Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културна хроника

Като част от инициативите, с които отбелязва 100-годишнината от Балканските войни, Националният военноисторически музей гостува на Варна с изложбата „Владимир Димитров-Майстора. Сюжети от Балканската война”. Тя бе открита на 5 октомври във Военноморския музей и ще остане там във Варна до края на месец ноември. Още като студент в Държавното рисувално училище в София, което завършва през 1910 г. Владимир Димитров получава прозвището „майстор” на четката. Две години по-късно, по време на Балканските войни (1912-1913) постъпва като доброволец при щаба на VII пехотна рилска дивизия където е военен художник. В годините на Първата световна война (1914-1918) той пак е художник в същата дивизия. 63 платна (акварел и туш) от този период и 85 рисунки (акварел и перо с туш), както и 3 живописни платна от световната война се съхраняват в Националния военноисторически музей. Останалата по-голяма
част от произведенията му, посветени на Балканските войни се намират в САЩ и Русия. Настоящата експозиция във Варна включва тридесет и една творби на големия български художник, специално подбрани от фондовете на музея, които за първи път пътуват до лятната ни столица.

***
От 10 до 13 октомври в Експо Баня София (старата централна софийска баня) ще се проведат безплатни прожекции на филма "Последната секунда" . Посветен на бъдещето на Земята и мястото на всеки от нас филмът ни кара да сe замислим над жизнено важни въпроси, свързани с оцеляването ни. Имаме ли шанс да променим нещо в „последната секунда”? На тези въпроси режисьорът Веселин Зографов и продуцентът на лентата Камен Чипев се опитват да отговорят през погледа на хората, заживели хармонично с природата и нейните закони. Как някои от тях са успели да кандидатстват за финансиране и да реализират своите еко-идеи и проекти, допринесли за развитието на селото или местността, в която живеят.

© Снимка: Roca

Реализиран с финансовата подкрепа на Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд, филмът вдъхва надежда на всички, които искат да излязат от рамката на удобните стандарти и да планират бъдещето си в зелена посока. Той представя и резултата от дръзки идеи, превърнали се в реалност: фотоволтаичен навес за зареждане на електромобили, система за отопление чрез използване на геотермалната енергия, слънчеви колектори, еко-компостери ... Нужни са само малко повече смелост и ентусиазъм, за да може всеки от нас да промени нещо, макар и в „последната секунда”. На 9 октомври от 18 часа в изложбена зала Roca на старата софийска баня зрителите ще имат възможността да се запознаят лично с авторите по време на премиерата на документалната лента.

***
“Фотографски грешки”, снимки без фокус, изпълнени с емоцията на неочакваното – те ефектно въздействат с дефектите си. Такава е ломографията – всичко, което изкуството фотография отрича дали заради пренаситени цветове или пък размазан фокус. И точно тези грешки са тези, които пораждат настроенията и асоциациите и въздействат чрез “недостатъците” си. А същевременно снимките изглеждат сюрреални, абстрактни, сякаш направени в друга паралелна действителност и точно това ги прави неповторими. Гафовете са своеобразните правила на този вид изкуство, при което на практика няма как да сгрешиш. А получените фотоси са извън рамките на контрола и предсказуемото, затова са разнородни и изпъстрени с цветове. Всичко това може да бъде видяно от 9 октомври – 8 ноември 2012 в столичната ATERA Print & Gallery.

***
В София започна новият театрален сезон 2012/2013 с мюзикъла “Скачай”. Той бе представен в Общинския театър “София” и е създаден по негова поръчка.

© Снимка: sofiatheatre.eu

Сюжетът се върти около града, неговите улици, настояще, минало и неговите хора – младите и по-старите. Идеята възниква преди около 2-3 години, когато директор на трупата става Ириней Константинов. Автор на тази ведра, комична, леко фантастична и на места доста дълбока сценарна основа е Здрава Каменова. Тя довежда неколцина приятели, с които оформят спектакъл с много танци и движение по сцената, с модерна музика и добро пеене. Действието се развива в продължение на час и половина пред впечатляващ декор на стара софийска сграда, върху който само видеото сменя фасадите... и времето.

***
Новата детска книга "Тетрадка за приказки" дава на най-малките автори възможността да видят историите, които спонтанно се раждат като на игра, в истинска книга, илюстрирана от млади и даровити художници. По думите на нейната съставителка Зорница Христова новото нетрадиционно издание “прави по-добри читатели и самите нас, защото повече се вглеждаме кое точно ни е харесало в любимата ни книга, възприемаме книгите като събеседници, с които да разговаряме като с равни, а не като недостижими образци”. В детския сборник има оставени и три свободни страници, в които всяко дете да напише и илюстрира своята собствена приказка. За по-срамежливите са и специалните осем упражнения за „разприказване на писалката”. Художественото оформление е на Миглена Папазова. Проектът е съфинансиран от Столична програма „Култура” 2012 на Столична община и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата – 2019 г. Официалното представяне на изданието е на 13 октомври от 11 ч. на ул. „Марин Дринов” №30 в столицата.

Редактор: Дарина Григорова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България, видяна от Бетани Хюз

Историята винаги се нуждае от добри разказвачи. Херодот е обявен за баща на историята, не просто защото пише първата история, а защото първи е чел своите текстове публично в Одеона на Атина. Има два вида историци. Едните цял живот изследват определена..

публикувано на 30.06.24 в 06:15
Кадър от филма

Филмът "Безветрие" на Павел Веснаков е в селекцията на фестивала в Карлови Вари

Филмът "Безветрие"/Windless/ на българския режисьор Павел Веснаков влиза в селекцията на започващия днес кинофестивал в Карлови Вари. Копродукцията на България и Италия е част от състезателна програма Proxima, която показва филми на автори от..

публикувано на 28.06.24 в 10:10

На 22 юни отбелязваме Деня на българския фолклор

Днес отбелязваме Деня на българския фолклор. Той е обявен през 2019 г. от Министерството на културата по идея на фолклорния ансамбъл „Чинари“ с подкрепата на "Мистерията на българските гласове", перкусиониста Стоян Янкулов - Стунджи, "101 каба гайди" и..

публикувано на 22.06.24 в 11:25