Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Човекът, който ме вдъхновява

Снимка: jobtiger.tv/inspiration/

Кои са съвременните българи с положително влияние върху живота ни? Кои са лидерите с ново мислене, които имат хъс и несекваща енергия да се борят срещу статуквото, да експериментират и въвеждат иновации, да преодоляват трудности и едновременно с това да увличат още хора след себе си? Кои са тези личности, които създават новите ценности и носят новия имидж на България, без да са били на кориците или под прожекторите на водещите медии у нас?

Отговор на тези въпроси ще даде най-новата инициатива на JobTiger (агенция за подбор на кадри) – „Човекът, който ме вдъхновява”. За целта на сайта jobtiger.tv/inspiration/ всеки, който желае, може да предложи аргументирана номининация за човека, който го е вдъхновил и е повлиял по някакъв начин на живота му. Още за идеята на проекта разказва Светлозар Петров, изпълнителен директор на JobTiger:

Извън известните лица в България има много хора, които не са толкова популярни или поне не са познати извън тясната си професионална общност, но които същевременно носят вдъхновение, заразяват със силата си много хора да продължават напред. Искахме да разкажем за тях, да дадем възможност на всеки да предложи тези хора, които го вдъхновяват и да ги подложим след това на гласуване. Гласуването ще определи кой на каква подкрепа се радва и донякъде ще степенува по важност това, което правят. Ние търсим доброто, което хората са направили, това, с което са помогнали на обществото. Ако погледнете в сайта номинираните през първата и втората седмица, ще видите, че това са наистина хора, които се стремят да помагат, които увличат другите след себе си. Именно този положителен заряд е важното в цялата инициатива. Аз не го наричам конкурс, защото накрая никой не печели материална награда, освен слава и почит. Така че, нека да видим доброто в ежедневието ни. Това е основната идея.

Мнозина скептици навярно биха възразили, че днес трудно можем да открием съвременните ни герои. Особено след като дълго време на почит у нас е т.нар. чалга култура, която прокламира като основни ценности скъпите коли, дебелите портфейли, златните ланци, силиконовите устни и бюстове. Оказва се обаче, че ежедневието ни предлага много примери за личности, които се радват на безспорен авторитет, заразяват с действията си околните и оказват положително влияние върху живота в страната. Само през първите две седмици от старта на инициативата са номинирани над 50 души. Това са най-различни хора – млади и не чак толкова, жители на малки и големи населени места, представители на различни професии: преподаватели, учени, писатели, спортисти, мениджъри, журналисти, автоинструктори. И още: 97-годишният дядо Добри, когото мнозина българи са виждали край различни черкви да събира милостиня. Парите обаче не задържа за себе си, а дарява на църквата. Това, което обединява всички тези хора, е, че те са носители на ценности като благодеяние, себераздаване, трудолюбие, увереност, постоянство, добронамереност, честност, патриотизъм, активна гражданска позиция… И именно с тях те успяват да вдъхновяват съвременния българин, да го провокират да се променя и развива.

Всяка седмица след гласуване за номинираните ще остават трима финалисти, събрали най-много гласове. Така в продължение на десет седмици ще бъдат излъчени 30 нови лица, които хората намират за вдъхновяващи. Вече са известни и първите трима финалисти. Това е редакторът в сп. „Мениджър” и преподавател в Датския колеж у нас Венцислав Савов, който вдъхновява с нестандартните решения на всеки проблем, които открива, с работата си като журналист, успял да се срещне с едни от най-влиятелните личности на XXI век в световен мащаб. Другият, който се радва на високо одобрение, е Светлин Наков, основател на Академията на „Телерик”, в която се обучават на програмиране напълно безплатно няколко хиляди българи на различна възраст – от най-малките до най-големите. Кой автор си предоставя книгите безплатно онлайн? Кой води курсове на високо ниво безплатно? Кой направи детските школи към „Телерик” и увеличи двойно участниците на национални състезания по програмиране в пети клас?... Такива като него са национално богатство, пише в един от многото коментари под номинацията на Светлин. Сред финалистите е и млада дама, Мария Славова, член на УС на Младежкия център за развитие „Взаимопомощ”. Мария ме вдъхновява със своята неизтощимост и знанията си. Малко са тези, които се опитват да работят с младежта в Казанлък, при това без заплата или каквито и да е бонуси, споделя един от хората, вдъхновени от личния й пример. Всички финалисти от инициативата „Човекът, който ме вдъхновява” ще бъдат обявени официално на 1 ноември – Ден на народните будители.

По публикацията работи: Румяна Цветкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българското куче Дарк ще бди за сигурността в Париж за Олимпиадата

Полицейско куче, обучено да открива експлозиви, и неговият водач Богдан Димитров от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ са вече в Париж и следят за безопасното провеждане на Олимпийските игри. Кучето Дарк и Богдан са част от българския..

публикувано на 24.07.24 в 15:59

Пострадалите при пожарите ще могат да се настаняват и в хотели като украинските бежанци

След тежки дни на битка с огъня пожарната обстановка в страната ни е овладяна. Няма опасност от разпространение на пожара, възникнал на гръцка територия в близост до българо-гръцката  граница. От наша страна са осигурени и разположени достатъчно екипи и..

публикувано на 24.07.24 в 13:50

Еврокомисията почти повтори препоръките си от 2023 г. за българското правосъдие

Еврокомисията представи годишния доклад за върховенството на закона в ЕС. Комисията отбелязва промените, приети в Конституцията на България. Остават предизвикателствата пред качеството на законотворческия процес, се посочва в документа. В България,..

публикувано на 24.07.24 в 13:07