Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските спелеолози – след успеха в Албания на път за открития и в Китай

Българи проучват пещерата Ру в Северна Албания.
Снимка: Архив

От 10 септември до 2 октомври 18 български спелеолози участваха в международна експедиция при връх Радоина /висок 2570 м/ в Северна Албания. Там продължиха проучванията в дълбочина на откритата от тях през 2010 г. пещера Ру. През 2012 г. българите ще се върнат, за да продължат изследванията си в нея, разказа в интервю за Радио България водачът на българския екип Енчо Енчев. Ру е втората по дълбочина пещера в Албания и е с все още недостигнат край.

„Сама по себе си пещерата няма образувания като много хоризонтални пещери или специфична красота – посочва Енчо Енчев. – Но е уникална с това, че се е развила в определена пукнатина и има вероятност да достигне до минус 1350 м дълбочина – разказва Енчо Енчев – Вероятно в нея има нов биологичен вид, който е от семейството на пиявиците. В момента пробите са дадени в БАН. Беше ни казано, че ще бъдат пратени и в Словения за изследване. До няколко месеца ще имаме отговор дали наистина става дума за нов вид. Другото, което прави тази пещера, ако не уникална, то поне оригинална, е отвесът, достигнат от нас – минус 310 м. това е пълен отвес надолу. Закачайки се на въжето от входа на пещерата, се спускаш 310 м надолу, докато успееш да стъпиш някъде. Уникалното според мен е и това, че за първи път влизаме в непроучвана пещера толкова надълбоко. Но това ни бе и целта. Хората, които ни помагат в Албания, са възрастни, единият от тях е биолог, а другият – преподавател в Шкодренския университет, но се е занимавал с алпинизъм и спелеология. Двамата вече не могат да се спускат в пещерите. Но ни съдействат за всичко, което ни е необходимо като информация – с геоложки книги, географски карти на повърхността на местността. Най-вероятно ръководител и на следващата експедиция в Албания догодина ще съм аз. Целта ни ще е да проучим целия район. Досега сме намерили и изследвали 11 пещери, в т.ч. Ру. В една от тях сме достигнали до минус 130 м дълбочина и ще продължим по-нататък проучването. Тя също има голям потенциал. В зависимост от това колко дълбоки са пещерите там, проучването може да ни отнеме 10 години дори.”

На 20 октомври т.г. група от петима български пещерняци пое към едно от най-енигматичните места на Земята – планината Гаолинг Шан в провинция Юнан, Китай. Те също са членове на международна експедиция, която ще продължи до 11 ноември. Планината се намира между река Нунджанг и границата с Мианмар. Тя е природен резерват с огромна площ, 85 % от която е покрита с тропически гори. Поречието на Нунджанг е най-богатата на тропическо биоразнообразие зона извън тропиците в света. Районът е все още слабо проучен, а от гледна точка на пещерите и пропастите е напълно непознат. Ето какво разказа преди тръгването за Китай в интервю за Радио България геологът в българската група Камен Стоев:

„Това е де факто най-северният тропик на Земята, защото на дъното на тези много дълбоки долини се запазва тропическият климат. Ние ще пътуваме по дъното им. То е на около 1000-1300 м надморска височина. Но с изкачването нещата се променят. Най-високите върхове там достигат 5-6 хиляди метра височина. В този смисъл това е един от най-дълбоките каньони в света. Районът е бил затворен доскоро и е много интересен, особено от геоложка гледна точка. Това е мястото, където континентите се сблъскват един с друг и се образуват планини. Това е зона на разлом с предпоставки за оформяне на много интересни пещери, които досега не са проучвани и дори посещавани. Интересен е от различни гледни точки и ще ни обогати с нови впечатления.”

А ето за какво се бе подготвил на тръгване за Китай зоологът Боян Петров:

„Тръгвам със 100 епруветки минимум в багажа си, 3 кг спирт и още съдове, изцяло за научни проби. Аз се занимавам с прилепи. От района на експедицията не е известен нито един вид прилеп. А в Китай се знае, че има 120 вида прилепи. Затова всяка една нова данна ще е ново за науката находище. Има интересна гръбначна фауна. А да намираш нови видове гръбначни животни днес си е сериозно откритие. Надявам се даже, че може да намерим някакво много уникално животно. Защото ние ще сме първите влизащи в тези пещери хора. Никой досега не е бил там преди нас.”

Снимките са предоставени от Българско спелеоложко дружествно
По публикацията работи: Татяна Обретенова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жегата продължава, но краткотрайни валежи ще освежат Западна България

В сряда, 26 юни, ще бъде предимно слънчево. Следобед над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и условия за градушки. В планинските райони..

публикувано на 25.06.24 в 19:40

Пожарите в страната са близо 200 на денонощие

От началото на месеца произшествията с пожари са почти по 200 на денонощие. По думите на главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", тенденцията на увеличаване на инцидентите..

публикувано на 25.06.24 в 16:22
Андрей Янкулов

Нито една присъда по 57 ключови разследвания за корупция по високите етажи на властта през м.г.

2023-та е поредната година, в която корупцията по високите етажи на властта остава скрита, тъй като водените наказателни производства не отразяват същинското състояние на корумпираност на публичния сектор, гласи един от изводите в Годишния..

публикувано на 25.06.24 в 13:41