Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зорница Николова за първия женски ловен клуб в България „Бендида”

Зорница Николова с купата от втория Балкански ловен турнир „Св. Хуберт”.
Снимка: личен архив

Когато става дума за лов, най-често в обществото битува мнението, че това е мъжко занимание. Да опровергаят този стереотип са си поставили за цел дамите от първия у нас женски ловен клуб „Бендида”, основан в началото на октомври. За сега в клуба членуват седемнадесет жени-ловци. Председател на клуб „Бендида” е 37-годишната Зорница Николова, която е уеб дизайнер и има ловен билет (официално разрешение за лов) от десет години:

Ние не се познавахме и всъщност се видяхме на самото учредяване, което беше в сградата на Българския ловен съюз в столицата, разказва Зорница Николова. Там се запознахме. Преди това се бяхме чували по телефона, бяхме си писали по електронната поща с някои от жените, избрали лова за свое хоби, бяхме обменяли идеи, изготвяли устава, но всъщност на живо се видяхме на самото учредяване. Дамите в ловен клуб „Бендида” са от различни краища на България, с различни професии и социален статус, на различна възраст, но всички сме страстни ловджии и общата ни цел е да развиваме лова в България. Що се отнася до името, което си избрахме – имаше различни предложения, но най-накрая се спряхме на Бендида, тъй като тя е тракийска богиня, свързвана с лова и ни олицетворява най-добре. Ние все пак сме българските ловджийки. За моя изненада когато се събрахме разбрах, че между 1800 и 2000 са жените в България, които имат изкаран ловен билет, преминали курса и имат правото на лов и това е едно от нещата, които всъщност ни накара да се съберем, защото много рядко виждам активно ловуващи жени. От тези 2000 жени, не знам поради каква причина това да е така. Тези явно са имали някакво желание да се занимават с лов и впоследствие нещо ги е спряло, затова ние ще им подадем ръка да излязат активно на лов, защото след като са изкарали курса, явно са имали желание. Като цяло активно ловуващите жени в България сме много малко. Така е при нас, в редица други европейски страни ловът е много по-развит и много повече жени участват в него.

© Снимка: личен архив

Зорница с нейното ловно куче-птичар.

Много от ловците в България са наследили това хоби от свои близки и роднини, не така стоят нещата при Зорница обаче: Аз от десет години вече съм ловец и най много обичам да ловувам пернат дивеч, казва тя. Това ми е страстта. Запалих се покрай свои приятели. Не съм потомствен ловец. В семейството ми няма други ловци. Мои приятели от динамичната стрелба, защото се занимавам и с това, ме заведоха веднъж на лов. Първоначално ми се стори не особено интересна и привлекателна тази идея, но впоследствие ми хареса. Явно съм била родена с това хоби в кръвта.

© Снимка: личен архив

Учредяване на женски ловен клуб „Бендида”.

Целта ни сега е да се обединим и да се срещнем с повече жени-ловджии, за да можем да ги запознаем, да ги привлечем към клуба, да наберем членска маса. Оттам нататък нещата ще потръгнат, казва Зорница, а що се отнася до амбициите на жените от клуб „Бендида” и това да се свържат с подобни организации и на световно ниво младата ловджийка казва: Със сигурност ще се свържем. Това е едно от нещата, които ще правим за в бъдеще, но засега целите ни са далеч по-скромни. Тръгваме с малки стъпки, защото тепърва набираме скорост. Сега ще приемем един календар за 2013-а година на Българския ловен съюз, където ми се иска да има поне три-четири събития, които да обединят ловците в България. Едното вероятно ще е свързано с ловната кинология, второто с ловната стрелба като спортна дисциплина. Съвсем наскоро преди около двадесет дни се проведе ловна балканиада в България. За втори път и участвах с моето куче-птичар и съм много щастлива, че при жените взех първо индивидуално място. Класирахме се на първо място и като отбор. Това беше първата отборна победа на женски ловен клуб „Бендида” и се надявам следващата година да отидем и на световно състезание по лов, за да покажем, че българските жени-ловджии са на високо ниво.

Сред задачите на жените от клуб „Бендида” е и това да се инициират дейности и мероприятия за създаването на мода, повлияна от лова и създаването на ловни облекла специално за жени, нещо, което в момента липсва на пазара у нас. Също така дамите са си поставили за цел да пропагандират ловната кулинария като форма на здравословен хранителен режим. Желанието на ловджийките е също така да набират средства за реализирането на мероприятия – конференции, семинари, свързани както с лова, така и с опазването и разселването на дивеча у нас, с опазването на природата и околната среда.

По публикацията работи: Диана Христакиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Трима с обвинение за присвояване чрез кредит на 150 млн. лв.

Бизнесменът Румен Гайтански с прякор Вълка, Иван Георгиев, представител на "Роудуей кънстракшън" - фирма на Гайтански, и бившият шеф на ББР Стоян Мавродиев (2017-2020) са обвинени за необезпечен кредит от 150 млн. лева, отпуснат от Българската банка за..

публикувано на 15.08.24 в 16:11

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 13

В брой 13 на предаването слушайте: Разговор за творческите заложби и българските корени на български деца от чужбина - интервюта с Бояна Илиева от Мексико, Димитра Митева от Кипър и Дарина Генова от Украйна; Отец Иван от Рим..

публикувано на 15.08.24 в 12:00

През юли БНР получи почти 400 писма от 19 държави

Здравейте, скъпи приятели! С радост съобщаваме, че след появата на новите QSL-картички на БНР получихме цяла лавина от писма. Само през юли те са почти 400! Най-активни се оказаха нашите потребители от Германия и Индия. "Винаги..

публикувано на 15.08.24 в 09:25