Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Малката къща” обгръща с любов и грижа изоставени деца

Снимка: Архив

Въпреки че в последните години тенденцията е да намалява броят на българчетата, изоставени на грижите на държавата, те все още са твърде много. По данни на Държавната агенция за закрила на детето през 2012 г. в специализирани институции са отглеждани малко над 4000 деца. Тревожен е фактът, че значителна част от тях /около 1500/ са във възрастовата група от нула до три години. За съжаление, това показва, че броят на изоставените още след раждането малчугани продължава да бъде голям. Бедността е сред най-честите причини родителите да абдикират от задълженията си. „Това са обикновено многодетни семейства, за които раждането на още едно дете е допълнително бреме. Другата най-честа причина е, че децата са с някакво увреждане”, коментира Магдалена Стефанова, председател на УС на фондация „Надежда за малките”. През 2010 г. организацията откри първия Център за настаняване от семеен тип за деца в ранна възраст, добре познат в българското общество под името „Малката къща” в кв. „Княжево”. Подобни центрове са една от алтернативите на огромните специализирани институции, където онеправданите от съдбата деца са обгрижвани в близка до семейната среда. От създаването си досега „Малката къща” е приютила 32 бебета. На мнозина това сигурно би се сторило незначително на фона на големия брой изоставени деца, но, както мъдро е заключил народът: „Капка по капка, вир става”. Още повече, че в случая не говорим просто за статистика, а за човешки съдби.

„За нас това са 32 деца, на които сме помогнали да не попаднат в системата на институциите, да бъдат забравени и да нямат своя добър живот – споделя Маги. – 32 деца са намерили своето временно „у дома”. За тях сме се грижили както за свои деца и сме ги изпратили с голяма радост в техните семейства. Част от тях са се върнали обратно при биологичните си родители, друга малка част са отишли в приемни семейства, по-голямата част са били осиновени. Освен грижата за малчуганите, ние подкрепяме и техните родители с консултации, психологическа помощ, също и финансова, материална, когато се налага. Най-радостното е, че продължаваме да поддържаме добри взаимоотношения с всички семейства. Радваме се на посещенията на децата в „Малката къща”, често заедно празнуваме рождените им дни. Най-голямата награда, която получаваме, е, когато децата идват щастливи със своите родители, за да ни видят.”

За разлика от огромните специализирани институции, тук децата не се задържат дълго. С помощта на отделите за закрила на детето те бързо намират своя нов истински дом. „Най-краткото пребиваване при нас е било около седмица, а най-дългото – около година и три месеца”, обяснява Магдалена. Съвсем наскоро неправителствената организация откри втора „Малка къща”, недалеч от Южния парк. Причината е, че нуждата от подобни места е огромна. „Често ни се е налагало да отказваме, когато колегите от отделите за закрила на детето са ни се обаждали дали могат да настанят някое детенце и причината е, че няма места”, споделя Маги. Само месец, откакто съществува, къщата вече си има четири малки обитатели, при това всичките момченца. „Шегуваме се, че ако дойдат още четири, ще имаме половин футболен отбор”, смее се младата жена. Капацитетът на „Малките къщи” е от шест до осем деца. Те са обгрижвани с много любов и внимание от екип специалисти – социални работници, психолози, педагози и възпитатели. Голяма подкрепа им оказват и много доброволци, които отделят от личното си време, за да дарят с грижа и любов малчуганите. Освен отделни хора, на помощ се притичват и фирми. Обикновено те помагат за почистване или ремонт на къщата. „Подкрепата, която получаваме от доброволците, е много ценна и без тях нямаше да е същото”, признава Маги. Първият Център от семеен тип в „Княжево” от 2011 г. получава държавно финансиране, което покрива наполовина необходимия му бюджет. Останалите средства „Надежда за малките” събира благодарение на съпричастността на хиляди хора към каузата. Появата на новооткритата „Малка къща” до Южния парк пък стана възможно в резултат на набраните средства по време на дарителската кампания „Операция жълти стотинки”, осъществена от един от големите телекомуникационни оператори в България. Освен здраве и щастие за екипа и малките обитатели на двете къщи, Маги си пожелава за Новата година всяко дете да си има семейство.

Снимките са предоставени от фондация „Надежда за малките”
По публикацията работи: Румяна Цветкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Остава горещо с опасност за пожари, критично е положението в Свиленградско

228 пожара са били потушени в страната за последните 24 часа, съобщиха от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Без нанесени материални щети са били 181 пожара, от които 126 в сухи треви, горска постеля и храсти, четири в стърнища и..

публикувано на 15.07.24 в 08:36

Летен семинар по български език и култура събира участници от три континента

Осемдесет и осем души от три континента ще изучават всеки ден от днес до 4 август български език във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” . Международният летен семинар по български език и култура ще се проведе за 47-а година..

публикувано на 15.07.24 в 06:00

Горещините настъпват и през новата седмица

В понеделник отново ни очаква слънчево и горещо време. Над източната половина от страната ще се развива купеста облачност, но без валежи. Максималните температури ще бъдат между 36° и 41°, в София – около 37°. По Черноморието ще бъде слънчево с..

публикувано на 14.07.24 в 18:30