Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската кухня: Пататник

Снимка: Дарина Григорова

В националната ни кухня пататникът е типично родопско ястие от картофи, лук, сол и джоджен, изпечено в тава, върху печка с дърва, или в пещ. Името му идва от „патати” – така наричат картофите в родопския край. Запознати твърдят, че колкото са селата в Родопите, толкова са и различните рецепти за него. Затова на някои места ще ви го поднесат като разновидност на баницата, а на други под формата на голяма картофена палачинка или шницел. Важното е рецептата да бъде автентична, а картофите да са родопски. Иначе разочарованията от първите неуспешни опити в домашни условия или в ресторанти извън района на Родопите са гарантирани.

© Снимка: Дарина Григорова

„Истината според мен за добрия пататник е в родопските картофи, ръчно точените кори, домашното масло и хубавото сирене – подчертава потребителка в кулинарен сайт. – По каквато и рецепта да го направиш, ако сложите от чуждоземските картофи, ефектът няма да е добър. Току-що направен, е нещо много хубаво... Особено ако ти го поднесе някоя баба край някой язовир в Родопите.”

Ето и една изпитана рецепта от с. Райково, Смолянско. Споделя я във виртуалното пространството „любител-импровизатор”: „Това е любимата рецепта за пататник на цялото семейство! Баба ми я правеше така:

1 пакет готово тесто (или се замесва обикновено тесто от брашно, сол и вода)
1,5-2 кг картофи (доза за около 30 см. тава)
1 пакетче масло, нарязано на малки кубчета
джоджен, сол

Картофите се рендосват на едро ренде, отцеждат се добре от сока в друг съд, омесват се хубаво с джоджен и сол на вкус. Тестото се разделя на две топки, едната се разточва с диаметър по-голям от този на тавата, в която ще се пече пататникът, така че, като сложим и другата кора отгоре, да може да се прихлупи с нея. Слагаме първата разточена кора в тавата и изсипваме картофите. Върху тях се разпределят малките парченца масло. Отгоре се покрива с другата разточена кора и се прихлупва с долната. Пече се на умерена фурна, докато хване кафеникаво-златиста коричка отгоре!”

Тази рецепта е характерна за Източните Родопи и ако отидете например в Златоград и си поръчате в някое заведение пататник, има голяма вероятност да ви го сервират точно по този начин. На някои места към основната плънка от картофи, лук и джоджен добавят още сирене, яйца, чесън, магданоз и кашкавал. С такъв пататник могат да ви нагостят например в Бачковския манастир „Успение Богородично”.

Ако сте любител на картофите, но не искате да ги съчетавате с тесто и да трупате излишни калории, със сигурност пататникът от Момчиловци (Средните Родопи) ще ви хареса. „Най-вкусния пататник опитах в Момчиловци, с мъничко пресен джоджен, и вероятно картофите бяха посварени предварително, тъй като бързо стана готов, а и пое малко мазнина – споделя впечатленията си в интернет Веселина. – Обичам го и с черен пипер. Опитвах нещо, което наричаха рьощи в Базел, също и германския вариант – картофелпуфер... То от сорт до сорт картофи има разлика, а да не говорим за терена, на който е расъл даден продукт и спецификата на местната кухня. Пататникът е уникален и вкусен в Родопите... екскурзия на юг… близо до звездите.”

За Момчиловската рецепта са ви нужни килограм картофи, 2 яйца, джоджен и сол. Картофите се настъргват и се омесват с яйцето, джоджена и солта. Всичко се изсипва в тиган и се пържи в 1- 2 лъжици олио на тих огън, докато отдолу се получи тъмнозлатиста коричка. Обръща се върху дъска. После с приплъзване се слага обратно в тигана, за да се запече и от другата страна. За да не остане суров по средата, пататникът се захлупва с капак, докато стои на огъня.

„Принципно се употребява с кисело мляко, но и с биричка върви много добре – казва анонимна посетителка, успяла сполучливо да приготви родопското ястие. – Бях изумена от вкуса, който добави джодженът, даже леекинко го усещах като някакво синьо сирене... странно, но ужасно вкусно.”

И ако все не успявате да докарате на вкус картофената гозба, има и още един вариант, той обаче е по рецепта на находчива домакиня: „Опитах да правя картофени кюфтета, но нищо не стана. Течаха, пръснаха се на трохи в тигана, абе, грозна картина, ви казвам. Накрая изсипах сместа в тавата и го изпекох, а най-отгоре поръсих сирене и кашкавал и на вечеря им викам: „Туй е родопски пататник”. А мъжът ми яде и говори на кучето: „Туй , тате, е родопски пататник, произходът му е от нереализирано картофено кюфте.”

По публикацията работи: Дарина Григорова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фолклорният фестивал "Мир на Балканите" събира различни етноси в Дупница

23-ият Югозападен международен фолклорен фестивал "Мир на Балканите" събира от 30 май до 2 юни в гр. Дупница танцови състави от цяла България. Според регламента на събитието, което не е с конкурсен характер, участниците ще изпълняват танците си с..

публикувано на 30.04.24 в 05:05
Снимка: Facebook /Фолклорна танцова група „Дилмана“

Най-голямото българско хоро ще се извие през май в Копенхаген

След по-малко от месец - на 26 май, от 11:00 часа в столицата на Дания ще се проведе 10-ото юбилейно издание на "Най-голямото хоро". Събитието се организира от танцовата фолклорна група "Дилмана".  Инициативта в Копенхаген за поредна година ще е..

публикувано на 28.04.24 в 11:10

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30