Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националният музей „Земята и хората” отпразнува 24 години от създаването си

Националният музей "Земята и хората".
Снимка: архив
Денят 19-и юни се отбелязва като Ден на дарителя. Празник е на Националния музей „Земята и хората”, който празнува 24 години от създаването си. На 19 юни 1987 г. музеят отваря врати за първите си посетители и ежегодно на тази дата чества своя Ден на дарителя. Традиционно се връчват свидетелствата за дарения, публично се отчитат резултатите от тях и се отдава почит на дарителите – създатели на музея.
Инициатор за създаването на музея, автор на концепция, дарител на около 5000 експоната и негов директор от началото до ден днешен е доц. Михаил Малеев, минералог и колекционер на минерали. Експонатите на музея представят минералното царство на Земята в различни негови аспекти – жизнена среда, източник на суровини и енергия, предмет на научно познание, обект на емоционално и естетическо въздействие.

В звуковия файл чуйте интервюто с директора на музея доц. д-р Михаил Малеев.
По публикацията работи: Светломира Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В събота и неделя ще има пролетно слънце, в планините ще вали

В събота, 27 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Сутринта ще е слънчево. По обяд над Западна България, а след обяд и над Централна, ще се заоблачи в планините ще превали и прегърми. На изток ще е слънчево...

публикувано на 26.04.24 в 19:30

България днес - 26 април 2024 г.

В края на седмицата Слънцето ни се усмихна с усещане, че чудото предстои. Тази събота православните християни отбелязват Лазаровден, а в неделя - Цветница. Специално за Радио България богословът Александра Карамихалева ще ни припомни духовния..

публикувано на 26.04.24 в 19:00

Засилени мерки и дронове за дербито "ЦСКА-София" - "Левски" на 27 април

Засилено полицейско присъствие в столицата планират от МВР за последното за сезона дерби ПФК "ЦСКА - София" -  ПФК "Левски", което ще се проведе на 27 април на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат използвани и дронове по..

публикувано на 26.04.24 в 16:01