Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикална радиопамет: 100 години от рождението на народната певица Виктория Крайселска

Снимка: предоставена на Радио България от архива на читалище „Отец Паисий – 1927 г. ” – село Извор, Радомирско

В периода 1930-1934 г. българска народна музика звучи в програмата на тогавашното Родно Радио чрез концерти от грамофонни плочи и директни изпълнения „на живо”. Със създаването на държавното Радио София през 1935 година интересът към тази музика нараства като постепенно се увеличава и присъствието на народни изпълнители в радиоефира. Сред първите имена от това време са кавалджията Станил Паяков от Горски извор, Хасковско, Жечо Долчинков от Котел, Наста Павлова от Крушево, гайдарят Слави Велев от Калофер и др.

През 1937 г. за първи път пред микрофоните на радиото запява и 24-годишната Виктория Крайселска от радомирското село Извор. Тя е родена преди сто години на 29 юни 1913 г. Архив с нейно участие в предаването на БНР „На раздумка и песен” (излъчено на 13 юли 1985 г.) пази колекционерът на народна музика Георги Драганов. Записът е съхранен и в Златния фонд: В нашето семейство баща ми беше гласовит, но най-много песни съм научила от момите. Все след тях вървях. На реката, когато перяха, ходих да ги слушам, а те пееха все весели, закачливи песни. Обичам народната музика от дете, но никога не съм предполагала, че благодарение на мен, песните на селото ми Извор ще се чуят по радиото - казва Виктория Крайселска.

Щастлива случайност среща Виктория Крайселска с диригента Иван Кавалджиев, който през 30-те и 40-те г. на м. в. е ръководител на оркестрови групи в Радио София. Певицата получава покана за прослушване пред комисия в медията. За първите си стъпки в радиото тя споделя: Всичко започна през 1937 г. Бях омъжена и със съпруга си отидохме на сватба в София. Запях във веселбата и Иван Кавалджиев хареса гласа ми... Комисията в радиото ме допусна в предаванията „на живо” и имах възможността да работя с Гюрга Пинджурова, Йовчо Караиванов, Надка Ковачева, Мита Стойчева и др. Участвах и в концертите за българите в чужбина, които се изпълняваха вечер от 11 часа.

Оттогава гласът на радомирската певица редовно звучи в програмата на Радио София, а песните й стават популярни в цялата страна. Наред със соловите изяви в радиопрограмата тя участва и като солистка в групите „Хайдушка песен” и „Росна китка”. В интервю на д-р Антоанета Радославова от 2000 година странджанската певица Магда Пушкарова си спомня: Нямате представа как съм й се възхищавала. Имаше прекрасен глас. Ставах сутрин да пусна радиото и да я слушам. Нейният плътен мецосопран изпълваше ефира. Хората оставаха възхитени. 

Поради различни обстоятелства, голяма част от записите на някои от първите народни изпълнители в радиото, безвъзвратно са изгубени. За щастие обаче, музикалният фонд на БНР пази четири песни на Виктория Крайселска от 1966 година. Те са обработени от Георги Бояджиев и записани с оркестъра на Емил Колев. „Гина бели на реката”, „Нешо моме, Нешо”, „Седи Калина у градина” и „Сви се оро” са безценни музикални документи, които ни дават представа за изпълненията на първата народна певица от Радомирския край, звучала в програмата на Българското радио преди половин век. 

По публикацията работи: Мирослав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Цвят лилав"

Sofia Summer Fest – Underground Edition, част от летния фестивал на София, се открива тази вечер. Това ще се случи с концерт, в който ще чуем две певици, белязали с песните си българската музика на прага на новото хилядолетие – Ирина Флорин и Тони...

публикувано на 19.08.24 в 10:15

"Помниш ли?"

Тони Димитрова – певицата с характерен глас, превърнала се в един от артистичните символи на Бургас – представя своя самостоятелен концерт "Време за обичане" под открито небе. Той е част от националното ѝ турне, обхващащо 15 от по-големите градове на..

публикувано на 16.08.24 в 10:15

"Ако няма любов"

Хоризонт е група с 40-годишна история. Създадена през 1984 г. от съученици и приятели, вече четири десетилетия тя остава вярна на мелодичния рок. През 1994 г. пък от сцената на "Златният Орфей" официално стартира първото ѝ професионално..

публикувано на 14.08.24 в 10:15