИСР за уменията на учениците

Днес България е домакин на глобално събитие на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. От София ще бъдат обявени резултатите от глобалния доклад на организацията за социално-емоционалните умения сред 15-годишни ученици от цял..

публикувано на 26.04.24 в 06:20

Премиерът: Търсим възможности за освобождаване на българските моряци от Galaxy Leader

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader. Главчев увери, че постоянно се търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 20:25