Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български военни медици с високи отличия от командването на Американската армия

Български военни медици получиха високи отличия от командването на Американската aрмия. Oт ляво на дясно: старшина Стефан Христов, майор д-р Милена Стоянова, старшина Виолета Палатова и старшина Виолета Ганева.
Снимка: личен архив
Четирима български медици получиха високи отличия от командването на Американската армия за участието си в Международните стабилизиращи сили (ISAF). Те са част от менторски екипи във военната болница на Афганистанската армия в Кандахар, изпратени от Военномедицинската академия, София. Носители на „Почетен медал на Американската армия” са майор д-р Милена Стоянова за изключителните си постижения в областта на акушерството и гинекологията, както и старшина Стефан Христов – санитарен инструктор, отличил се при обучението в областта на анестезията. С „Армейски медал за високи постижения” са отличени старшина Виолета Пaлатова и старшина Виолета Ганева – медицински сестри, за техните забележителни резултати в областта на комплексните здравни грижи.

© Снимка: личен архив

Досега в Афганистан на ротационен принцип са работили над 600 български военни медици. „За 10 години участие в болниците на Коалиционните сили няма наш екип, който да не се е завърнал с признание от командването на ISAF, или от държавници, посетили мисиите в Афганистан” – разказва полк. доц. Венцислав Мутафчийски – началник на Клиника по ендоскопска, ендокринна хирургия и колопроктология към ВМА. Той е и президент на Балканския комитет по военна хирургия.

„Никола Саркози, когато беше президент на Франция, посети базата в Кабул и отличи целия ни екип от полевата болница, спасил живота на 23-ма ранени френски военнослужещи след тежък атентат, продължава военният хирург. През 2010 г., когато аз бях в Афганистан, при посещението си в Испанската военна база в Херат тогавашният испански министър на отбраната г-жа Карме Чакон награди българските екипи заради десетките спасени от нас испански военни.”

Гръбнакът на една военнополева болница е екипът от хирурзи, травматолози и анестезиолози. Често българските медици участват в смесени екипи от различни националности. „След операцията в Ирак НАТО въведе своята медицинска доктрина, която промени философията на военнополевата хирургия. Трябваше в ход да се учим, за да бъдем наравно с другите”, спомня си полк. Мутафчийски. Той е убеден, че в момента българите имат същата подготовка както американските и западноевропейските военнополеви хирурзи. Доказателство за това е самият полк. Мутафчийски, който е сред светилата на чернодробните трансплантации. Той е дипломиран член на Американското дружество на хирурзите.

„За мен това е най-голямото постижение в моята професионална кариера, защото оценката е изключително сериозна, споделя полк. Мутафчийски. Повече от 250 души решават кой може да бъде приет. Не става въпрос за почетен или чуждестранен, а за редовен, дипломиран член. Това е голямо щастие и признание за мен. Аз съм бил много пъти в контакт с моите американски колеги, учил съм се от тях, ходил съм на курс в американски военнополеви болници. Това вече е доказателство, че съм на тяхното ниво.”

Отличните отзиви за нашите военни медици са причина за тяхното присъствие в едни от най-кризисните точки на света през последните години – в Камбоджа, Босна и Херцеговина, Косово, Ирак, Афганистан, Хаити, а сега и в Мали. 
По публикацията работи: Илиана Райчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

МВнР: Българите да не пътуват до Япония заради опасен тайфун

Министерството на външните работи препоръча на българските граждани, пребиваващи в Япония или планиращи да посетят страната, да се въздържат от пътувания там през следващите четири дни заради вилнеещата тропическата буря “Шаншан”. От ведомството..

публикувано на 30.08.24 в 14:33
Снимка: Зелен образователен център, гр. Шабла

"Непораснали деца" пускат хвърчила над плажа край Шабла

Пъстри хвърчила ще полетят към небето над Шабла през последните почивни дни на август, за да създадат усещане за свобода и да напомнят, че лятото все още е тук. Тринайсетото издание на Фестивала на хвърчилата ще се състои в местността “Малкото..

публикувано на 30.08.24 в 10:10

Летен бал събира банатските българи в с. Бърдарски геран

За поредна година в белослатинското село Бърдарски геран ще се проведе Бал на банатските българи. Събитието се провежда вече около 10 години и е повод хора от близо и далеч да се срещнат в родното си място, предаде БНР Видин. По време на..

публикувано на 30.08.24 в 08:55