Националният музей „Земята и хората” отпразнува 24 години от създаването си

Националният музей "Земята и хората".
Снимка: архив
Денят 19-и юни се отбелязва като Ден на дарителя. Празник е на Националния музей „Земята и хората”, който празнува 24 години от създаването си. На 19 юни 1987 г. музеят отваря врати за първите си посетители и ежегодно на тази дата чества своя Ден на дарителя. Традиционно се връчват свидетелствата за дарения, публично се отчитат резултатите от тях и се отдава почит на дарителите – създатели на музея.
Инициатор за създаването на музея, автор на концепция, дарител на около 5000 експоната и негов директор от началото до ден днешен е доц. Михаил Малеев, минералог и колекционер на минерали. Експонатите на музея представят минералното царство на Земята в различни негови аспекти – жизнена среда, източник на суровини и енергия, предмет на научно познание, обект на емоционално и естетическо въздействие.

В звуковия файл чуйте интервюто с директора на музея доц. д-р Михаил Малеев.
Още от рубриката

Българка в Австрия подема кампания за купуване на уред, даващ надежда за нормален живот на хиляди българи с увреждания

Над 680 000 души в България са с трайни увреждания, сочат данните на Националния осигурителен институт за 2017 година. Едва 10 на сто от тях обаче получават шанс и намират своя работа. Това до голяма степен се дължи на нежеланието на..

публикувано на 23.10.18 в 11:24
Генералният директор на БТА Максим Минчев: Провеждането на световен форум на българските медии в Скопие ще бъде полезно и ще подпомогне националната българска политика.

На Световната си среща в Скопие българските медии в чужбина ще искат подкрепа от държавата

Македонската столица Скопие ще бъде домакин на Световна среща на българските медии от 24 до 28 октомври. Представители на близо 40 български медии от 25 държави ще поставят на масата за обсъждане теми като "Различните лица на патриотизма", "Бизнес..

публикувано на 23.10.18 в 10:45

Мария Спасова стана първата българка с място в Менделеевата таблица

Химичният елемент антимон вече ще се свързва с българката Мария Спасова, защото името й беше вписано под същия номер – 51, в периодичната система за млади химици. Това е почет e н списък, въведен по инициатива на Международния съюз по чиста и..

публикувано на 20.10.18 в 08:00