Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тракийските песни на Елена Граматикова

© Снимка: архив

Гласът й е звучал на сцените в много страни – Франция, Германия, Австрия, Русия, Сърбия, Узбекистан, Сирия… Нейни тракийски песни са записани в радио „Солей” (Париж) при повторното й гостуване във Франция през 1984 година.

Елена Граматикова (1939-2005 г.) е народна певица от село Голямо Шарково, Ямболско, разположено по западните склонове на Странджа в Югоизточна България. Наследничка е на голям репертоар от музикалната си фамилия. Повече от 120 песни от него притежава радио София, а също радиостанциите в Стара Загора, Пловдив, Варна. Сред тях са „Димитър дума Марийка”, „Викала Янка меджия”, „Триста са пушки пукнали”, „Снощи отидох, Стойне ле”, „Петко на Рада пръстен даде”, „Елено моме хубава”… И още много други любовни, исторически, хумористични, изпълнени от сърце, с красив и чист алтов глас.

Елена Граматикова свързва певческата си кариера с ансамбъла за народни песни и танци – Ямбол. В продължение на 36 години работи там и изживява най-хубавите си творчески мигове. Утвърждава се като солист, изнася хиляди концерти в страната и чужбина, записва за радиото и телевизията, участва в различни национални състезания, получава награди. Сред тях са осемте златни медала, държавният орден „Св. Св. Кирил и Методий” I степен (1976 г.), Голямата награда за индивидуално изпълнение в Кюстендил (1985 г.) и др.

Петнадесет години работи с един от най-известните оркестри – „Канарите”, период, в който усеща живата традиция на тракийските сватби. Близо две десетилетия от живота си посвещава на педагогическата работа, за която сякаш е родена. Преподава народно пеене и обучава деца в музикалните училища в Котел, Широка Лъка и академията в Пловдив. Човек с широки интереси в областта на фолклора, Елена Граматикова събира народни умотворения – гатанки, пословици, детски залъгалки. През 2000 година излезе книгата й „Песните на един живот” с над двеста нотирани народни песни. Как трябва да се служи на народната песен, разбираме от думите й, изказани в интервю за Радио България: Първото условие в изкуството е да бъдеш искрен! Трябва усет чрез тоновете да разкриеш посланието на песента. Нужен е силен характер, много работа, защото талантът е само предпоставка – останалото е непрекъснат стремеж към усъвършенстване!

Ценена от специалистите, тя получава хвалебствени отзиви за своето изкуство:

Ямболският край роди един прекрасен сопран – Вълкана Стоянова, и един кадифен контраалт – Елена Граматикова! – казва композиторът Филип Кутев.

Изключителна певица, с топъл и гальовен, плътен алт, който прониква направо в душата на слушателите – Розалия Бикс, музиковед.

Елена пълни сцената с глас и присъствие – достолепна, горда, спокойна и уверена! – д-р Михаил Букурещлиев.

По публикацията работи: Валя Божилова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10

"Душата ми" – ново откровение от Белослава

Белослава посреща лятото с няколко събития – нова песен, Е.Р., лятно турне и нова плоча. В песента със заглавие "Душата ми", певицата разказва за пътуването в любовта. "Текстът в "Душата ми" е за пътя с моя съпруг Евгени и е посветена на него...

публикувано на 05.06.24 в 10:15