Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пълен консенсус относно заплахите за националната сигурност на България

Участниците в Консултативния съвет за национална сигурност, свикан от президента Росен Плевнелиев, обсъдиха темата за актуалните рискове и заплахи за националната сигурност на България и възможностите на държавата за справяне с тях.
Снимка: БТА
Пред България има две основни заплахи за националната сигурност днес. От една страна е налице задълбочаваща се вътрешнополитическа криза заради продължаващите над 160 дни антиправителствени протести. От друга – засилен миграционен натиск към страната, свързан с кризисните процеси в Близкия Изток и Северна Африка. От началото на 2013 г. броят на незаконните имигранти у нас рязко нарасна, с пик през последните три месеца. Двете актуални теми бяха обсъдени на заседание на Консултативния съвет за национална сигурност към президентството, въз основа на анализите на МВР и ДАНС.

Приетият от КСНС документ със становище и предложения по наболелите въпроси, бе постигнат с пълен консенсус от участниците в него, заяви след заседанието президентът Росен Плевнелиев. По думите на държвания глава:

„Членовете на КСНС се обединиха около разбирането, че ескалацията на обществено-политическото напрежение в страната изисква по-голяма отговорност от всички държавни органи и политически сили. Необходими са общи категорични действия в посока на спазване на закона и укрепване на доверието в публичните институции. Членовете на КСНС изразяват безусловно уважение към правото на протест, но категорично настояват това неотменимо конституционно право на българските граждани да се реализира в рамките на Закона. КСНС призовава политическите сили и другите организатори на протести и митинги да се въздържат и разграничат от действия, които биха нагнетили допълнително напрежение и биха задълбочили политическата и социалната криза. Наред с това, КСНС заявява, че демократичната многопартийна система е безалтернативна. Политическите различия и алтернативи не са нейно отрицание, а са естествена част от самата нея.”

Членовете на КСНС препоръчват на министър-председателя на едно от следващите заседания на Европейския съвет да инициира от името на България разработването и приемането на обща европейска регулация за по-голяма прозрачност на имуществото и доходите на висшите политици от ЕС и държавите-членки, както и на техните семейства - се посочва още в Становището.

Относно втората основна заплаха, свързана със засиления миграционен натиск към страната, КСНС е единен в позицията си, че са налице рискове за националната сигурност, в това число в хуманитарен, здравен и социален аспект. В тази връзка е необходим общ подход и споделен ресурс на компетентните институции, оповести държавният глава. КСНС изисква от Министерския съвет да отчита периодично изпълнението и актуализира Плана за овладяване на кризисната ситуация, произтичаща от бежанската вълна, посочи той. И подчерта:

„Необходима е силна обществена и политическа подкрепа, насочена срещу потенциалните заплахи за етно-религиозния мир в страната. България следва да изпълнява задълженията си, произтичащи от международни договори, с интегрираните усилия на централните и на местните власти. Проблемите, произтичащи от миграционния натиск към страната ни, не са само български, те са европейски. Организационните, функционални и ресурсни способности на страната за справяне със засиления миграционен натиск се нуждаят от бързо и адекватно доизграждане. В тази връзка институциите ще бъдат обезпечени финансово, с цел изпълнението на техните функции по опазване на националната сигурност.”

Междувременно България вече разположи допълнителен брой полицаи на границата с Турция, за да се справи с бежанската вълна, а и в отговор на критиките на ЕК. Но в противоречие със самата себе си, ЕК обяви това за недопустимо. Какъв трябва да е отговорът на България? Ето аргументите на вицепремиера и вътрешен министър Цветлин Йовчев:

„Съгласно българското законодателство, а дори и европейските норми, ние имаме право, и охраняваме нашата държавна граница. А тя е и външна граница на ЕС. Именно затова за охраната й използваме повече хора. Да напомня и, че преминаването нелегално на тази граница е престъпление по Наказателния кодекс на България. А ние не знаем в този момент кой точно иска да пресече нелегално границата: дали бежанец, дали икономически имигрант или потенциален терорист. Още повече, че България не е страна, която пряко граничи със зоната на конфликт, откъдето тръгват бежанци. С оглед на това, всичко, което предприемаме в момента, е изцяло съобразено с международните норми и законодателство.” – коментира вицепремиерът.
По публикацията работи: Татяна Обретенова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Иван Демерджиев

Разбираме колко важно е за Делян Пеевски да има нов главен прокурор

Членовете на Висшия съдебен съвет нямат нито юридическото, нито моралното право да изберат следващия главен прокурор при положение, че мандатите им отдавна са изтекли , заяви пред БНР бившият служебен вътрешен министър Иван Демерджиев. В..

публикувано на 08.09.24 в 15:38
Атанас Запрянов

Връщането на наборната военна служба може да дойде на дневен ред, ако не се запълнят вакантните места в армията

Засега не предвиждаме и не предлагаме на българския парламент да връща наборната военна служба , заяви пред БНР служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. Той изрази надеждата с повишването на заплатите на военнослужещите от догодина да се..

публикувано на 08.09.24 в 13:38

София е част от световното юбилейно турне на Андреа Бочели

Световноизвестният италиански певец Андреа Бочели ще отпразнува 30-годишната си кариера и с българската публика на Националния стадион “Васил Левски”. На 14 септември той ще изнесе грандиозен концерт под звездите, тъй като София е включена в юбилейното..

публикувано на 08.09.24 в 10:51