Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На море в Поморие

Снимка: www.bg.wikipedia.org

Поморие е един от най–древните градове, построени някога по днешните българските земи. Исторически данни сочат, че началото му датира още от края на пети век преди новата ера под името Анхиало. Днес Поморие е от тези наши черноморски курорти по южното крайбрежие, които всяко лято посрещат хиляди туристи.

© Снимка: БГНЕС

Поморийското езеро

Освен с плажовете и историческите си забележителности, град Поморие е известен и с лечебната сила на лиманната кал, образувана на дъното на поморийското езеро и използвана още от древните траки и римляни. В местните санаториуми от години търсят лечение хора с различни заболявания. През 2007 г. по предложение на няколко организации, свързани с хотелиерския бизнес, курортът е обявен за столица на балнеотуризма. Това още повече стимулира развитието на града като балнеологичен център с национално и международно значение. По думите на началника на отдел „Туризъм” в община Поморие, Драгомир Найденов, през миналата година селищата в общината са посетени от около 60 000 туристи, а очакванията за този сезон са за увеличение с десет процента. Повече за възможностите за настаняване и развлечение, които предлага курортът, разказва г–н Найденов:

© Снимка: БГНЕС

„Голям рехабилитационен център и четири хотела с три и четири звезди предлагат спа–услугите си за нашите гости. В Поморие има и петзвезден хотел, който получи наградата за най–добър хотел в цяла Източна Европа. Курортът ни отдавна се е утвърдил като туристически център, за което говори авторитетното му присъствие на ваканционните пазари. Това ни дава увереност, че и занапред туризмът тук ще продължава да се развива като основен поминък за нашия град. Туристите могат да намерят забавления по трите плажа на Поморие. Тук е подходящо, както за спокойна почивка и релаксиращи процедури, така и за по–екстремни забавления. На всеки от плажовете се предлагат джетове, водни скутери, парапланери. За всички тези преживявания отговарят специално подготвени спасители. Имаме и круизен кораб с около сто места, който пътува из Бургаския залив. Всеки ден акостира на нашето пристанище и предлага живописна разходка за любителите на корабоплаването.”

© Снимка: БГНЕС

7700 души са посетили единствения на Балканите музей на солта в Поморие през 2010. Това е най-големия брой посетители от неговото създаване през 2002 г.

За тези, които бързо ще се наситят на плажовете и слънцето, има възможност да се запознаят с нещо много екзотично, като добива на морска сол например. В Поморие се намира единственият в България и в Източна Европа специализиран Музей на солта. Той е открит през 2002 г. На площ от 2 хектара са изложени специални инсталации. Чрез тях посетителите се запознават с начина, по който се добива прочутата поморийска сол и луга. В експозиционните зали на музея може да се види древната технология за добиване на сол в някогашния Анхиало. Запазените стари фотографии пък показват производството на морска сол от началото на 20–и век до днес.

Поморие е привлекателно място и за всички любители на птиците. Тук могат да се наблюдават над 200 вида птици, много от които са обявени за защитени и включени в Червената книга на България. Много от туристите предпочитат Поморие за лятната си почивка и заради възможността да се потопят в древната история на този град.

© Снимка: БГНЕС

Тракийската гробница в Поморие

„В Поморие имаме уникални исторически забележителности – разказва отново Драгомир Найденов. – Такава е Тракийската гробница. Тя е паметник на архитектурното строителство в някогашния Анхиало.”

© Снимка: БГНЕС

Манастирът „Св. Георги”

„С манастира „Св. Георги” пък са свързани много истории и легенди. Той също е място, често посещавано от гостите на града ни. Старите поморийски къщи отдавна са се превърнали в обект за рисуване от летуващи художници.”

© Снимка: БГНЕС

Паметникът на Пейо Яворов в Поморие

„Културният календар на града също е причина да се увеличава броят на летните ни гости – твърди г–н Найденов. – Вече няколко десетилетия в Поморие се провеждат тържества, посветени на големия български поет символист Пейо Яворов. Художествени пленери привличат хора на изкуството от цялата страна.”

© Снимка: БГНЕС

През цялото лято ваканционното настроение е част от атмосферата на Поморие. Юли и август са месеците обаче, през които градът е изпълнен с най–много туристи. Тогава из плажовете и заведенията на града може да се чуе говор на различни езици. Много от летовниците се връщат тук всяка година. Някои от тях отсядат всеки път на едно и също място в града. Други предпочитат да разнообразят ваканцията си като посетят някое от близките села до Поморие. Там могат да опитат и традиционна българска кухня, характерна за този край на Черноморието. Морето пък е най–гостоприемният домакин. То винаги очаква своите гости в Поморие.

По публикацията работи: Лина Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Какъв е вкусът на България - кулинарията като част от туристическата ни визитка

Нашенската баница и шопската салата неведнъж са попадали в челните позиции на световни гастрономически класации. Но българската национална кухня далеч не се изчерпва с тези две ястия, нито с вездесъщите по заведенията кюфтета, кебапчета,..

публикувано на 13.05.24 в 11:10

Момчиловци – селото с 30-те параклиса, привлича поклонници от страната и чужбина

Трийсетте параклиса на Момчиловци са сред най-посещаваните туристически забележителности в родопското село по великденските празници. “ Маршрути за поклоннически туризъм водят към параклисите, които закрилят селото ”, казва кметът Сийка Суркова. По..

публикувано на 04.05.24 в 11:47

С великденско гмуркане в морето започва юбилейният сезон на остров Света Анастасия

Туристическият комплекс "Света Анастасия" край Бургас, който е и сред най-посещаваните български черноморски обекти, отбелязва 10-години от своето откриване като туристическа дестинация. Затова и туристическият сезон тази година започва по-рано –..

публикувано на 04.05.24 в 09:15