Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Пановски – с българската народна песен от село на село, от град на град

Иван Пановски (29.01.1921-03.07.1998) е един от най-популярните северняшки народни певци. Роден в сeло Борован, Врачанско, едва 13-годишен запява песента, която по-късно ще се превърне в емблема на неговото артистично присъствие – „Еничари ходят мамо”. Житейските пътища временно го отдалечават от народната песен (през младежките си години Пановски е офицер от армията), но не го откъсват от нея. Участвал в много любителски конкурси и фестивали, Иван Пановски натрупва сценичен опит и постепенно изгражда професионализма на народен певец. Включва се активно в концертната дейност. Три десетилетия той е ръководител на концертни групи за народна музика, в които са пели Кайчо Каменов, Костадин Гугов... Певци и свирачи ходят от село на село, от град на град, за да напълнят душите на хората с любими песни и майсторски изпълнения на народна музика.

Иван Пановски има десетки записи в БНР и „Балкантон”. Сред най-известните му песни са тежките безмензурни „Еничари ходят, мамо” и „Покани Гендо кумички”, ритмичните хороводни „Стано ле”, „Провикна се Радин баща”, „Две ябълки”, „Беда бедили Тодора”.

И днес, четиринадесет години след кончината му, Иван Пановски остава сред любимите народни певци за много българи. Заради своите красиви и съдържателни песни. Заради характерния си, дълбок, мек и топъл глас. Заради душевните вибрации, закодирани в неговите изпълнения, които проникват в душите на хората.
По публикацията работи: проф. Лозанка Пейчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Вместо отговор"

Всички знаем "Снегът на спомена" – една от емблематичните песни на Георги Минчев  по музика на Петър Ступел и текст на Александър Михайлов. Двама негови приятели – Михаил Белчев и Кирил Калев – са я вплели в своята песен "Вместо отговор" като..

публикувано на 21.05.24 в 10:10

"Космическо привличане"

Ангел Дюлгеров – китарист, автор на музика, аранжор и музикален продуцент – през последните години се изгради като една от най-значимите фигури в проектите на повечето от най-успешните български музиканти. Той е част от екипите на Лили Иванова,..

публикувано на 20.05.24 в 10:15

"Силвия" – популярни лица изпълняват емблематична песен от репертоара на Братя Аргирови

"Силвия" е нова версия на златен хит на един от най-известните дуети още от 80-те години на ХХ век – Братя Аргирови. Песента е кавър на "Предчувствие за стих" от албума "Момиче за двама" на Братя Аргирови, издаден през 1983 г. С новия прочит на..

публикувано на 18.05.24 в 09:45