Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Долина с дъх на рози, лавандула и… хилядолетна история

Долината на розите – едно райско кътче, облагодетелствано от Бога.
Снимка: Венета Николова
Долината на розите отдавна разнася славата на България като райско кътче, облагодетелствано от Бога. А отглежданата в нея маслодайна роза дамасцена, влизаща в състава на най-реномираните световни парфюмерийни марки, се е наложила безспорно като туристическо лого на страната. Едва ли обаче изобразяваното навред по рекламни материали и сувенири цвете може да изчерпи представите ни за цялото природно и културно богатство на Розовата долина, пропита с ароматен дъх и… хилядолетна история.



© Снимка: Венета Николова

Розоберачки в района на град Павел баня, където са съсредоточени най-много розови масиви.
Пролетта обича това късче земя, заключено между две планини, обилно оросявано от забързаните води на река Тунджа и нейните притоци, пощадено все още от урбанизацията и масовия туризъм… Месец май и юни са звездният миг на долината. Тогава розовите масиви лумват в цикламено, като ароматни килими в полите на Балкана. И започва розоберът – уникален, изключително колоритен ритуал, съпроводен с празници и фолклорни изяви. Фестивали на розата, възстановки на старинни обичаи, шествия с участието на кукерски групи от близките села, избиране на царица Роза и пр. – тук почти всяко населено място готви своите изненади за многобройните си гости. В Габарево например веднага след розобера настъпва сезонът на черешите с прословутия Празник на черешата, който пък е наситен с изпълнения на фолклорни самодейни състави и дегустации на местни кулинарни специалитети. Селцето, разположено край бреговете на река Тунджа, е известно още със стоте си чучура, които красят уличките му, както и с красивата си каменна църква „Св. Георги Победоносец” от 1934 г.

© Снимка: Венета Николова

Празникът на розата е наситен с колоритни карнавали и празненства.
Но туристите идват тук най-вече заради природата. Можеш да съчетаеш разходки в сенчестите лонгозни горички край Тунджа с минерални бани в балнеолечебниците и спа центровете на град Павел баня. Или да кръстосваш надлъж и шир житни полета, да изпълваш дробовете си с аромат на роза, лавандула и мента, а после да се „шмугнеш” в сянката на някоя старопланинска пътека, отвеждаща до скалисти върхове и потънали в тишина горски хижи. Връх Бузлуджа с кацналия на него някогашен дом-паметник на БКП, наподобяващ летяща чиния и ненадейно изникналата наблизо гора от ветрогенератори се вижда от всяка точка на Долината и приканва туристите да го покорят. Същото се отнася и до връх Шипка, увенчан от Паметника на свободата, издигнат в чест на руските войни и българските опълченци, дали живота си за Освобождението на България от османско иго през 1877 г. От върха се разгръща спираща дъха гледка към Долината, изпъстрена с розови масиви, с лавандулови полета и овощни градини, със сгушените сред тях селца и проснатия в средата й, подобен на бъбрек, язовир „Копринка”.

© Снимка: Венета Николова

Каменната църква в село Габарево е била опожарена от османския поробител и впоследствие възстановена от местното население.
На дъното на язовира лежат останките от някогашния Севтополис, столицата на тракийския владетел Севт ІІІ. Още през II хилядолетие пр.н.е. в долината се заселват траките, завещали ни безценни свидетелства за процъфтяващата им някога култура. До момента в района са проучени десетки тракийски могили, някои от тях са отворени за посетители. Нищо чудно, че я наричат още Долината на тракийските царе, по подобие на Долината на царете в Египет. За разлика от безплодните пясъчни дюни, приютили последните останки от египетските владетели, нашата долина, ширнала се в подножието на Балкана, тъне в тучна зеленина. Най-известната гробница в района е Казанлъшката от IV-III век пр.н.е., включена в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Копие на гробницата се намира в центъра на град Казанлък и е сред най-посещаваните местни забележителности.

© Снимка: Венета Николова

Призрачните води на язовир „Копринка”, погълнали древния град Севтополис, привличат като магнит любители на фотографията.
Интерес буди и разположеният в сърцето на долината храм-мавзолей на тракийския цар Севт III, основател на град Севтополис. Легендата за някогашния му разцвет привлича много туристи край бреговете на язовир „Копринка”. В момента се работи по проект за популяризиране на язовира и погълнатия от него град чрез безпрецедентно аудио-визуално шоу и анимация в 3D формат.

Имаме замисъл да бъде представен по атракционен вид за туристите – каза Сребра Касева от община Казанлък. – Това е проект на режисьора Николай Йотов, който има идея чрез нови мултимедийни устройства да може с едни лъчове, с водна стена, да бъде изграден над язовира образът на Севт ІІІ и на град Севтополис. Ще наблегнем и на минералните води, които се намират не само в Павел баня, но и край село Овощник. Другата посока, в която гледаме, е ски туризмът в Стара планина край връх Бузлуджа, където има вече изградени ски писти.

© Снимка: Венета Николова

Районът е все още пощаден от масовия туризъм и предлага възможност да се усамотиш сред красиви гледки и кристален въздух.
Ако човек реши да прекара няколко дни в Долината, едва ли ще му стигнат, за да разгледа всички забележителности на този край. Може да започне с етнографския комплекс „Дамасцена” край село Скобелево, съдържащ малка розоварна и прилежаща към нея музейна сбирка. Посетителите не могат да се нарадват на великолепната му розова градина, както и на възможността да си купят гюлова ракия, розова вода и всевъзможни козметични продукти от роза. Наблизо пък има ферма за щрауси, където ще ви приготвят гигантски омлет и ще ви закичат с изрисувани черупки от щраусови яйца. Рибните ресторантчета на брега на „Копринка” са неустоимо изкушение за ценителите на добрата кухня. Край язовира има и малък къмпинг – райско място за привържениците на природосъобразния начин на живот.
По публикацията работи: Венета Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Google актуализира функцията си за навигация с нови снимки от нашата страна

Колите на Google Street View отново ще прекосят България тази година. През следващите месеци те ще посетят над 25 града, сред които Смолян, Златоград, Исперих, Кърджали и Перник. Целта, освен да се актуализират изображенията на градовете и пътищата,..

публикувано на 06.04.24 в 09:10

Пътувай емоционално – туризмът като автентично преживяване и уединение с природата

Свръх туризмът, причинен от невиждания бум на пътуванията след края на епидемията е причина хората да търсят алтернатива на общоприетите представи за почивка. Особено сред по-младите поколения има пресищане от стандартните екскурзии до известни..

публикувано на 04.04.24 в 10:10

"А place of many stories" – южното ни Черноморие с нов рекламен клип (ВИДЕО)

"А place of many stories" или "Място с много истории“ – така се нарича най-новият клип, който рекламира възможностите за летен отдих и развлечения на южното ни Черноморие. Видеото е насочено предимно към пазарите във Великобритания и Средна Европа и..

публикувано на 31.03.24 в 09:10