Националният музей „Земята и хората” отпразнува 24 години от създаването си

Националният музей "Земята и хората".
Снимка: архив
Денят 19-и юни се отбелязва като Ден на дарителя. Празник е на Националния музей „Земята и хората”, който празнува 24 години от създаването си. На 19 юни 1987 г. музеят отваря врати за първите си посетители и ежегодно на тази дата чества своя Ден на дарителя. Традиционно се връчват свидетелствата за дарения, публично се отчитат резултатите от тях и се отдава почит на дарителите – създатели на музея.
Инициатор за създаването на музея, автор на концепция, дарител на около 5000 експоната и негов директор от началото до ден днешен е доц. Михаил Малеев, минералог и колекционер на минерали. Експонатите на музея представят минералното царство на Земята в различни негови аспекти – жизнена среда, източник на суровини и енергия, предмет на научно познание, обект на емоционално и естетическо въздействие.

В звуковия файл чуйте интервюто с директора на музея доц. д-р Михаил Малеев.

Още от категорията

Около 2000 студенти ще прекарат празника си в Пампорово

В навечерието на студентския празник и третото издание на 8-декемврийския фестивал, планинският курорт Пампорово очаква да пристигнат около 2000 студенти от цялата страна. За двудневния студентски фестивал е направена специална парти шатра с..

публикувано на 07.12.19 в 08:30

Педиатричната грижа – проблемно звено в българското здравеопазване

Истински наболяла тема в последните седмици, стотици заклеймяващи коментари и най-вече липса на доверие и уважение към най-хуманната професия в областта на здравеопазването – педиатрията, провокира интервюто с д-р Жана Станева. Педиатър и..

публикувано на 06.12.19 в 12:28

Почина емблематичната за българския театър актриса Стоянка Мутафова

Тази сутрин на 97-годишна възраст си отиде емблематичната за българския театър и кино актриса Стоянка Мутафова. През последните седмици тя беше в болница след проблеми с жлъчката, които наложиха операция. Истинското име на актрисата е Стояна, но след като..

публикувано на 06.12.19 в 10:53