Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опознай България, за да я обикнеш!

Снимка: Архив
България има свой патент в областта на туризма. Става дума за туристическото движение, свързано с опознаването на „топ 100” от най-интересните й исторически и природни забележителности. Своебразната класация на БТС включва тракийски гробници, етнографски селища, исторически музеи, планински върхове, защитени зони и други емблематични обекти. Сред най-известните са Рилският манастир, Белоградчишките скали, етнографският комплекс Етъра, древното скално светилище Перперикон и още цяла поредица от забележителности, разпръснати из най-красивите кътчета на страната, за които неведнъж е ставало дума в туристическата рубрика на Радио България.

© Снимка: БГНЕС
Скалното светилище Перперикон


Огромният интерес към движението, свързано с опознаването на 100-те национални туристически обекта, не е от вчера. Началото му е поставено в далечната 1962 г. Тогава група гимназисти от градчето Самоков решава да обходи „ударно” най-известните планински върхове и културно-исторически паметници на България. Няколко месеца по-късно покорителите на тези обекти се събират на връх Мусала – първенеца на Балканите (2925 м.), за да бъдат удостоени със златни значки. В следващите години българите започват масово да обикалят 100-те туристически обекта на страната. По това време обаче наред с културните и природни забележителности, в списъка са включени и комунистически символи, като партизански лагери, паметници на партийни дейци, заводи, а тяхното посещение се превръща в нещо като патриотичен дълг за десетки хиляди българи. Разбира се, времената се менят и днес тези обекти отдавна са отпаднали от топ класацията. През първите години на демократичните промени у нас интересът към движението затихва, но отливът е само временен! Защото в началото на 21-ви век инициативата е възобновена с пълна сила, а списъкът със 100-те туристически обекта вече е променен и обогатен с нови археологически паметници и природни забележителности.

© Снимка: архив
Белоградчишки скали


Движението за опознаване на 100-те национални обекта се радва на много широка популярност най-вече сред младите хора у нас. Сред многобройните му привърженици има и чуждестранни пътешественици – предимно от съседните балкански страни, както и от Германия, Русия, включително и от далечна Япония. Те идват в България, за да се докоснат до една малко позната култура. Всяка година около 100 хиляди ентусиасти обикалят страната ни, за да опознаят уникалното й природно и историческо наследство. Членовете на този своебразен „клуб на пътешественика” се снабдяват със специалната книжка на БТС за печати от въпросните туристически забележителности и се отдават на още една страст – колекционирането на печати. Освен удовлетворението, че са опознали България, покорителите на всичките 100 национални туристически обекта получават значка и почетна грамота, а от няколко години и правото да участват в томбола за материални награди.

© Снимка: архив
Рилският манастир


Чрез серия от богато илюстровани със снимки репортажи, срещи с интересни събеседници от различни краища на страната и пътеписи, наситени с личните впечатления на нашите автори, Радио България ще се опита да ви запознае с голяма част от включените в списъка забележителности, които представят най-доброто от културно-историческото и природното ни наследство. Тази невероятна съкровищница от исторически и архитектурни паметници, от артефакти от древността и произведения на изкуството от по-ново време ще обогати представите ви за България като красива страна с хилядолетно минало и… ярко настояще. Пожелаваме ви приятно пътуване чрез сайта на Радио България!
По публикацията работи: Венета Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Асеновата крепост, обвита в мистика и легенди

Върху самотен рид, надвесил сянката си над река Асеница, се извисявала труднопристъпна крепост. Там, на високото, при страховитите скали, пристан намирали траки, римляни, византийци, западноевопейци, българи, османци. Една Бъдни..

публикувано на 23.12.19 в 09:20

Марцианопол – градът с изумителните римски мозайки

Край един от девненските карстови извори в римската провинция Долна Мизия (Moesia inferior) спрял император Траян (Marcus Ulpius Trajanus, 98 –117 г.) с войската си. Сестра му Марция изпратила слугинята да донесе вода, но за зла участ тя изтървала..

публикувано на 15.12.19 в 08:00

10 години Музеен център „Тракийско изкуство в Източните Родопи“

През 2000 г. археологът д-р Георги Китов и екипът му откриват в могилата Рошава чука, край хасковското село Александрово, тракийска гробница от IV в. пр.Хр. С високата си художествена стойност, стенописите и архитектурата й я отличават от всички..

публикувано на 15.05.19 в 15:42