Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„България днес” и „Как живеем”

„Оставка” и „Мафия” – това са възгласите, които вече втора седмица най-често отекват из България. Протестиращите са много и са всеки ден по площадите. Те нямат говорители или лидери, нямат обща политическа платформа, организират се не от партийни централи, а чрез интернет. И са излезли на протест не защото са безработни или не могат да си платят сметките. А за да защитят правото си да живеят в една по-демократична правова държава. В предаването „България днес” с водеща Стела Меламед в рубриката „Акцент от деня” Венета Николова дава думата на протестиращите в репортажа си.

Какви са вероятните сценарии за излизане от политическата криза? Въпросът търси отговор в публичното пространство дни наред, като предложения валят както от политици, политолози, анализатори и социолози, така и от протестиращите граждани, блогъри, социалните мрежи. Експертът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов представя четирите възможни според него сценария за излизане от политическата криза.

На 21 юни в двора на Националната художествена академия бе открито 5-то издание на Sofia Design Week. Част от международния фестивал е и изложбата посветена на 50-годишната история на българския индустриален дизайн. Нейната цел е да обобщи по-цялостна обществена представа как се е развил и докъде е стигнал българският дизайн и какви са чертите на собствената му идентичност. Подробности по темата предлага днешното издание на рубриката „Избрахме за вас” с водеща Татяна Илиева.

Социалното напрежение в България, породено от ниските доходи и безработицата, прерасна в недоволство от олигархичния модел на управление на икономиката и липсата на морал в поведението на голяма част от политическите партии на прехода. Боксуващата икономика плюс смазващото влияние на световната финансова и икономическа криза през последните четири години остави на улицата над 400 хиляди души, а безработицата надмина 12 процента. Дори сезонната заетост не може да снижи кой знае колко ръста й. Статистиката сочи, че 57 процента от българите без работа са с начално или по-ниско образование, а около 29 на сто с основно образование. На тази тема се спираме в предаването „Как живеем” с водеща Светломира Иванова. Любопитна информация можете да намерите и в нашия традиционен „Калейдоскоп”.

Пишете за всичко, което ви интересува, на e-mail den@bnr.bg. Коментарите си за програмата на Радио България можете да споделите и във Facebook.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Горещ първи есенен ден с температури до 37 градуса

В събота в 9,50 ч. настъпва есенното равноденствие и с него започва астрономическата есен. Денят ще бъде слънчев, след обяд в равнините – горещ. Дневните температури още ще се повишат и максималните ще достигнат 32°-37°, в София – около 33°. В..

публикувано на 22.09.23 в 18:15

В София влиза изискване за маски на закрито

От 4 август в София се въвеждат по-строги мерки срещу епидемията на Covid-19. Изисква се носенето на предпазни маски в закрити обществени места – лечебни заведения, аптеки, социални институции, търговски обекти, градски транспорт, гари, летища и др...

публикувано на 04.08.22 в 06:05

Вицепрезидентът определи подпалването на Културния център в Битоля като поредната провокация

По повод подпалването на Културния център „Иван Михайлов ” в Битоля, РС Македония, вицепрезидентът Илияна Йотова посочи, че вандалският акт е поредната провокация и част от масираната антибългарска кампания. На страницата си във Фейсбук Йотова..

публикувано на 04.06.22 в 14:15