Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Клетва пред Левски” и „Тропар на Йеродякон Игнатий” – произведения, посветени на Апостола на свободата

Снимка: архив

Подвигът и личността на Васил Левски винаги са вълнували творците у нас – от незнайните народни певци до утвърдени и обичани майстори на музиката. За нашите съвременници това по-скоро е тема за дискусии, разсъждения и сравнения. Защото творбите, посветени на Левски, никак не са много.

Според Стоян Бабеков – уважаван хоров диригент и композитор, това се дължи на огромното чувство на почит, с което всеки от нас е израснал. „Светлата личност на Апостола на свободата респектира и изпълва със страхопочитание. Трудно се посяга към тази тема” – казва той. Преди години г-н Бабеков написа „Клетва пред Левски” – единствената кантата, посветена на националния ни герой. Това е и една от малкото творби с подобно посвещение, които носят усещане за тържественост, светлина, празничност. Повечето произведения пресъздават скръбта от загубата на героя, разказват за светостта на делото му. У нас дори имаше обществено движение за канонизиране на Левски – предложение, което Православната църква не прие. Независимо от това, някои хора го наричат светец. Преди месеци за фонда на БНР беше записан „Тропар на Свети Йеродякон Игнатий-Левски”, също от Стоян Бабеков.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15

"Ново сърце (акустична версия)"

В разгара на горещото лято Любо Киров не спира да твори. Скоро след премиерата на албума му "Ново сърце"и появата на негов концерт в платформата HBOMax,  певецът даде старт на своето национално турне ( "Ново турне 2024"). Турнето на  Любо..

публикувано на 16.07.24 в 10:15