Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Творби от соца възкръсват в дългоочаквания Музей на социалистическото изкуство

Монумент във възхвала на социалистическата идеология контрастира с издигащата се в непосредствена близост до музея модерна бизнес сграда, превъплъщаваща ценностите на капитализма
Снимка: Венета Николова
Почти 22 години след началото на демократичните промени у нас, България най-сетне се сдоби с музей, посветен на социализма и по-точно на изкуството през тази спорна епоха от новата ни история. След дълги дискусии „за” и „против” и с голямо закъснение спрямо повечето страни от бившия соцлагер, днес в София отваря врати Музей на социалистическото изкуство. Амбицията на кураторите е да ни върнат в епохата на социализма чрез произведенията на някои от най-ярките ни пролетарски творци, а не да заклеймят тази противоречива страница от нашето минало. Така че, за разлика от другите музеи на соца, които са исторически и акцентират върху тоталитарния режим, софийският отправя чисто художествени, естетски послания.

© Снимка: Венета Николова

Най-внушително е присъствието на приживе дребничкия Ленин, чийто монументи, бюстове и скулптури „населяват” парка към музея


До каква степен са художествени монументите и барелефите на видните комунистически дейци, които ни посрещат, подредени в стройни редици насред малкия, добре поддържан парк на музея, е въпрос на лична преценка. Както може да се очаква, най-силно е присъствието на „другаря” Ленин. В зависимост от чувствителността и светоусещането на твореца, обожествяваният вожд на социалистическата революция претърпява най-различни превъплъщения – млад или в по-зряла възраст, ту приседнал с вдигнат юмрук, ту леко замечтан, с развети дрехи…Но най-впечатляващ е мастодонтският монумент, тежащ 45 тона, на приживе дребничкия диктатор. До началото на промените у нас той „красеше” центъра на София. Сега вперилият поглед към светлото бъдеще Владимир Илич прави компания на около 77 негови „събратя по съдба” – толкова са експонатите в парка на музея. Повечето от тях дълги години са се въргаляли по складове и дворове преди да бъдат изтърсени от прахта и извадени на показ.

© Снимка: Венета Николова

Интересни са и скулптурните композиции, посветени на делника на обикновения социалистически труженик

Сред „възкръсналите” български комунистически дейци се открояват петметровият силует на Георги Димитров, бюстовете на Димитър Благоев, на Тодор Живков с част от фамилията му и пр. Интересни са и скулптурните композиции, посветени на обикновения социалистически труженик – бодро запътили се към нивата жътварки с едри прасци и сурови издялани лица, навъсени машинисти с яки мускули и стиснати юмруци и пр. Потресаващи сцени на насилие и дълбока човешка скръб пресъздават произведенията, посветени на жертвите на фашизма. Част от тях са подредени в закритата изложбена зала на музея, съдържаща общо 60 картини и 25 пластики.

© Снимка: Венета Николова

Закритата изложбена зала на музея съдържа общо 60 картини и 25 пластики на някои от най-видните ни пролетарски творци

Доколко пролетарските творци са се придържали към каноните на соцреализма и съвместимо ли е изкуството с компромиса. Отговор на този въпрос потърсихме от изкуствоведката Бисера Йосифова, отговаряща за Музея на социалистическото изкуство:

„Социалистическото изкуство съществува откакто има социалистически идеи и много от художниците споделят тези идеи. Но това не означава, че те са били подвластни на някаква цензура, на някаква императивност от страна на режима! Защото там, където има компромиси, не може да има истинско творчество. Не можем да търсим в никакъв случай комформизъм в произведения на хора, които са изключително талантливи и дълбоко верни към една идея. Тъкмо те са идеалистите на времето. Това са хора, които напълно изповядват тази идеология в нейния най-идеализиран вид! Така че със средствата на изобразителното изкуство предлагаме прочит на цяла една епоха! Експозициите в изложбената зала периодично ще се сменят с нови експонати.”

© Снимка: Венета Николова

Тематиката, свързана с жертвите на фашизма, е широко застъпена в произведенията на соцтворците

Звездата на Партийния дом, превърнала се в символ на тоталитарната власт, е сред атракциите на новооткрития музей

© Снимка: Венета Николова

Сред атракциите на музея е и поставената на двуметров пилон рубиненочервена звезда, извисяваща се в миналото над Партийния дом и превърнала се в символ на тоталитарната власт. В специална видеозала пък ще се прожектират стари архивни ленти от манифестации, от издигането и по-късно взривяването на мавзолея, от палежа на Партийния дом в началото на демократичните промени у нас и други знакови моменти от по-близкото ни минало. Ще има и магазин за сувенири, откъдето ще можем да си купим соцзначки, малки фигурки на Ленин и Карл Маркс, чаши и фланелки с облика на Сталин и пр. Най-забавни са плакатите с лозунги от сорта на „Петилетката – за четири години!”. Идеята е все пак да има закачка, да не гледаме назад прекалено сериозно. Може би само така ще успеем достатъчно да се дистанцираме от нашето минало и най-сетне да преосмислим тази спорна страница от българската история.
По публикацията работи: Венета Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите почитаме делото на просветителите свети Седмочисленици

На 27 юли Българската православна църква и народ прославят делото на светите Седмочисленици - братята Кирил и Методий и техните ученици свети Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. Денят е избран от църквата, защото на 27 юли 916 г. почива големият..

публикувано на 27.07.24 в 07:05

Православните християни в България отбелязват успението на Света Анна

На този ден Българската православна църква почита успението на Анна – светицата, родила Мария, която е бъдещата майка на Исус Христос. Св. Анна се смята за покровителка на брака, на семейството и майчинството, както и закрилница на девиците, вдовиците и..

публикувано на 25.07.24 в 06:05

17 гробни съоръжения откриха от некропола на антична Рациария

При спасителни разкопки са открити 17 гробни съоръжения от некропола на римската колония Улпия Рациария (край с. Арчар, община Димово, област Видин), от тях пет гробници и 12 гроба в ями. Това съобщи Здравко Димитров от Националния археологически..

публикувано на 24.07.24 в 16:51