Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зорница Николова за първия женски ловен клуб в България „Бендида”

Зорница Николова с купата от втория Балкански ловен турнир „Св. Хуберт”.
Снимка: личен архив

Когато става дума за лов, най-често в обществото битува мнението, че това е мъжко занимание. Да опровергаят този стереотип са си поставили за цел дамите от първия у нас женски ловен клуб „Бендида”, основан в началото на октомври. За сега в клуба членуват седемнадесет жени-ловци. Председател на клуб „Бендида” е 37-годишната Зорница Николова, която е уеб дизайнер и има ловен билет (официално разрешение за лов) от десет години:

Ние не се познавахме и всъщност се видяхме на самото учредяване, което беше в сградата на Българския ловен съюз в столицата, разказва Зорница Николова. Там се запознахме. Преди това се бяхме чували по телефона, бяхме си писали по електронната поща с някои от жените, избрали лова за свое хоби, бяхме обменяли идеи, изготвяли устава, но всъщност на живо се видяхме на самото учредяване. Дамите в ловен клуб „Бендида” са от различни краища на България, с различни професии и социален статус, на различна възраст, но всички сме страстни ловджии и общата ни цел е да развиваме лова в България. Що се отнася до името, което си избрахме – имаше различни предложения, но най-накрая се спряхме на Бендида, тъй като тя е тракийска богиня, свързвана с лова и ни олицетворява най-добре. Ние все пак сме българските ловджийки. За моя изненада когато се събрахме разбрах, че между 1800 и 2000 са жените в България, които имат изкаран ловен билет, преминали курса и имат правото на лов и това е едно от нещата, които всъщност ни накара да се съберем, защото много рядко виждам активно ловуващи жени. От тези 2000 жени, не знам поради каква причина това да е така. Тези явно са имали някакво желание да се занимават с лов и впоследствие нещо ги е спряло, затова ние ще им подадем ръка да излязат активно на лов, защото след като са изкарали курса, явно са имали желание. Като цяло активно ловуващите жени в България сме много малко. Така е при нас, в редица други европейски страни ловът е много по-развит и много повече жени участват в него.

© Снимка: личен архив

Зорница с нейното ловно куче-птичар.

Много от ловците в България са наследили това хоби от свои близки и роднини, не така стоят нещата при Зорница обаче: Аз от десет години вече съм ловец и най много обичам да ловувам пернат дивеч, казва тя. Това ми е страстта. Запалих се покрай свои приятели. Не съм потомствен ловец. В семейството ми няма други ловци. Мои приятели от динамичната стрелба, защото се занимавам и с това, ме заведоха веднъж на лов. Първоначално ми се стори не особено интересна и привлекателна тази идея, но впоследствие ми хареса. Явно съм била родена с това хоби в кръвта.

© Снимка: личен архив

Учредяване на женски ловен клуб „Бендида”.

Целта ни сега е да се обединим и да се срещнем с повече жени-ловджии, за да можем да ги запознаем, да ги привлечем към клуба, да наберем членска маса. Оттам нататък нещата ще потръгнат, казва Зорница, а що се отнася до амбициите на жените от клуб „Бендида” и това да се свържат с подобни организации и на световно ниво младата ловджийка казва: Със сигурност ще се свържем. Това е едно от нещата, които ще правим за в бъдеще, но засега целите ни са далеч по-скромни. Тръгваме с малки стъпки, защото тепърва набираме скорост. Сега ще приемем един календар за 2013-а година на Българския ловен съюз, където ми се иска да има поне три-четири събития, които да обединят ловците в България. Едното вероятно ще е свързано с ловната кинология, второто с ловната стрелба като спортна дисциплина. Съвсем наскоро преди около двадесет дни се проведе ловна балканиада в България. За втори път и участвах с моето куче-птичар и съм много щастлива, че при жените взех първо индивидуално място. Класирахме се на първо място и като отбор. Това беше първата отборна победа на женски ловен клуб „Бендида” и се надявам следващата година да отидем и на световно състезание по лов, за да покажем, че българските жени-ловджии са на високо ниво.

Сред задачите на жените от клуб „Бендида” е и това да се инициират дейности и мероприятия за създаването на мода, повлияна от лова и създаването на ловни облекла специално за жени, нещо, което в момента липсва на пазара у нас. Също така дамите са си поставили за цел да пропагандират ловната кулинария като форма на здравословен хранителен режим. Желанието на ловджийките е също така да набират средства за реализирането на мероприятия – конференции, семинари, свързани както с лова, така и с опазването и разселването на дивеча у нас, с опазването на природата и околната среда.

По публикацията работи: Диана Христакиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Граждански активисти очакват реакцията на Европа заради промените в Закона за образованието

Над 160 български граждански организации, сред които и Национална мрежа за децата, изпращат отворено писмо до редица европейски институции, организации, посолства и дипломатически представителства, относно законовите промени, въвеждащи забрана за..

публикувано на 16.09.24 в 17:49

Синдикати, бизнес и правителство не се споразумяха за линията на бедност

Националният съвет за тристранно сътрудничество проведе заседание, на което беше разгледан Проект на постановление на Министерски съвет за определяне линията на бедност за страната за 2025 г. Правителството предлага линията на бедност да се повиши от 526..

публикувано на 16.09.24 в 16:47

България е представена в туристическо изложение във Франция

България ще участва в започващото днес Международно туристическо изложение “Интернешънъл Френч Травъл Маркет“ (International French Travel Market (IFTM) Top Resa 2024”, което ще продължи до 19 септември. Участие на информационния щанд на страната ни, който..

публикувано на 17.09.24 в 06:10