Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Електромобилите – нови възможности пред българската икономика

Снимка: БГНЕС

Производството на електромобили може да стане локомотив на българската икономика, да дръпне и други отрасли напред, а това е високотехнологичен сектор. Това каза на специална пресконференция в Българската стопанска камара Илия Левков, председател на индустриален клъстър „Електромобили”. Според разчетите на експертите, до 2025 г. по пътищата на България ще се движат най-малко 200 хиляди електромобила, а това ще бъде близо 3 % от автопарка на страната ни. Хит сред услугите на пазара ще бъде и конверсията на класическите автомобили в електрически. За същото това време в страните от ЕС автомобилите, зареждани с ток, ще формират вече половината от всички продажби.

Тази индустрия е с висока добавена стойност, но електромобилите имат високи цени. Зад всичко това обаче стои сериозен инженерен, конструкторски, дизайнерски и изпълнителски труд, добавя Илия Левков. – Такава индустрия искаме да има и в България. Затова предизвикателството е голямо. Всъщност, припомнете си, че мобилните телефони в началото също бяха скъпи, а днес ги сменяме, без да се замислим.

България може да бъде част от европейското семейство на производителите на електромобили, част от тази индустрия, не за друго, а защото страната ни има традиции, история, кадри, потенциал и си струва да се възползваме от новата вълна – казва Илия Левков. – Имаме квалифицирани и опитни инженерно-технически кадри, имаме традиции в производството на електрическо оборудване, в машиностроенето. Това има не само индустриални ползи за България, но и екологични, и човешки. Неслучайно чужди фирми дойдоха и продължават да идват у нас. До дни в България пристига голям производител на електрически автобуси, който оценява страната ни като сериозен партньор в бъдещо индустриално сътрудничество. Ние трябва да вървим в тази посока.

От бранша дават и редица предложения за стимулиране на тази индустрия у нас. Например отпадане на годишния данък за всички електрически и хибридни автомобили, свободен паркинг в обществените пространства и др. Отделно, за да се стимулират българите да купуват подобни коли, специалистите предлагат 30 % от стойността на превозното средство да бъде под формата на финансова подкрепа от държавата. Експертите настояват терминът „електромобил” да навлезе в българското законодателство. Те са направили предложения и се надяват това да се случи до края на годината.

Специалистите в бранша са направили анализ и оценка на производството на електрически съоръжения в страната.

Само в Южна България има над хиляда компании, които се занимават с производство на електрически съоръжения – електродвигатели, колектори, компютри за управление, производство на батерии – добява Илия Левков. – Така че в тази индустрия потенциалът ни е огромен. Просто трябва да направим стратегически важните стъпки заедно с държавата, общините, науката и образованието.

Българското правителство също не остава безпристрастно към новата вълна в Европа и света. Разработен е национален план за подпомагане на електромобилите, като се предвижда да отпаднат редица такси, плащането на местни данъци и др. Столична община пък ще освободи тези автомобили от плащане при паркиране в центъра на града. Според икономическия министър Делян Добрев, покупката на електромобил е скъпа инвестиция и затова стимулите са изключително важни. Очаква се до края на годината да влязат в сила законодателни промени, свързани с този тип транспорт.

България има опит в производството на електрокари още от времето на социализма. Днес то се е свило с близо 50 на сто, така че база за производство на електромобили има. Всъщност, първите опити у нас за разработване на коли, захранвани с ток, датират още от далечната 1952 г. Днес Техническият университет в София има разработени прототипи на електромобили, които дори спечелиха награди за икономичност. Освен това, столицата ни вече може да се похвали с осем зарядни устройства за „колите на бъдещето”.

По публикацията работи: Таня Харизанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова за „последни избори“

За нас тези избори трябва да бъдат последни за следващите години. Повече компромиси не бива да се правят с народа, с обществото и политическата система, призова лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред младежката академия на партията в Пловдив. Той каза, че..

публикувано на 20.07.24 в 13:59

Българската патриаршия признава самостоятелността на македонската архиепископия

На въпрос какво трябва да бъде отношението на българската църква към църквата в Северна Македония главата на Българската патриаршия каза пред БНТ, че Светият синод има решение от края на 2022 г. "Ние приехме решението на архиерейския събор на..

публикувано на 20.07.24 в 11:42

Президентът отиде при пострадалите от пожарите в Болярово

На петия ден от пожарите политиците започнаха да пристигат в крайграничната община Болярово, където бедстват 7 села. Една от причините за моето посещение е да изразя съпричастност към хората от с. Воден, който пострадаха от големия пожар...

публикувано на 20.07.24 в 10:39